Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha kedvencünk hajtja a kerékpárosokat?

2018. április 27.

Mit tegyünk, ha kedvencünk hajtja a kerékpárosokat?

Megérkezett a jó idő, így, aki teheti, kint tölti a szabadidejét. Ebbe természetesen a biciklisek is beletartoznak. A kutyatartók nehezen lopják be magukat a kerékpárosok szívébe, amikor kutyáik pórázaikat a gazdájuk kezéből kitépve rohannak az arra járó biciklisek után, hogy megkergessék, rosszabb esetben leráncigálják őket a járművükről. Habár kedvencünket egy természetes ösztön hajtja erre a cselekedetre, nekünk, mint felelős gazdiknak, kezelnünk kell ezt a problémát.

A természetes vadászösztön, mely megfelelő kontroll nélkül ehhez a problémához vezet, már a születésétől fogva munkálkodik a kutyánkban. Ősei, a farkasok ezt az ösztönt felhasználva maradtak életben, ez az ösztön fogta őket össze, hogy a zsákmányt megkeressék, becserkésszék, üldözőbe vegyék és elkapják. Már 6 hetes korukban szemmel látható a bennük működő ösztön. Megfigyelhető, hogy a mozdulatlan tárgyak felé teljesen érdektelenek a kölykök, azonban, amint mozogni, vagy a kölyköktől távolodni kezdenek, a kölykök azonnal reagálnak és üldözőbe veszik.

De hogyan számolhatjuk föl ezt a problémát? Érdemes egy ismerősünk segítségét kérni a feladathoz. Hiábavaló próbálkozás lenne valós szituációban elkezdeni kezelni a problémát, mert hirtelen, gyors tempóval elhaladó biciklis látványa által beindított ösztön, annyira átveszi az irányítást a kutya felett, hogy biztosan kudarcba fulladna azon próbálkozásunk, hogy magunkra tereljük kedvencünk figyelmét. Kezdjük inkább az alapoktól, így több a sikerélmény és gyorsabban érti meg, hogy mit is szeretnénk tőle.

Először csak hagyjuk, hogy magával a tárggyal ismerkedjen, megszagolja, körbejárja. Ezután szerelkezzünk föl egy jó nagy adaggal a kedvenc jutalomfalatjából és kezdjünk bele a munkába. Kérjük meg a segédünket, hogy a biciklit maga mellett tolva haladjon el mellettünk. Ezalatt a mi feladatunk, hogy a kutya figyelmét a falatokkal magunkon tartsuk. Amikor szépen figyel, kapjon egy falatot, azonban, ha a falat ellenére is inkább a biciklisre terelődik a figyelme, kérjük meg a segédünket, hogy álljon meg pár pillanatra, amíg átvesszük az irányítást, és csak utána haladjon tovább. Ismételjük meg többször a feladatot és csak akkor lépjünk tovább, ha folyamatosan magunkon tudjuk tartani kedvencünk figyelmét, amíg elhalad a segéd. A következő lépcsőfok, hogy a segédet felültetjük a biciklire, azonban még ne tekerje a pedált, csak szép lassan, lábbal hajtva haladjon el mellettünk. Ezt a feladatot is jól gyakoroljuk be, mielőtt a segéd elkezdené lábbal tekerni a biciklit. Miután az összes lépcsőfokot kijártuk és segéd mellett magabiztosan tudjuk magunkon tartani a kutyus figyelmét, változtassunk a helyszínen és kérjünk meg egy másik ismerőst, hogy váratlanul haladjon el mellettünk, ezzel tesztelve a kutya megbízhatóságát. Ha sikeresen teljesítettünk, pár hétig jutalomfalat segítségével tartsuk magunkon ilyen szituációkban a kutyánk figyelmét, majd szép fokozatosan, egyre kevesebb falat felhasználásával teljesítsük a feladatot, míg végül teljesen elhagyjuk a jutalomfalatok használatát.

A probléma megszüntetése sok gyakorlást és türelmet igényel. Ha egy ponton megakadnánk, lépjünk vissza egy lépcsőfokot, állítsuk magabiztosabb lábakra a tudását, majd fussunk neki újra a problémás pontnak. A fent leírt technika alkalmazható rolleresek, görkorisok vagy gördeszkások esetében is.