Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Négylábút a kocsiba, avagy autós kaland kutyamódra

2014. június 01.

Négylábút a kocsiba, avagy autós kaland kutyamódra

Sürgés-forgás, pakolás, bőröndtuszkolás a csomagtartóba, kutya a hátsó ülésre, és már indulhat is a családi vakáció! A kényelmes és biztonságos utazás érdekében azonban érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

Ahogy az emberek, úgy a kutyusok között is vannak, akik jobban bírják az autózást, és vannak, akik kevésbé. Ezt nagyban befolyásolja, hogy az állat mihez szokott hozzá, milyen gyakran visszük magunkkal rövidebb vagy hosszabb utazásokra, és mennyire tekintjük természetes vagy különleges alkalomnak, ha beültetjük az autóba.

Az első és legfontosabb szempont, hogy kedvencünk megbarátkozzon az autózás élményével. Akár felnőtt, akár kölyök állatkáról van szó, normális esetben néhány hét alatt megtaníthatjuk neki, hogyan kell a járműben viselkedni, hová ülhet/feküdhet és persze, hogy a gazdira mindig számíthat. Vigyük el néhányszor egy pár perces autókázásra, és az időtartamot egyre növelve idővel kitapasztalja a kutya az utazás velejáróit. Ha a kutya fél, akkor  kezdje a szoktatást azzal, hogy álló motor mellett engedi az állatnak felfedezni az autót. Ne erőltessen semmit, hagyja, hogy a kutya a maga tempójában haladjon, közben dicsérje és adjon neki jutalomfalatokat. Ha az álló autóval már megbarátkozott, akkor indítsa be a motort és figyelje, jutalmazza a kutyát. Ezután elindulhatnak egy rövid útra, amelynek célja a kutya számára pozitív élmény legyen (labdázó hely, nagy séta stb.), így pozitív élményekkel fogja összekötni az autózást. Hamar megtanulja, hogy ha beül az autóba, akkor nem marad otthon egyedül, hanem a családdal tarthat. Előfordulhat, hogy azért nem sikerül megbékélnie az autózással mert rosszul érzi magát, szédül, hányingere van. Vannak kutyák amelyek csak kölyökkorukban hánynak az autóban, de sajnos nem mindegyik növi ki ezt. Ha még így is szeretnénk magunkkal vinni, kérjünk tanácsot állatorvosunktól, hogy mivel minimalizálhatjuk a kedvencünknél jelentkező kellemetlenségeket. Ha a kutya nem hány, „csak” fél, akkor a szoktatás időszakát könnyebbé tehetjük különböző aminosavakat tartalmazó nyugtatókkal (pl.: Calmex, KalmAid). Ezek a szerek nem okoznak bódultságot és koordinációs zavarokat, mint az erősebb nyugtatók.

Ha az autóba szoktatás már megtörtént és jól viseli az állat a kalandot, akkor is fontos, hogy indulás előtt néhány órával már ne adjunk neki enni, nehogy rosszul legyen a zötykölődéstől és az izgalmaktól. Emellett érdemes autózás közben 2-3 óránként megállni, pihenőt tartani. Így minden utas kinyújtózhat, a kutyus elvégezheti a dolgát, saját megszokott tálkájából vagy utazáshoz tervezett itatóból nyugodt körülmények között megitathatjuk, és újult erővel folytathatjuk a kiruccanást.

A kutya méretétől, természetétől és persze az utasok számától is függ, hogy az autóban hol kap helyet négylábú barátunk. Ülhet/feküdhet az anyósülésnél ülő személy lábánál, egyterű autó esetén a hálóval vagy ráccsal elválasztott csomagtartóban, vagy akár a hátsó ülésen is. Az üzletekben kaphatók speciális, utazáshoz készített felszerelések is, amivel biztonságosabbá tehetjük kedvencünk kalandját. Ilyen például a kutyusok számára készült biztonsági öv vagy a szállítóbox (http://www.fressnapf.hu/termekek/kutyaknak/kutyaknak-tartas-es-apolas/szallitoboxok-kutyaknak/), amit csúszásmentesen elhelyezhetünk a járműben, beletehetjük a kutya megszokott takaróját, párnáját, amivel fokozhatjuk az állat komfortérzetét. Ha mégis az ülésre ültetnénk az ebet, de nem szeretnénk, hogy az ülés csupa szőr legyen, beszerezhetünk üléshuzatot (http://www.fressnapf.hu/uleshuzat/), amit egyszerűen és gyorsan leteríthetünk vagy összehajthatunk.

Az autóban fontos, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet. Ne hűtsük le túlságosan a belső teret, mert a kutyus és a gazdi is megfázhat. Az állatot szoktatás nélkül ne hagyjuk egyedül az autóban, mert bepánikolhat, kárt tehet magában és az autóban. Nyáron  a jármű gyorsan felmelegszik és a kutya akár hőgutát is kaphat, ezért nagy melegben soha ne hagyjuk az autóban. Ha nagyon rövid időre mégis az autóban kell várakoznia a kutyának, akkor mindig álljunk árnyékos helyre, húzzuk le az ablakokat egy kicsit és adjunk vizet az állatnak. Utazásnál ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk le túlságosan az ablakokat, mert ha az állat kihajol rajta, akár baleset, rovarcsípés is lehet a vége.

Megfelelő körültekintéssel  a közös utazással  felejthetetlen élményt szerezhetünk az egész család és négylábú barátunk számára. Érdemes kipróbálni! Források: cesarsway.com / akc.org / aspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem