Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nemcsak télen fontos: madáritatás kánikulában

2017. július 21.

Nemcsak télen fontos: madáritatás kánikulában

A meleg nyári napokon izgalmas madármegfigyelési élményekben lehet részünk, ha talajitatót alakítunk ki tollas látogatóink számára. Mutatunk pár tippet, hogy teheti kertjét a madarak kedvenc helyévé! Fontos, hogy olyan helyre tegyük az itató-fürdetőt, ahol kutya, macska nem zavarhatja meg a fürdőző madarakat. Ez azért nagyon fontos, mert a vizes tollú madarak könnyű prédák lehetnek.

A mérsékelt övi klíma egyik sajátossága, hogy mivel a nyár második feléig nincs jelentős magtermés, a magevő madaraink túlnyomó többsége rovarokkal eteti a fiókáit.

A madarakat csak télen kell segíteni azzal, hogy etetjük őket, nyáron ez szükségtelen. Az önfenntartó, egészséges populációk fennmaradása csak akkor lehetséges ugyanis, ha a madarak a lehető legnagyobb mértékben az élőhelyi környezetük kínálta feltételekhez alkalmazkodva élhetnek.

A nyári etetés megváltoztatja a madarak természetes viselkedését, ami nem kívánatos, ehelyett odútelepítéssel, de legfőképpen itatással segíthetjük a madarakat.

Nyári kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak.

A Magyar Madártani és Természetvédeli Egyesület az alábbi pontokkal kínál útmutatást a helyes itatáshoz:

  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
  • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell.
  • Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.
  • Lehetőleg akkora itatót használjunk (40-50 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy balkáni gerle nagyságú madár is képes megfürödni.
  • Az itatókészítés, az itatók életének megfigyelése jó környezeti nevelési program is lehet.

Forrás: http://www.mme.hu/