Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nem a ruha teszi a kutyát, de a hidegben hasznos!

2016. november 04.

Nem a ruha teszi a kutyát, de a hidegben hasznos!

A fagyos napokon bizony négylábú barátaink is legszívesebben a kandalló előtt töltenék az időt. A lakásban tartott kutyusokat, különösen akkor, ha rövid szőrük van, érdemes a téli séták előtt felöltöztetni. Ez kezdetben lehet, hogy teljesíthetetlen küldetésnek bizonyul, de lebegjen előttünk a cél, vagyis kedvencünk egészségének megőrzése.

Tévhit, hogy a kutyák nem fáznak, mert melegíti őket a bundájuk. A kutyusok közül sokaknak van világos bőre és rövid szőre, valamint előfordulhat, hogy olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek nem a mi környezetünkben alakultak ki. Számukra bizony nagyon kellemetlen tud lenni az alacsony hőmérséklet, olyan, mintha mi emberek ruha nélkül mennénk ki a hidegbe.

Sétálni menni pedig télen is kell, és sok négylábú odakint szereti elvégezni a dolgát függetlenül attól, hogy milyen évszak van. Ilyenkor pedig nagyon jól tud jönni egy kutyakabát vagy pulóver. Sőt, ha a lakásban alacsonyan tartjuk a hőmérsékletet, akkor akár bent is szükség lehet rá.

Az, hogy kedvencünk mennyire képes fizikailag saját magát melegen tartani, függ a fajtájától, a méretétől és a korától is. Ha kicsi, könnyű testű, világos bőrű, rövid szőrű kutyusunk van, akkor mielőtt előkerül a póráz, bele kell bújni egy kabátba is. A meleg ruhadarab sokat segít abban, hogy az eb igazán jól érezze magát odakint is.

Persze nem csak a rövid, vékony szőrű állatokat javasolt mindenképp felöltöztetnünk télen. Bár az uszkárok szőre sűrű és hosszúra is meg tud nőni, a tulajdonosak általában lenyíratják kutyáik bundáját, így például rájuk is érdemes kabátot adni, ha 0 fok alá csökken hőmérséklet. Az idősebb négylábúaknak szintén szükségük van extra védelemre, valamint a beteg kutyáknak is, különösen akkor, ha a betegség következtében a szőrzet gyengült, növekedése lelassult.

Mielőtt megvásároljuk háziállatunknak a téli ruhadarabokat, kikérhetjük állatorvosunk véleményét. A vastag, téli bundával rendelkező kutyáknak kifejezetten frusztráló érzés lehet a plusz réteg elviselése, sőt, akár túl is melegedhetnek. Tehát a husky, a malamut és a bernáthegyi nagyon jól meglesz odakint pulóver nélkül is, de a csivava, az agár, valamint néhány terrier és pincsi örülni fog a melegen tartó szigetelésnek.

Ha eldöntöttük, hogy meglepjük bundás barátunkat egy kabáttal vagy pulóverrel, akkor a megfelelő méret után a legfontosabb az anyagminőség. Bár a gyapjú nagyon meleg, figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen gyakran kell kimosni. A mosások után pedig lehet, hogy viszketni fog a háziállat bőre, ami szinte elviselhetetlenné teszi a ruhadarab hordását. Valószínűleg a gyapjú, a pamut, és a műszál jó minőségű keveréke egy okosabb választás.

A vásárlás előtt célszerű lemérnünk négylábúnkat, mert nagyon fontos, hogy a ruházat ne legyen túl szűk, de túl bő sem. Az előbbiben kényelmetlenül fogja érezni magát az eb, az utóbbiban pedig könnyebben bejuthat a hideg, esetleg elakadhat vele az állat, és sérülést okozhat ezáltal. Tehát a lényeg, hogy a kutyaruha ne akadályozza kedvencünket a mozgásban, legyen biztonságos és főleg, meleg. Mérjük körbe a nyakát, a hasát és mérjük meg a háta hosszát is. A legszerencsésebb megoldás, ha felpróbálhatjuk a kiválasztott pulcsit az üzletben. Figyeljünk arra is, hogy a lábaknál legyen elegendő hely a mozgáshoz, és ne akadályozza az állatot folyóügyeinek elvégzésében. Olyan ruhadarabot válasszunk, amely könnyen fel- és levehető, ne legyen közben szoros a kutya fejénél. Fontos szempont, hogy lehetőleg ne legyenek elérhető helyen gombok, cipzárak, címkék, mert azokat letépheti és akár le is nyelheti háziállatunk.

Az öltöztetésnél igyekezzünk végig jókedvűek lenni, hogy az eb ne ijedjen meg a folyamattól, hanem inkább élvezze, hogy övé a figyelmünk. Utána pedig dicsérjük meg, és játsszunk pár percet odakint, hogy biztosan pozitív élmény társuljon a szokatlan művelethez. Érdemes az öltöztetéshez és a ruha viseletéhez fokozatosan hozzászoktatni kedvencünket. Először ismerkedjen meg a ruhadarabbal a kutyus, majd öltöztessük fel és ugyanazzal a mozdulattal vegyük is le róla a ruhadarabot. Következő alkalommal egy-két percet már rajtahagyhatjuk és fokozatosan növeljük az időt. Ne feledkezzünk meg a jutalmazásról! Később mikor összeköti az öltözködést a sétával, sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Forrás: petmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem