Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mivel etessük kisemlősünket?

2014. május 14.

Mivel etessük kisemlősünket?

Zöldségek, gyümölcsök, termények: a kínálat hatalmas, de nem mindegyik tesz jót az állatnak.

1. Miben hasonlítanak a kisállatok?

Legyen szó akár hörcsögről, tengerimalacról, csincsilláról, egérről, patkányról, nyúlról vagy a mostanában olyan kedvelt mókusról, néhány dologban nagyon hasonlítanak. Például abban, hogy nyitott fogtővel rendelkeznek, vagyis fogaik folyamatosan nőnek, ezért állandó koptatásra van szükségük, amit rágással tudnak elérni. A koptatásra azonban nem minden táplálék alkalmas. Emellett mindegyik fajtára igaz, hogy szükségük van friss vízre és valami olyan játékra, amivel elüthetik a nélkülünk eltöltött unalmas órákat. Tévhit, hogy ezek az állatok a táplálékból fedezni tudják folyadékigényüket.

2. Mit érdemes elkerülni?

Hiába nagy a kísértés, hogy ínycsiklandó, emberek számára készült ropogtatnivalót adjunk állatunknak, egészségük érdekében inkább felejtsük el az ilyen táplálékokat. Keksz, ropi, chips és különböző nassolnivalók nem valók a rágcsálóknak, sőt akár különböző betegségek forrásai is lehetnek. Ha időnként mégis meglepnénk kisállatunkat valami különlegességgel, válasszunk inkább a kifejezetten nekik készült ínyenc falatokat. A MultiFit sárgarépás mártott finomságával például biztosan nagy sikert arathatunk kedvencünknél.

http://www.fressnapf.hu/multifit_martott_duplarud_ragcsaloknak_repas_115g/

3. Milyen ételek megfelelőek?

A friss zöldségek többségét (sárgarépa, uborka, saláta, paprika, stb.) nyugodtan adhatjuk minden rágcsálónak. A szakemberek azt javasolják, hogy néhány „K” betűset kerüljünk: például a kukoricát és a káposztát, mert ezek puffadást okozhatnak az állatnak. A hörcsögöknek adhatunk heti egy alkalommal sajtot, tojást vagy túrót, persze csak kis mennyiségben, ügyelve az étel szavatossági idejére. Az egerek és patkányok a többi fajtához képest több fehérjét igényelnek. A csincsillák, nyulak és tengerimalacok rostigényének kielégítésére elengedhetetlenül szükséges a  friss, jó minőségű széna napi etetése.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_alpesi_szena_5kg_150l/

Ennek a három típusnak ez a legfőbb tápláléka, csemegének lehet adni nekik zöldségeket. Magvakat a nyulaknak és a tengerimalacoknak csak kiegészítésként, kis mennyiségben adjunk, mert árthat az emésztésüknek és hizlalhatnak.

4. Ne etessük túl!

Akármilyen furcsa, néhány rágcsáló táplálását túlzásba is vihetjük, köszönhetően annak, hogy szívesen elfogyasztanak szinte bármit, amit eléjük teszünk. A hörcsögöknél nem kell ilyesmitől tartanunk, de az egerek, patkányok, tengerimalacok és csincsillák már könnyebben elhízhatnak. Ezért ajánlott csínján bánni az olajos magvakkal és a szénhidrátban gazdag gyümölcsökkel, ha nem akarjuk, hogy kedvencünk gurulva szaladjon elénk. Források: haziallat.hu / frakk96.hu