Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mozgékony kutyafajták

2014. április 29.

Mozgékony kutyafajták

Vannak kutyusok, akiket hatalmas mozgásigényük és különlegesen eleven természetük miatt nem javasolt lakásban tartani, amennyiben életmódunk nem teszi lehetővé naponta több alkalommal a kiadós sétát. Ezek a kutyák állandóan szaladgálnának, folyamatosan játszani kell velük és a többi fajtához képest még jobban követelik a játékos tanítást is.

Nem árt, ha ezekkel a kutyusokkal aktív sportos életet folytatunk. Ezek közé a fajták közé tartoznak a szánhúzó kutyák, területőrző és munkakutyák,  pásztorkutyák illetve a vadászebek. Nagyon fontos, hogy mielőtt kutyát vennénk magunkhoz alaposan gondoljuk végig, hogy milyen társat keresünk, ne a külső alapján döntsünk. Ha a kutya-gazda páros nem illik össze, mások az igényeik, akkor az sok szomorúságot, bosszúságot okoz és egyik fél sem lesz boldog. Döntsünk felelősen, mert akkor tényleg egy hatalmas élmény részesei  lehetünk, megélhetjük az ember és az állat tökéletes összhangját. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány örökmozgó fajtát:

Border collie:
Eredetileg pásztorkutya volt, de manapság sokan tartják kedvencként is. Skócia és Anglia határvidékéről származik. Nagyon intelligens, hihetetlen mozgásigényű, erős terelőösztönnel rendelkező fajta. Különösen ajánlott a kutyás sportok kedvelőinek. Az agility pályákon nagyon jól teljesít a fajta.

Husky és malamut:
A szibériai husky a munkakutyák csoportjába tartozik, vagyis fő feladata a szánhúzás, teherhordás és vadászat volt. Eredetét tekintve Kelet-Szibériából származik, onnan terjedt át Alaszkába és Kanadába. Hámban kiválóan dolgozik, könnyű terhet közepes sebességgel, hatalmas távolságokra elhúz. Mivel szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni.

Az alaszkai malamut értelmes, méltóságteljes és domináns módon viselkedő kutya. A szolgalelkűség távol áll a természetétől. A fajta származásáról nem sokat tudunk, valószínűleg nagyon régen az eszkimókkal együtt került a sarkvidékre, a Kotzebue-öböl környékére, ahol ma is megtalálható. Elsősorban nehéz terhek vontatására használták. Manapság gyakran szerepel a szánhúzó versenyeken.

Magyar vizsla:
Világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Rendkívüli egyéniség, ezért nagyon népszerű családi kedvenc. Robosztus felépítésű, izmos testű, erőteljes csontozatú fajta. Nyugodt a vérmérséklete, engedelmes és tanulékony. A szerető gazdinak akár a csillagokat is lehozná az égről.

Fressnapf cikk ápr 29-2

Belga juhász:
Több változata (alfajta) ismert, a malinois, tervueren, laekenois és a groenendael, amelyek mind kinézetre,mind temperamentumra eltérnek egymástól. A fajtát a nyáj őrzésére használták, igazán bátor őrző-védő. Az első világháborúban hadikutyaként vált ismertté, ugyanis a sebesültek felkutatását nagy elszántsággal és gyorsasággal végezte. Sportkutyának és testőrnek is kiváló.

Magyar agár:
A magyar agár ősi vadászkutyafajta volt, többször állt a kihalás szélén. A magyarok már a honfoglalás  idején is vadásztak agárhoz hasonló kutyákkal.  Jelleme fáradhatatlan, kitartó és gyors. Edzett, versenypályán kiváló versenyző. Örökmozgó természete miatt találtak ki a fajta számára egy gyorsasági futószámot. Forrás: videokedvenc.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem