Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha a kis gazdi visszamegy a suliba?

2017. szeptember 01.

Mit tegyünk, ha a kis gazdi visszamegy a suliba?

Háziállatunk valószínűleg teljesen el lett kényeztetve a nyáriszünet ideje alatt, hiszen két hónapon keresztül, szinte mindig ott volt gyermekünk, hogy játsszon vele. A jó dolgokat pedig könnyű megszokni, ezért okozhat némi problémát az iskola kezdete, hiszen onnantól újra csak késő délután ér majd haza a kis gazdi.

Bár a macskákat is rosszul érintheti, de különösen a kutyáknak nehéz ez az időszak. Az ebek pedig gyakran nem kívánatos viselkedéssel fejezik ki érzelmi elégedetlenségüket. Van néhány tipp, amely segíthet stresszmentesíteni az iskolakezdést és az azt követő néhány kellemetlen hetet a kutyus és a család számára is.

Gyakoroljuk be gyerkőcünkkel és kedvencünkkel az otthonról való elmenetelt, anélkül, hogy a gyermek tényleg menne valahová. Csak gyűjtsük össze azokat a dolgokat, amiket magunkkal szoktunk vinni ilyenkor, táskát, kulcsot, stb., nyissuk ki az ajtót, de ne induljunk el. A lényege, hogy négylábú barátunk megszokja ezeket a cselekvéseket anélkül, hogy társítana hozzá egy negatív következményt, a távozást. Így az eb nem fog már előre aggódni minden alkalommal, amikor készülődünk a kis gazdival az iskolába.

Jó ötlet lehet, ha direkt otthon hagyjuk kutyusunkat vagy bársonytalpúnkat időközönként. Kezdjük rövidebb időintervallumokkal, például 15 perccel, aztán fokozatosan növeljük azt az időt, amikor nem vagyunk otthon. Ez segíthet megértetni a háziállattal, hogy van, amikor a család egyedül hagyja a lakásban, de ez nem jelent bajt, mert mindig visszajönnek a gazdik.

A búcsúzkodás ne legyen túl jelentős, vagyis köszönjünk el, de ne kezdjük el ölelgetni bundás barátunkat, és ne viselkedjünk furcsán, mert ellenkező esetben a kutya izgatott lesz, ha kimegyünk. Miután visszaérünk, próbáljuk meg nyugodtan tartani az ebet, mert fontos, hogy teljesen normális dolog legyen számára is, hogy a gazdi időnként elmegy és hazajön.

Meg kell tanítanunk háziállatunknak, hogy ha kap egy kis teret, az neki is jó. Tartsunk időnként egy kis távolságot tőle, még akkor is, ha épp egy szobában tartózkodunk. Ne engedjük, hogy mindig mindenhova kövessen minket a házban és túlságosan ragaszkodjon hozzánk.

Ha az eb megtanulja, hogy jó függetlennek lenni akkor is, ha mindenki otthon van, akkor az segíthet könnyebben átvészelni a szeptemberi iskolakezdést, amikor a kis gazdi már nem lesz szinte állandóan jelen. Egyes játékszerek – például a jutalomfalattal tölthető labdák – szuperül le tudják foglalni a kutyust, anélkül, hogy a család bármely tagjának is játszania kellene vele.

AniOne kutyajáték labda jutalomfalattal tölthető kék 9cm

A reggeli készülődés és rohanás különösen frusztráló lehet a kutya számára, ezért próbáljuk meg bevezetni a korai sétát és etetést. Keljünk fel egy kicsit hamarabb, és sétáljunk egy nagyot kedvencünkkel, majd pedig jöhet egy finom reggeli. Ha levezettük az állat felesleges energiáit és a hasát is teletömte, akkor nagyobb eséllyel lesz nyugodt, és alszik majd addig, amíg mi a gyerkőccel foglalkozunk és útnak indítjuk.

Persze nem fogja az egész napot átaludni kedvencünk, ezért érdemes kitalálnunk valamit, hogy ne unatkozzon napközben sem az állat. Hagyjunk jelen néhány játékszert, esetleg rejtsünk el viszonylag könnyen megtalálható helyre pár szem jutalomfalatot, hogy legyen mivel foglalatoskodnia a cicának vagy a kutyusnak.

Real Nature Wilderness Crunchy kecske és édesburgonya 225g

Minitigrisek esetén különösen jók a madzagon lógó játékszerek, amelyek mindig elkezdenek mozogni, ha hozzájuk ér a macska.

Fontos, hogy a gyermekkel átbeszéljük, hogyan kell viselkednie a háziállattal, mert neki is mindenképp partnernek kell lennie a napi rutin kialakításában. Az ebnek szüksége lesz a reggeli sétákra és az etetésre, délután pedig, amikor megérkezik a kis gazdi – és már nem túl izgatott a négylábú – legyen egy félórás játékidő, amely mindkét fél számára egy kis kikapcsolódást és kellemes időtöltést jelent.

Forrás: fetchpetcare.com