Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha még mindig bepisil a kutyusunk?

2018. január 30.

Mit tegyünk, ha még mindig bepisil a kutyusunk?

A szobatisztaságra nevelés nem egy borzasztóan nehéz feladat, ha betartunk pár alapszabályt és valóban következetesek vagyunk. Amennyiben pár hetes próbálkozás után, még mindig rendszeresek a balesetek kedvencünk életében, úgy érdemes átgondolni a következő alapszabályokat és kideríteni, hol csúszott el a folyamat.

Vegyük sorra a nehezítő tényezőket. Ebben a kérdésben élen járnak a szaporítótól vásárolt kutyusok, akik első napjuktól kezdve azt szokták meg, hogy rossz körülmények között, maguk alá végzik a dolgukat. Legyen ez is egy fő ok, ami visszatart minket a szaporítóktól történő vásárlástól. Ezeknél a kutyusoknál, még ha minden szabályt betartunk, akkor is dupla annyi időbe telik a szobatisztaságra nevelés.

Szintén nehéz helyzetben vannak az érzékeny, félős kutyusok, akik azért nem végzik el a dolgukat a szabadban, mert a sok inger nem engedi őket eléggé feloldódni hozzá. Inkább tartogatják és otthon a saját, biztonságos területén engedik el magukat. Nem érdemes ezért rájuk dühösnek lenni, tegyünk velük nagyobb sétákat, sétáltassuk gyakrabban, hogy több lehetősége legyen megszokni az ingereket. Továbbá legyünk türelmesek és hagyjunk nekik időt a feloldódáshoz.

A legfőbb oka a nevelés elhúzódásának általában a rossz rutin és a kevés egészségügyi séta. Bármilyen kutyáról legyen szó, a nevelés kezdetekor érdemes naponta 5-6 alkalommal levinni kedvencünket, hogy rájöjjünk, milyen időpontokban végzi a dolgát. 8-9 hetes kölyökkutyától nem is várhajuk el, hogy 4-5 óránál tovább tartsa vissza a szükségleteit. Munka mellett ez sokunknak nehezen kivitelezhető, így kérjük ebben az időszakban egy sétáltató segítségét.

A megfelelő rutin kialakítása is kulcsfontosságú. Ki kell tapasztalnunk, hogy kedvencünk, milyen időszakokban végzi a dolgát. Felkelésnél az összes kutyát, még a felnőttet is ki kell engedni, és ugyanígy lefekvés előtt is. Emellett figyeljünk oda az etetések utáni időszakokra is. Jellemzően az etetések utáni 20-30 percen belül a legtöbb kutya szereti elvégezni a dolgát.

Rendkívül megnehezíti a tanítást, ha egy korábbi baleset helyszíne nem lett kellőképpen feltakarítva. Lehet, hogy mi már nem érezzük a szagát, de kedvencünk kifinomult orra még érezheti és ameddig ott a szag, addig az lesz számára az illemhely. Szeretnek szőnyegekre szokni, így amennyiben van olyan szőnyegünk, ahol rendszeresen baleset éri kedvencünket, úgy érdemes attól a szőnyegtől inkább megszabadulni.

Idő- és energiaigényes kedvencünket szobatisztaságra nevelni, de gondoljunk arra, ha nem vagyunk következetesek, akkor csak elnyújtjuk a folyamatot. Emellett motiváljon bennünket, hogy egyszer kell nekik megtanítanunk, utána egy életre megszabadultunk a problémától.