Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A neonhal

2014. szeptember 20.

A neonhal

A röviden csak „neon”-nak nevezett hal, az egyik legszebb és legnépszerűbb akváriumban tartott díszhal. Nevét szokatlanul élénk, vibráló színeiről kapta.

A neonhal vagy latin nevén „Paracheirodon innesi”, az édesvízi Pontylazacfélék családjába tartozik, és szoros rokonságban áll a vörös és kék neonokkal. Ezek a halak is rendkívül népszerűek az akváriumtulajdonosok körében, mégis a neonhalakat választják leggyakrabban, amikor dekoratív díszhalat keresnek.

A neonhal az Amazonas környékéről származik. Maximális hossza 3,5-4 centiméter, ezért a neon az egyik legkisebb halféle, inkább színei teszik jellegzetes díszállattá. A kis uszonyosok testén végighúzódó csillogó kék és piros vízszintes csíkok olyanok, mintha a szó szoros értelmében izzanának, ezért a kis neonhalak különösen impozáns látványt nyújtanak. Ezeket a békés állatokat csoportokban érdemes tartani, soha ne tartsunk hatnál kevesebbet, de minél nagyobb számban tartjuk őket, annál boldogabb életük lesz. Általában a víz középső és felső rétegeiben úszkálnak.

A neonok valódi közösségi állatok

A neonhalak nemcsak gyönyörű színeik miatt kedveltek az akvaristák körében. Ez a faj ideális kezdő haltartók számára is, és mivel tartásuk nem túl bonyolult, ráadásul nagyon békés természetűek, számos más halfajjal együtt élhetnek békésen. Arra nagyon fontos ügyelni, hogy lehetőleg hasonló méretű halakat tartson csak együtt, nehogy egy-egy nagyobb példány zsákmányként tekintsen a kisebb egyedekre. A különböző halak megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy az állatoknak hasonló igényeik legyenek, mert így biztosítható, hogy az akváriumban fenntartott körülmények minden uszonyos lakó számára megfelelőek. Jól társíthatók más pontylazacfajokkal de a guppi, fogasponty és harcsafajok (különösen a fehérpettyes algaevő harcsa )is  remek társai a neonhalaknak.

A neonhalak természetes élőhelyükön sötét, félhomályos helyen csapatokban élnek. Az élénk színek segítenek abban, hogy a rossz látási viszonyok mellett is lássák egymást az állatok, így együtt tud maradni a csapat. Színük éjszaka elhalványul vagy akár el is tűnhet.

Figyelem!

Ha egy hal színe világosabb lesz vagy fehér foltok jelennek meg rajta, fordítson különös figyelmet az állatra. A lehető leggyorsabban különítse el a többi egyedtől, tegye egy másik akváriumba, hogy megakadályozza a többi állat megfertőződését. A neonbetegséget egy Microsporidium faj okozza, amely főleg pontylazacféléket betegít meg. A betegség a szín elvesztésével jár.  Ha korán felismeri a betegséget és szakemberhez fordul, akkor korai gyógykezeléssel van esély arra, hogy az állatok megmenthetőek. A betegség sajnos gyors elhulláshoz vezethet. Ha ez a betegség megjelenik, az figyelmeztető jel arra, hogy az akváriumban nem megfelelőek az életkörülmények.

Legyen elegendő helyük úszni

A neonhal-tulajdonosoknak nemcsak a halak lakótársait kell gondosan megválogatniuk, hanem az akvárium elrendezését is a kis halak igényeinek megfelelően kell kialakítaniuk. A neonok az olyan akváriumot szeretik, amelyben van egy tágas tér, ahová kiúszhatnak és van sűrű növényzettel beültetett terület is, ami búvóhelyül szolgál.  A neonhalak a mérsékelt megvilágítást kedvelik. Olyan növényeket kell választania, amelyek nem foglalnak túl sok helyet, miközben jól megélnek mérsékelt fénnyel is.

A neonok számára az ideális víz keménységi szintje nem lehet több mint 10 -15 NK fok, maximum 7-es pH értékkel és 20-24 Celsius-fok közötti hőmérséklettel. Etetés szempontjából a kis neonhalaknak nincsenek különleges igényei. Megfelelőek számukra a szárított lemezes tápok, és különösen boldogok, ha időről időre apró élő eleséggel is meglepjük őket.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_1000ml/

Profil: neonhal

Név: neonhal vagy „Paracheirodon innesi”

Származás: az Amazonas környékéről/tenyésztőtől, főként Délkelet-Ázsiából

Méret: maximum 4 cm

Maximum élettartam: 8 év (ritkán)

Tartás: minimum 6, de a legjobb, ha akár húsz másik neonhallal együtt, legalább 60 literes akváriumban

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem