Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha nem tudjuk magunkkal vinni kedvencünket a nyaralásra?

2017. május 22.

Mit tegyünk, ha nem tudjuk magunkkal vinni kedvencünket a nyaralásra?

Lassan itt a nyár, a jó időben pedig szívesen indulunk útnak! Bármennyire is szeretnénk, a család legkisebb tagjai nem mindig tarthatnak velünk. De mi legyen a rágcsáló barátokkal addig, amíg mi távol vagyunk az otthonunktól? Mutatjuk a nyugodt kikapcsolódás legjobb tippjeit!

 

Ha utazást tervezünk, mindig gondoljunk a kisállatainkra is. Sem a nyúl, sem a tengerimalac, sem a görény nem hagyható egyedül a lakásban hosszabb időre. Ezenkívül nem vihetünk magunkkal várandós vagy szoptatós állatot, de ilyenkor nem hagyhatjuk magára sem. Ebben az esetben a legjobb, ha elhalasztjuk a nyaralást. Ha csak egy, vagy kétnapos kirándulásra megyünk, akkor sokkal könnyebb helyzetben vagyunk: kisemlősünk otthon maradhat egyedül, de természetesen lássuk el megfelelő mennyiségű élelemmel, vízzel és tiszta alommal.

Mindenféle változás stresszt jelent az állatok számára. Másrészt magában hordozza azt a veszélyt, hogy mérgező tárgyak, szerek közelébe kerül, amelyek számos egészségügyi problémát okozhatnak. Az otthonunknak biztonságosnak kell lennie, főleg, ha a rágcsálókon kívül kutyust is tartunk, aki szabadon mozog az egész házban. Tartsuk szem előtt a szemetesdobozokat, a WC-ket és a fűtést, szellőzőnyílást. Tegyük el azokat a növényeket, amelyek mérgezők lehetnek, tisztító- és gyógyszereket magasabb polcokra ajánlott helyezni. Távolítsunk el minden olyan játékot, ételt, háztartási kesztyűt vagy díszítést, amely csábító lehet kedvencünk számára. A ruhákat, és a cipőket is rejtsük el a kisállat mozgásteréből.

Ha viszont több napra megyünk, akkor választanunk kell neki egy gondozót, vagy pótgazdit aki eteti, foglalkozik vele, és akit kedvencünk is elfogad. A hörcsögök, például ha a kezén nem a megszokott illatot érzik, képesek ellenségesen is reagálni. Ha úgy döntöttünk, gondozóhoz visszük, fontos, hogy csak érvényes oltásokkal és jó egészségi állapotban szabad oda vinni, de még így is akad némi esély, hogy betegségeket kap el, vagy megzavarja lelki világát a többi állat közelsége.

Lényeges, hogy a pótgazdinak legyen egy listája, ami alapján az állat minden szükségletét ki tudja elégíteni.

  • Mikor és mit szokott enni kedvencünk?
  • Szüksége van-e gyógyszerre? Ha igen, milyen gyakran és milyen dózisban?
  • Milyen ételek, játékok háziállatunk személyes kedvencei?
  • Mennyire jön ki más állatokkal?
  • Milyen gyakran kell takarítani? Mi szükséges hozzá?

Azért mert mi elutazunk, még nem kell felborulnia a napi ritmusuknak. Lehetőleg a korábban megszokott időpontokban történjenek az etetések. Semmiképpen ne adjunk két-három napra eledelt, attól való félelmünkben, hogy éhezni fognak. A legtöbb fajnál ezzel hasmenést, a görény esetében hányást idézhetünk elő, amennyiben túl nagy mennyiséget fogyaszt. Egy automatikus etető is nagy segítséget nyújthat. Ne feledjük, nagy melegben a folyadékszükségletük is nagyobb, ezért a szokásosnál többet isznak. A nem elegendő ivóvíz kiszáradáshoz vezethet.

Tájékozódjunk az állatorvosunk rendelési idejéről. Elérhetőségét, címét, és telefonszámát adjuk át a kedvencünk gondozásáért felelős személynek. Azt is beszéljük meg, hogy vészhelyzet esetén, hogyan tud velünk kommunikálni.

Forrás: haziallat.hu fressnapf.hu