Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Néhány fontos tudnivaló mielőtt görény költözik az otthonodba

2017. augusztus 11.

Néhány fontos tudnivaló mielőtt görény költözik az otthonodba

A vadászgörények rendkívül játékos, aktív és igazán szórakoztató kisállatok, ám tartásuk nem való mindenkinek. Ahhoz, hogy egy görény jól érezze magát nálunk, nagyon sokat kell foglalkoznunk vele. Mielőtt befogadnánk egy szőrös kis energiabombát, van néhány dolog, amit mindenképpen tudnunk kell róla.

Ha vadászgörényt szeretnénk, akkor érdemes felkészülnünk arra, hogy ők bizony mindenen kaparásznak, ásnak és képesek mindent megrágcsálni. Ez a szokás különösen a fiatal példányokra jellemző. Emellett pedig szeretnek elrejteni apró tárgyakat az ágy alá vagy más titkos helyekre. Vigyázzunk a gumiból vagy habból készült dolgokkal, mert ha azokból lenyel valamit az állat, azok akár bélelzáródást is okozhatnak. Ha kedvencünk hányni kezd, akár csak hetente egyszer-kétszer, ha megváltozik a bélsár alakja, vagy egyáltalán nem kakil és nagyon levert, akkor mindenképpen vigyük orvoshoz, mert ezek a tünetek arra utalnak, hogy esetleg lenyelt valamit. További veszélyforrás a görényekre nézve az otthonunkban lévő elektromos vezetékrendszer. Tehát, ha kiengedjük a görit a ketrecéből, akkor ajánlott végig szemmel tartanunk, és törekednünk kell arra, hogy a szoba, ahol szaladgálhat, biztonságos legyen. Pakoljuk el az összes zoknit, cipőt és egyéb kisméretű tárgyat a padlóról, ami érdekes lehet a háziállat számára.

Bár nem könnyű felügyelni egy ilyen aktív kis lényt, mégis nagyon fontos, hogy rendszeresen kiengedjük őt a ketrecéből, hogy futkározhasson és levezethesse felesleges energiáit. Nagyon szeretik például kergetni a játékokat, sőt, a lábujjakat is. Azok a vadászgörények, amelyek főként a ketrecükön belül tartózkodnak, nagy eséllyel elhízottak, kedélybetegek lesznek, ami betegségekhez vezethet. Tehát, ha görénygazdik szeretnénk lenni, akkor fontos, hogy legyen időnk jó sokat játszani.

A vadászgörények általában nagyon szeretik a társaságot, ezért érdemes őket párban tartani. Persze köztük is lehetnek olyan egyedek, akik nem jönnek ki túl jól egymással, ezért az összebarátkoztatási időszakban kövessük őket figyelemmel. Törekedjünk arra, hogy mindkettőjüknek elegendő tér jusson, mindkét állatnak legyen saját eledele, fekhelye és játéka, hogy ne kelljen ezekért egymással megküzdeniük.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-fuggoagy-49x21cm/

Ha hazaviszünk egy vagy két kisgörényt, rövid időn belül meg kell látogatnunk az állatorvost, ugyanis náluk is szükség van oltásokra. Az első szopornyica elleni (kombinált) oltást már 8 hetesen meg kell kapniuk, amit aztán 2-3 hét múlva ismételni kell, 12 hetesen pedig a veszettség elleni oltás következik, de léteznek más oltási protokollok is.

A pontos időpontokat mindenképp egyeztessük az állatorvossal, akivel évente egyszer egy teljes vizsgálatot is érdemes elvégeztetni, hogy az esetleges betegségek minél hamarabb kiderüljenek. Fontos, hogy olyan állatorvost keressünk, akinek van gyakorlata a görények gyógyításában.

Mivel a görényeknél is előfordulnak súlyos megbetegedések, amelyek öröklődnek, ezért igyekezzünk megbízható tenyésztőtől állatot vásárolni. Készüljünk fel arra, hogy ha kedvencünk bármilyen okból megbetegszik, a gyógykezelések bizony nem kímélik majd a lelkünket, az időnket és a pénztárcánkat sem.

Jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a mozgékony kisállatoknak bizony van szaga, bár az egyáltalán nem olyan elviselhetetlen, mint ahogy egyesek gondolják. Ha a mi orrunk túlságosan érzékeny a bunda (pézsma) szagára, akkor bizony egy másik kiskedvenc-jelölt után kell néznünk.

A vadászgörények ragadozó állatok, tehát a növényi eredetű ételeket nem képesek megemészteni. Vadon élő társaik főként kisemlősökkel, madárfiókákkal, halakkal, csigákkal, férgekkel és esetenként akár nyulakkal is táplálkoznak. Egészségük megőrzése érdekében olyan magas hús alapú fehérjét tartalmazó eleséggel kínáljuk őket, amelyek közepesen zsírosak és nagyon kevés bennük a rost, emellett tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. A vadászgörényeknek gyakorlatilag nincs szükségük szénhidrátra amennyiben megfelelő mennyiségű fehérjét kapnak. . Bátran válogassunk az áruházakban kapható, kifejezetten görényeknek készült eledelek közül. A macskakonzerv és a macskatáp nem javasolt. Fontos tudni, hogy a görényeket hat hónapos korukig érdemes megismertetni minél többféle táplálékkal, mert utána már nehezen fogadják el az új dolgokat.

Mivel akár 6-8 évig is élhet egy görény, ezért alaposan gondoljuk át, hogy tudjuk-e vállalni ilyen hosszú időre a tartását. Ha jól felkészülünk a kisállat érkezésére, akkor valószínűleg sok-sok mókás és boldog pillanat vár majd ránk.

Ajánlott olvasmányok: Magyar Vadászgörény Klub honlapja, Görénytartók Egyesületének honlapja