Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyaralás a kertben

2015. június 07.

Nyaralás a kertben

Ki ne szeretne nyári délutánokon a kertben ejtőzni, pihenni egy árnyas fa alatt, vagy napozni az üde, zöld fűben? Ezeket a közös pillanatokat kedvenceink is nagyon élvezik, önfeledten játszanak a család körül, vagy éppen gazdijuk közelében hűsölnek a nagy melegben. Kis odafigyeléssel pedig az udvaron töltött idő akár igazi nyaralássá válhat!

A kert mindenki számára mást jelent, de bárki számára ideális terep lehet a meleg nyári napok élvezetére. Bármilyen szerepet is töltsön be életünkben, annak állatkáink is részesei szeretnének lenni. Nem érdemes tehát sem őket, sem magunkat megfosztani ettől az igazán meghitt élménytől, de persze az is fontos, hogy az otthoni nyaralás mindenki számára gondtalanul teljen.

Ha tudjuk, hogy sok időt fogunk a szabadban tölteni, mindenekelőtt győződjünk meg róla, hogy az állataink számára is biztonságos. Elég csak egy apró rés a kerítésen, egy korhadó fa vagy egy mérgező növény, és máris ott a baj. Mielőtt tehát „kiköltöznénk”, térképezzük fel a kert minden részét: menjünk körbe a kerítés mentén, bizonyosodjunk meg róla, hogy kutyánk vagy cicánk sehol nem akadhat bele, a feje nem szorulhat a lécek vagy a drótok közé, illetve, hogy kellően szökésbiztos-e a válaszfal. Kérjük meg szomszédainkat, hogy a határos kertrészekre ne ültessenek kedvencünk számára mérgező növényt. Természetesen saját portánkra sem kerülhet veszélyes növény, és ha lehet, a permetezést is kerüljük.

Már kikerültek a napozóágyak és a család birtokba vette a kerti bútorokat? Teremtsük meg a kényelmet négylábúink számára is! A cicáknak készíthetünk kinti búvóhelyet, hogy amennyiben úgy döntenek, visszavonulhassanak egy nyugodt, biztonságos és főként árnyat adó helyre. Mindig tartsuk szem előtt kedvencünk igényeit: lehet, hogy a gyerekek épp vele játszanának délután, de magyarázzuk el nekik, hogy macskánknak szüksége van az elvonulás lehetőségére. Ha tudja, hogy bármikor visszatérhet saját helyére, szorongástól mentesen játszik majd kis barátaival. A kutyák könnyebben alkalmazkodnak a kinti viszonyokhoz: hagyjuk, hogy négylábúnk megfelelően hűvös helyet keressen magának – még akkor is, ha így esetleg útban lesz néha, vagy egy kicsit többet kell takarítani a kinti burkolatot.

Egy kerti tó vagy medence nagyon kellemessé teszi a kint töltött időt a család minden két-és négylábú tagja számára, ugyanakkor nem veszélytelen. Csak akkor hagyjuk kedvencünket felügyelet nélkül a víz közelében, ha biztosak vagyunk benne, hogy elkerüli, vagy könnyen ki tud mászni belőle. A kerti tó növényvilágát is úgy állítsuk össze, hogy kíváncsiskodó állatainkra ne jelentsenek veszélyt. Mivel a nagy melegben a kutyák és macskák vízfogyasztása az emberéhez hasonlóan megnő, ne csodálkozzunk, ha belekortyolnak a medencébe. Ne kezeljük a folyadékot vegyszerekkel vagy más egészségre káros anyaggal.

A kertet nagyobb testű kisemlőseink is élvezik, de az ő biztonságukra fokozottan kell ügyelni. Tengerimalacok vagy nyulak számára építhetünk biztonságos kifutót, így ők is a friss levegőn tölthetik az időt. Az építményt úgy helyezzük el, hogy árnyékos és napos részei is legyenek, és ne feledkezzünk meg a megfelelő méretű búvóhelyről sem. Sose hagyjuk állatkáinkat őrizet nélkül, hiszen még egy zárt kertben is ki vannak szolgáltatva a ragadozóknak – vagy a környékbeli macskáknak. Csak akkor hagyhatjuk magukra őket, ha ragadozóbiztos kinti lakosztályt készítettünk nekik. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a kifutó területe tiszta, a fű pedig nem vizes.

http://www.fressnapf.hu/anione-woody-palace-garden-xl-162x160x60-cm/

A nyár igazi slágerei a kerti grillezések, szalonnasütések. Ilyenkor is figyeljünk a kertben lézengő állatokra: a tűz, a gyújtós, a sütéshez szükséges eszközök, de még néhány ekkor készülő étel is veszélyes lehet a számukra. Kérjük meg jelenlévő barátainkat is, hogy óvják kedvencünket: ne hagyjanak őrizetlenül pl. alkoholos italokat, mert a hőségben szomjazó négylábú könnyen beleihat. Vegyük figyelembe, hogy a nyüzsgés és a finom illatok állatainkat izgatottabbá tehetik. Ilyenkor hajlamosak kevesebb vizet fogyasztani, vagy huzamosabb ideig a napon tartózkodni, így akár hőgutát is kaphatnak. Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű friss vízről és arról, hogy kedvencünket ne érje sokáig közvetlen napfény. Bundájuk vizezése sokat javíthat a hőérzetükön, ha szükséges. Ha sok vendégünk van és nem tudunk kedvencünkre figyelni egy adott időszakban, akkor inkább zárjuk őt egy biztonságos helyre. Komoly veszélyforrás a vendégek érkezése és távozása, amikor sokszor nyílik a kertkapu és kedvencünk a nagy forgatagban kijuthat az utcára.

Ha megtettük a megfelelő óvintézkedéseket, a kertünkben való „vakációzás” az egész család számára felejthetetlen, élményekkel teli pillanatokat okoz majd.

Forrás: pdsa.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem