Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mozogni jó! Indul a tengerimalac-tréning!

2015. augusztus 15.

Mozogni jó! Indul a tengerimalac-tréning!

Mivel a tengerimalacok nagy mozgásigényük mellett is hajlamosak az elhízásra, így a helyes táplálás mellett gazdiként a mi felelősségünk, hogy energiáikat levezessük. Amellett, hogy engedjük őket szaladgálni a lakásban vagy az udvarunkon lévő kifutóban, különböző egyszerű gyakorlatokat is megtaníthatunk nekik, amelyekkel az ő napjaikat izgalmasabbá, a gazdi-malacka kapcsolatot pedig szorosabbá tehetjük.

A tengerimalacok kissé makacs állatok, így időnként úgy érezhetjük, hogy tanító szavaink sosem érnek célba, és a mi malackánk soha nem cselekszik majd úgy, ahogyan szeretnénk. Ám, ha elegendő időt szánunk a tréningre és kellő türelemmel rendelkezünk, akkor kisállatunk valószínűleg előbb-utóbb ügyesen teljesíteni fogja a kért feladatokat.

A jó kapcsolat kialakítása mellett kiemelkedő fontosságú a kommunikáció. Gondoljunk csak bele: ha valaki idegen nyelven szeretne kérni tőlünk valamit, akkor bizony hiába mondja halkabban vagy hangosabban, nem könnyíti meg a megértést. Az állatoknál ugyanez a helyzet. A kisemlősöknek kiváló hallása van, így többszörös ismételgetés után bizonyos szavakat képesek lesznek megérteni. Mindig csak egy-két szavas parancsokat adjunk, mert a hosszabbakat nem fogják tudni megjegyezni és jelentést kapcsolni hozzájuk. Legjobb, ha jutalomfalatot tartunk a kezünkben és a finom falattal vezetjük rá a malackát a kívánt mozgásformára, eközben kapcsoljuk hozzá vezényszót is.

Ha például azt szeretnénk, hogy saját tengelye körül megforduljon, akkor egy finom falat, például egy répakarika segítségével mutassuk neki az irányt, és mondjuk ki a parancsszót: „Körbe!”. Ha ügyesen megtette a kört, jutalmazzuk meg őt, és hagyjuk, hogy elfogyassza a répát. Itt is a sok ismétlés által fog tudatosulni benne, hogy ha azt mondjuk „Körbe!”, mi a teendő. Figyeljünk arra, hogy ne etessük túl a tréning közben a malackát, és egy idő után a falatkákat inkább cseréljük le simogatásra és kedves szavakra.

Soha ne tanítsuk az állatot egyszerre hosszú ideig, a kevesebb néha több. Legjobb, ha 10-15 perc után egy sikeresen végrehajtott feladat után hagyjuk szabadon futkosni az állatkát. Naponta 2-3 alkalommal is tarthatunk rövid tréningeket. Rendszerességgel és türelemmel sok mindenre megtaníthatjuk kedvencünket, de ne várjuk el tőle, hogy már az első nap megtanulja a feladatokat.


Forrás: petplace.com