Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Növények a kerti tóba

2015. április 28.

Növények a kerti tóba

A kerti tavacska megfelelő növényzettel fest igazán pompásan. A parton, a vízen és a vízben lévő zöldek azonban sokkal többet jelentenek, mint szimpla dekoráció.

Ha olyan kerti tavat szeretne, ami annyira természetes hatást kelt, amennyire csak lehetséges, és sokféle életformának ad otthont, a növényesítés kötelező. Mindemellett a lebegő és a víz alatti növényzet a biológiai egyensúly fenntartása miatt is különösen fontos. Ezek nélkül ugyanis a víz gyorsan elalgásodik.

Növények a partra

A tópart beültetése nem csak abban segít, hogy a tavacska harmonikusabban olvadjon a környezetébe, de a vízi élőlények számára védelmet nyújt a széltől, árnyékot és rejtekhelyet ad. Sokféle növény közül választhatunk, igaz, sokukat csak apróságok különböztetnek meg egymástól. Vannak olyanok, amelyeknek állandóan vízben kell állniuk, mások szeretik ugyan a nedves talajt, de nem élik túl, ha sokáig vízben állnak. Akkor is ültethet növényeket, ha az ön tavának meredek partja van, amit speciális szőnyeggel óv az eróziótól. Ez esetben olyan növényeket válasszon, amelyeknek a gyökérzete a talajfelszín közelében terül el és nem hatol mélyre.

Nedves területre a klasszikus választás a mocsári kardvirág, a körömvirág, a vidrafű, a mocsári nefelejcs és a lúgvirág. A réti füzény is igen népszerű mind a nedves, mind a száraz talajon. Vibráló, lila virágai a kert ékkövei lehetnek.

A sekély vízi részen, ahol a növények állandóan vízben állnak, a tömött sellővirág, a sárga írisz, a téli zsurló és a nagy víziboglárka különösen jó választás. Sok fű- és szittyóféle a parton is remekül megél.

Növények a mélyvízben

A mélyebb vízben élő növények úgyszintén nélkülözhetetlenek egy kerti tóban. Ezek nem annyira szemet gyönyörködtetőek, mint a parton élő társaik, hiszen apró, kevéssé feltűnő virágaik vannak, de nagyon fontosak az egészséges, kiegyensúlyozott vízi élet fenntartásához. Oxigénnel dúsítják a vizet, és felszívják a felesleges tápanyagokat. A különböző hínárfajták és a békaliliom ily módon meggátolja a tápanyagok feldúsulását és az azzal járó algásodást, vízminőség romlást. Ám azt is tudni kell, hogy ezek az erős növények hamar elburjánzanak, ezért rendszeresen ritkítani kell őket.

Az úszó növények, mint a különböző békalencsék és tavirózsák egyenesen a vízből szívják fel a tápanyagokat, ezzel is hozzájárulnak az egészséges vízi ökoszisztémához.

Természetesen az imént felsoroltak csak ízelítőt nyújthatnak, hiszen ennél jóval többféle növény alkalmas vízi, vízparti élőhelyek benépesítésére – csak hínárfélékből létezik körülbelül harminc faj -, így gyakran csak ízlés dolga, melyiket választjuk. Érdemes azonban tanácsot kérni, hogy melyik illik legjobban az ön tavacskájába. Ahhoz, hogy igazán jó tanácsot kaphasson, ismernie kell a tó pontos méretét, mélységét, és a parti talaj összetételét.

A kevesebb néha több

Bármennyire is jól mutat egy színpompás kerti tó, nem szabad túlzásokba esni. Általános szabály, hogy a víztükör kétharmada mindig legyen szabadon. A gyorsan növő növények, mint a nád és a gyékény csak a nagyobb tavakban felelnek meg a célnak, de még ott is érdemes kosárban telepíteni őket, máskülönben nagyon elszaporodnak és kiszoríthatják a többi növényt az élőhelyükről. Az új növényeket legjobb májusban telepíteni, amikor a víz már kissé felmelegedett. Elméletben néhány növényfajta márciusban vagy áprilisban is gyökeret ereszthet, de csak akkor, ha a tél enyhe volt, és a víz már felmelegedett.

A növények kiválasztásánál figyeljen arra, hogy hol érzik magukat a legjobban, és hogy milyen sorrendben virágoznak. Előrelátó ültetéssel egész szezonra gondoskodhat a színpompás látványosságról. Különösen javasoljuk őshonos növények telepítését, hiszen így igazán egy darabka természet költözhet kertjébe. Lehet, hogy az egzotikus növények remekül mutatnak, de a tó őshonos lakói kevésbé fogják szeretni őket.