Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A mongol futóegerek gondozása

2014. szeptember 22.

A mongol futóegerek gondozása

Nem véletlen, hogy a futóegereket „versenyegereknek” is nevezik – ugyanis nagyon igénylik, hogy mindig gyakorlatozhassanak. Ezért ketrecüket úgy kell kialakítania, hogy az állatok eleget mozoghassanak.

A mongol futóegerek tökéletesen alkalmazkodtak ahhoz, hogy nehéz körülmények között, száraz környezetben (sztyeppéken, félsivatagos területeken) is megéljenek. Ezek az állatok könnyen összetéveszthetők a „normál” egerekkel, néhány nagyobb példány pedig akár első pillantásra patkánynak is tűnhet. A futóegerek rendelkeznek néhány sajátos jellemzővel, úgy, mint: szőrös talp és farok, és más rágcsálókhoz képest hosszabb hátsó lábak. A mongol futóegér különösen népszerű az állattartók körében.

Jókedvű házi állatok

A mongol futóegerek természetüknél fogva vagyon kíváncsi kisállatok, és folyamatos mozgásban vannak. Önnek is jó móka lehet, ha megpróbálja őket lefoglalni. Ezek az állatkák nagyon szeretnek fajtársaikkal játszani, de gazdijukkal is szívesen töltenek időt, és megfelelő bánásmód mellett jól szelídíthetők. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az emberekkel való érintkezés helyettesítheti más futóegerek társaságát. Sok állattartó úgy gondolja, hogy a futóegerek egyedül is tarthatók, ám ez hatalmas tévedés, soha ne tartsa magányosan őket.  A mongol futóegér kifejezetten nagy csoportokban szeret élni. Ha szeretné megállítani a szaporodásukat, válasszon azonos nemű állatokat. A legjobb, ha csak két példányt tart együtt, és még tízhetes koruk előtt összeköltözteti őket, mert így biztosan elfogadják egymást. A kölyköket ne válasszuk el az anyától 5 hetes kor előtt.

Keveredés a rágcsáló ketrecben

Annak érdekében, hogy állatai soha ne unatkozzanak, időnként rendezze át otthonukat. Az egereket tarthatja terráriumban vagy nagy ketrecben. Két futóegér tartásához legalább 100x50x50 hely szükséges, minden további állat esetén tovább kell növelni a férőhelyet legalább 25 %-kal.  Persze túl nagy hely nem létezik, ha ennél nagyobb házat biztosít kedvencei számára, az csak állatai komfortérzetét növeli, hiszen így még több lehetőségük nyílik a mozgásra, ami lételemük. A mongol futóegérnek kis mérete ellenére nagy helyigénye van.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_ketrec_remus/

Ha a jövőben ketrecet választ, próbáljon meg hozzá olyan magas tálcát vásárolni, amilyet csak lehetséges. A futóegerek természetes környezetükben sok időt töltenek a föld alatt, ahol hosszú, bonyolult alagutakat építenek. Az ilyen járatok építése ugyanolyan fontos számukra, mint az, hogy futkározhassanak. Ez azt jelenti, hogy a ketrecbe tett aljzat legyen legalább 40 centiméter mély, hogy az állatok elbújhassanak benne.

Az aljzatot nem elég, ha csak alom alkotja. Egyharmad részben adjon hozzá szénát és szalmát is, mert így kedvencei kisebb járatokat is kialakíthatnak.

http://www.fressnapf.hu/multifit_szalmaalom_4kg_120l/

http://www.fressnapf.hu/multifit_natur_faforgacs_alom_56l/

http://www.fressnapf.hu/multifit_vagott_szena_2_kg/

Az alagutak építésével egerei kielégíthetik ösztönös igényeiket és bármikor visszavonulhatnak a sötétbe, ha úgy tartja kedvük. A vadonban ezek a helyek megvédik az állatokat az égető napsugaraktól. Amennyiben futóegere nem kap lehetőséget arra, hogy ásson és építsen, akár magatartási zavarok is kialakulhatnak nála. Figyelmeztető jel lehet, ha az állat folyamatosan a ketrec valamelyik sarkában próbál lyukat ásni magának.

A népszerű homokfürdő

A csincsillák számára készült homokban a futóegerek is szívesen fürdőznek, akár minden egyes nap.

http://www.fressnapf.hu/multifit_csincsilla_homok_1_5l/

Ezzel tisztán tarthatják bundájukat és lehetővé teszi számukra, hogy fajtársaikkal találkozzanak. Válasszon egy agyagedényt, amely nem borul fel, és tegye magasra a ketrecben, hogy tiszta maradjon. Futóegerek számára biztosítania kell futókereket is. Kisállatai biztosan örömmel fogják használni. Zárt futófelülettel rendelkező, széles átmérőjű terméket válasszon.

Futóegere otthonában akár egy igazi játszóteret is kialakíthat, ha kellően tágas a hely. Szerencsére számos játék közül választhat, amelyekkel órákra lefoglalhatja kedvencét. Csövek, kötelek, és különböző, nem mérgező anyagból készült, rágható kiegészítők, létrák. Otthon is készíthet néhány játékot, például fűlabdát néhány kiscsengővel, amivel arra ösztönzi egerét, hogy meglökje a labdát, vagy helyezhet a ketrecbe rágható fűzfa bálákat, és fűzfából készült alagutat is, amely a tisztálkodásban is segít az állatnak. Akár függőhidakat, alagutakat vagy tornyokat is tehet a ketrecbe, lehetőségeinek csak a képzelet szab határt! Higgye el, kedvencei imádni fogják új, kalandokkal teli játszóterüket!