Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nano, a miniakvárium

2015. február 23.

Nano, a miniakvárium

A nanoakvárium egy csodás víz alatti világ, miniatűr méretben. Ezek az apró akváriumok minden helyiséget feldobnak, pedig akár egy kisebb íróasztalon is elférnek.

Akváriumot szinte minden méretben és formában beszerezhetünk. A kezdők számára a közepes méret ajánlott. Egy régi mondás szerint ugyanis, minél kisebb az akvárium és minél kevesebb a víz mennyisége, annál nehezebb a víz értékeit a megfelelő szinten tartani. Egy másik elmélet szerint a nanoakvárium fenntartása egy rutinos akvarista számára is hatalmas kihívást jelent. Tény, hogy a kisebb méretű biológiai rendszerek érzékenyebben reagálnak a hibákra, ám a megfelelő technikai eszközök és egy jó adag háttértudás segítségével a kicsit tapasztaltabb akvaristák kevés karbantartással kialakíthatják és fenntarthatják a nanoakváriumokat.

Az első lépések

A nanoakváriumok egyre népszerűbbek kompakt méretüknek köszönhetően. Ezek a mini üvegtartályok rendkívül elegánsak és nyugodt hangulatot teremtenek bármilyen helyiségben. Emellett néhány gyakorlati előnnyel is rendelkeznek, mint például a kedvező ár, valamint a kis helyigény. A gyermekek különösen izgalmasnak látják a kicsiny vízi világot, ezért akár a gyerekszobába is tehetjük őket. Arra azonban mindenképp ügyelnünk kell, hogy a szoba egy sötét pontján helyezzük el az akváriumot, mert az ilyen kisméretű edény a napfény hatására könnyebben túlmelegszik, mint egy nagyobb tartály. A nanoakváriumoknál az algásodás veszélyével fokozottan számolnunk kell.

Nanoakváriumok kialakításához általában 10-35 literes üvegedényeket választanak, de akár 54 literes is előfordulhat. Minél nagyobb az akvárium, annál több lehetőségünk van tervezgetni, dekorálni és növényeket ültetni. Éppen ezért, minél kisebb akváriumot választunk, annál precízebbnek kell lennünk. A kezdő nanoakvaristáknak ezért javasolt inkább nagyobb űrtartalmú darabbal kezdeni.

A szaküzletekben kapható, előre összeállított, komplett szettek nagyon népszerűek, mert minden fontos műszaki alkatrészt tartalmaznak, beleértve a szűrőt (kérjük, mindig használjon szívóőrt, ha az akváriumban halakat is tart), a világítást, a fűtést és a termosztátot is. Amikor dekorálásra kerül a sor, bátran elengedhetjük fantáziánkat, de a növények telepítése igényel némi ravaszságot. A jávai mohához hasonló víz alatti növények mindig kisméretűek maradnak, ezért különösen népszerűek a nanoakvaristák körében. A fűfélék is jó alapot adnak a víz alatti táj létrehozásához. A növények természetes segítséget nyújtanak az algaképződés ellen is.

Miniatűr lakók

Az akváriumban létrehozhatunk egy kellemes hangulatú, nyugtató hatású környezetet, pusztán növények használatával is. Sok nanoakvárium kis mérete miatt úgyis csak víz alatti kertként tud működni, mivel a legtöbb élőlény számára ezek nem megfelelő élőhelyek.

Ugyanakkor, a nagyobb méretű akváriumok egyaránt alkalmasak növények és állatok számára is, feltéve, ha az élőlények (garnélák, csigák, törpe folyami rákok) mérete nem haladja meg az egy-két centimétert. A nanoakváriumok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy bepillantást nyerjünk az apró lények életébe. Aki szívesen tartana garnélát szobai minivilágában, annak alaposan fel kell készülnie az állatok szükségleteivel kapcsolatban. A garnélák tapasztalt gazdit igényelnek, mert különösen érzékenyek a gondozásuk során vétett legapróbb hibákra is. Bármilyen állatot is választunk, a kész akváriumba csak azután költöztessük be az új lakókat, miután a víz értékei megfelelőek – ehhez körülbelül két hét szükséges.

Hal nélküli nanoakvárium

A nanoakvárium nem alkalmas halak számára. Számos fórumon lehet ezzel ellentétes információkat olvasni, ám annyi biztos, hogy a legtöbb állatvédelmi szabályozás minimum 54 literes tartályt ír elő díszhalak tartására. Ha nagyobb méretű tartályunk van, a nanoakváriumokban akkor is csak egyféle halat ajánlott tartani, és ügyelni kell a túlszaporodás elkerülésére is. Van még egy aranyszabály, amelyet érdemes betartani: mindig csak annyi eledelt szórjunk az akváriumba, amelyet az állatok rövid időn belül elfogyasztanak. Ellenkező esetben a táplálék károsítani fogja a vizet.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_xxl1000ml/

Fontos, hogy jó minőségű műszaki berendezéseket válasszunk. Tartsuk be az általános karbantartási utasításokat, és ügyeljünk a nanoakvárium speciális sajátosságaira. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú-hosszú ideig csodálhassuk a víz alatti világot.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem