Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nano akváriumok, nagy divat kis léptékben

2013. június 05.

Nano akváriumok, nagy divat kis léptékben

Az apró víz alatti világok divatját éljük, a nano akváriumok rajongótábora évek óta folyamatosan nő. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a növények, garnélák, rákok és csigák közösségének élethű otthont adó nano tartályok a legkisebb lakótérben is jól mutatnak. A nano akvárium a lakótelepi lakásban ugyanúgy szemet gyönyörködtető látvány, mint az iroda egyik zugában, ráadásul a legkisebb teret is képes a nyugalom szigetévé varázsolni. És az első lépésekhez sem kell különösebb tudomány – a szaküzletekben tökéletesen felszerelt és beültetett nano akváriumok közül válogathatunk.


Az akvárium nélkülözhetetlen kellékei, azaz a megvilágítást biztosító lámpák, a vízszűrő, illetve a szivattyú általában már előre be vannak szerelve, így a kezdő akvarista sem követhet el komolyabb hibát. Tehát az a szabály, miszerint a kisebb akváriumok kezelése különösen nehéz feladat, nem mindig állja meg a helyét.

Nano akvárium címszó alatt tartályok széles választéka kapható 8 és 35 liter közötti befogadóképességgel. Hogy melyik akvárium felel meg leginkább igényeinknek, az attól függ, hol szeretnénk elhelyezni. Azt is előre el kell dönteni, hogy víz alatti világunkat csak növényekkel szeretnénk benépesíteni, vagy csigák, törpegarnélák és apró rákok is úszkáljanak a növények között, ugyanis ezeknek az állatoknak helyre van szükségük. Csak csigák tartása esetén minimum 12 literes tartályra lesz szükségünk.

Ugyanakkor a nano akvárium még a kisméretű halak számára sem jelent megfelelő életteret. Bár több fórumon is ajánlják az apró halak tartását nano akváriumban, azok soha nem fogják igazán otthon érezni magukat egy ilyen kisméretű tartályban. A nano akvárium számára az ablaktól és a radiátortól egyaránt távol eső, árnyékos helyet kell választani. A víz egy kisebb akváriumban érzékenyebben reagál a fényviszonyok és a hőmérséklet változásaira, így könnyen túlmelegedhet, illetve bealgásodhat.

Fontos a stabil tartóállvány

Fontos megjegyeznünk, hogy a nano akvárium – bár viszonylag kicsinek tűnik – meglehetősen nehéz. Fontos, hogy az akváriumot stabil állványra helyezzük, mert így a nyomás egyenletesen oszlik el a tartály alján, és az üveg nem reped meg. Éppen ezért kifejezetten nano akváriumhoz gyártott speciális állványra vagy akváriumtartó alsószekrényre lesz szükségünk. Az íróasztal, illetve a szokásos irodai polc semmiképp nem felel meg a célnak.

A nano akvárium elhelyezése

Ha úgy dönt, hogy egyedül építi ki üvegtartályba zárt mikrokozmoszát, akkor legfontosabb szabályként a magasra növő növényeket hátra, míg a kisebbeket előre kell ültetnie. Talajként garnéla-aljzatot vagy apró szemű kavicsot használjon. A talajt jó vastagon terítse el az akvárium alján, különben a növények nem tudnak megkapaszkodni benne gyökereikkel. A víz alatti tájképen végzett utolsó simításként néhány követ, mocsárfa-darabot, illetve dekoratív fa kellékeket is elhelyezhet az előtérben. A szaküzletben kérjen tanácsot, hogy akváriumához milyen világítást, szűrőt, fűtőelemet és időzítő kapcsolót vásároljon. Akár egy mini CO2 szett beszerelése is jó ötlet lehet. A nano akvárium mérete és a betelepíteni tervezett állomány nagysága határozza meg, hogy milyen kiegészítő berendezésekre lesz szüksége.

Ha csigákat, garnélákat vagy más állatokat is tartani kíván az akváriumban, akkor a nano akvárium vízszűrőjét és világítását előbb kb. 14 napig üzemeltesse. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a növények kellőképpen meggyökeresedjenek, és a vízminőség beálljon. Amint a szükséges feltételek adottak, a kis vendégek máris beköltözhetnek új otthonukba.