Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyaralás és macskabánat

2014. június 27.

Nyaralás és macskabánat

Az utazás általában kellemes, felhőtlen kikapcsolódással és a hétköznapi problémák magunk mögött hagyásáról szól. Kivéve, ha cicánkat nem vihetjük magunkkal és a pihenés helyett azon idegeskedünk, vajon mit csinálhat épp kedvencünk.

Utazás előtt a legtöbb gazdi mérlegel: mi legyen a macskával, ha több napra, akár egy hétre elutazunk, ám nincs lehetőségünk arra, hogy bársonytalpúnkat magunkkal vigyük? A lehetőségek tárháza szerencsére elég nagy, íme néhány tipp, hogy melyik megoldást milyen esetben érdemes választanunk.

Ha csak 1-2 napra megyünk el otthonról, jobb, ha a cicát nem tesszük ki az utazással járó stressznek, még akkor sem, ha akár magunkkal is vihetnénk. A lakásban tartott macskák kevésbé sínylik meg távollétünket, ha nem szakítjuk ki őket megszokott környezetükből. Elegendő mennyiségű száraz eledellel (http://www.fressnapf.hu/multifit_adult_szaraz_cicaeledel_baromfival_1kg/), két tálka vízzel és tiszta alommal (http://www.fressnapf.hu/termekek/cicaknak/tartas-es-apolas-cicaknak/alomtalak-wc-k-almok/) bátran egyedül hagyhatjuk kedvencünket, a napok nagy részét úgyis alvással, mosakodással és az ablakban ücsörgéssel fogja tölteni.

Többnapos (3-5) utazás esetén már érdemes közeli hozzátartozótól, ismerőstől vagy akár egy szomszédtól segítséget kérni a cica ellátásában. Még ilyenkor is jobb, ha a macska otthonunkban marad és valaki néhányszor pár órára átmegy hozzá, friss vizet ad neki, megeteti és kicsit játszik vele. Így állatkánk nem lesz annyira magányos és ha valaki időnként meglátogatja, biztosak lehetünk benne, hogy a cica jól van és a lakást sem szedte szét. Előfordulhat, hogy van a környezetünkben olyasvalaki, aki néhány napra akár szívesen oda is költözik a lakásunkba, hogy kedvencünk biztosan a legjobb kezekben legyen.  Ez a megoldás különösen praktikus lehet akkor, ha egy-két hét hosszúságúra tervezzük a vakációt. Ha cicavigyázó segítségünknek erre nincs lehetősége, akár a macskát is átvihetjük hozzá. Persze ebben az esetben fontos, hogy a benti cicát csakis lakásba adjuk oda, mert a kertből bármikor elszökhet és baja is eshet.

Ahhoz, hogy idegen környezetben a macska ne érezze magát teljesen elveszettnek, kell néhány nap, míg megszokja az új légkört. Segíthetünk neki azzal, hogy megszokott tárgyait is elvisszük vele, például alvóhelyét, alomtálcáját és edényeit. Az első napok elbújós, nyávogós órái után a cica fokozatosan feloldódik, játszani kezd és kíváncsian fedezi fel új környezetét. Amikor legközelebb elutazunk, és ismét elköltöztetjük, már bátrabban fog viselkedni. Kedves, befogadó ismerős híján a cicát akár panzióba is adhatjuk. Itt egy pótgazdihoz hasonlóan remekül gondját fogják viselni, a különbség csupán annyi, hogy egy ilyen szálláson rendszerint több macska is van, ezért nem a mi kis barátunk lesz a középpontban.

Kertben tartott állatok esetében se felejtsünk el valakit megkérni, aki odafigyelhet kedvencünkre. A barangoláshoz szokott cicák rosszul viselik a bezártságot, ezért inkább ne kísérletezzünk azzal, hogy biztonságuk érdekében szobafogságra ítéljük őket. Legjobb, ha valaki időnként megnézi, hogy a cica megvan-e, és mindenképpen gondoskodjunk megfelelő hővédelemről is: készítsünk egy árnyékos, széltől és esőtől védett kuckót a macska számára és tegyünk hűs helyre  vizet, amit nagy hőség esetén cseréltessünk minél gyakrabban, hogy az állat nehogy kiszáradjon és túlmelegedjen. Utazásunk előtt lássuk el a cicát megfelelő kullancs és bolha elleni védelemmel, például a Frontline Combo macskáknak készült cseppjével. Források: cat-world.com.au / sheknows.com