Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyaralásra készen, nagy kaland négy lábon

2013. július 07.

Nyaralásra készen, nagy kaland négy lábon

Egy felmérés szerint a kutyatulajdonosok fele ma már nyaralni is magával viszi kedvencét. Ön is közéjük tartozik? Ha igen, akkor volna néhány tippünk, hogyan teheti a közös utazást nyugodt, pihentető élménnyé. 

A kutya a család tagja, és ez az év legszebb napjaiban, vagyis a nyaralás alatt sincs másképp. E megállapítást a Forsa kutató intézet felmérése is megerősíti. A gazdik fele a kutyát is magával viszi a nyaralásra – legalábbis alkalmanként, ami annyit jelent, hogy többségük olyan szállást keres, ahol a kutya is elhelyezhető. Logikus, hiszen végső soron kedvencünknek is otthon kell éreznie magát a család pihenésének magunk választotta helyszínén.

Az úti cél és a szállás kiválasztása
Tökéletesen érthető, ha valaki azt szeretné, hogy négylábú barátja mindig mellette legyen. De vajon a kutya is ugyanúgy fogja élvezni az utazást, mint a gazdája? Mindenekelőtt arról kell meggyőződnünk, hogy az álomnyaralásról alkotott elképzelésünk megfelel-e a kutya igényeinek. Ha álmaink netovábbja, hogy gondtalanul heverészünk a napsütötte karibi tengerparton, akkor talán jobb a kutyát a barátokra hagyni, vagy egy megfelelő kennelben elhelyezni. De akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a tengerparti nyaralásról, ha a kutyát is magunkkal szeretnénk vinni: például Hollandia és Belgium egyaránt rendkívül népszerű desztináció a kutyatulajdonosok körében. Olyannyira, hogy – attól függően, hogy Ön melyik régióban él – talán Olaszországba vagy Franciaországba könnyebb eljutni.

Természetesen minél délebbre található az úti cél, annál melegebb van ott nyáron. Ez mindenképp kellemetlen a kutya számára, tehát meg kell oldanunk, hogy legalább a nap legforróbb óráiban ne tartózkodjon a napon. Jó, ha a négy fal között, kellemes hőmérsékleten költjük el az ebédünket. A tapasztalat mondatja velem, hogy mindez sokkal élvezetesebb egy tágas nyaralóban, mint egy szűk szállodai szobában.Beutazási feltételek és követelmények
Ha az Európai Unió területén utazunk, akkor az alábbi előírásokhoz kell tartanunk magunkat: kedvencünket csak chipezve, oltva és uniós kisállat-útlevéllel vihetjük külföldre. Mindettől függetlenül feltétlenül ismernünk kell a meglátogatni kívánt ország beutazási előírásait és mindenekelőtt a kutyatulajdonosokra vonatkozó regionális és helyi rendelkezéseket (erre vonatkozóan további információval online tippek formájában szolgálunk). Az amerikai staffordshire terrier, a pitbull és a többi hasonló fajta gazdái különösen szigorú fogadtatásra számíthatnak egyes országokban – például Franciaországban és Dániában –, ahol bizonyos fajták beléptetése még átmenetileg sem megengedett, tehát a gazdinak átutaznia sem szabad ezeken az országokon, ha vele van kedvence is. Aki pedig – ha csak akaratlanul is – megszegi ezeket a szabályokat, számíthat rá, hogy a hatóságok elkobozzák tőle a kutyát.

További előkészületek indulás előtt
Ha még nem történt meg, akkor kutyánkat vetessük fel egy kisállat-nyilvántartásba (ellenőriztessük le, hogy a kutyánk chipje regisztrálva van-e a kisállat nyilvántartási rendszerben). Ez esetben nagyobb eséllyel és gyorsabban kerülhet meg tetovált, illetve chippel ellátott kutyánk, ha netán eltűnne. Ezenkívül olyan kutyatulajdonosi felelősségbiztosítás megkötését tanácsoljuk, amelyik más ország területére is érvényes fedezetet nyújt. És a kutya nyakörvén elhelyezett, lakcímadatokat tartalmazó címkéről se feledkezzünk meg. A címkén az otthoni lakcímet, a nyaralóhely címét, valamint az állandó elérhetőséget biztosító telefonszámokat is tüntessük fel.

Az se árt, ha indulás előtt elővigyázatosságból felkeressük az állatorvost, aki ellenőrizheti, hogy kutyánk egészséges-e és megfelelő erőállapotban van-e az utazáshoz, továbbá szükség esetén beadhatja neki a megfelelő védőoltásokat. Arra is rá kell kérdeznünk, hogy a tervezett nyaralás helyszíne jelent-e bármilyen különös egészségügyi kockázatot az állat számára, és ha igen, hogyan lehet azt legjobban elkerülni. Vigyünk magunkkal egy kis kutya-elsősegélydobozt. Legyen benne szemkenőcs, hasfogó gyógyszer, csipesz, kötszer, sebkenőcs és kullancscsipesz. Az se árt, ha hányinger, illetve hányás elleni szer is van velünk.


Ha kutyánk nem tud nyugodtan utazni az autóban, akkor érdemes beadni neki egy utazási tablettát vagy nyugtató hatású összetevőket tartalmazó tápot keverni az ételébe, elvégre az eljutás a nyaralás helyszínére nemcsak nekünk lehet stresszes feladat, hanem a kutyának is. Ilyenkor néhány állatnak egy kis támogatásra van szüksége. Ezen a ponton a megelőző intézkedések különösen nagy jelentőséggel bírnak. Ezek röviden így összegezhetők: lehetőség szerint őrizzük meg a nyugalmunkat! A gazdin eluralkodó „nyaralási láz” könnyen megfertőzheti négylábú barátját is, csakhogy a kutya nem tud mit kezdeni a felfokozott hangulattal – egyszerűen nem érti, miért olyan izgatott mindenki. Hogy ne okozzunk a kutyának felesleges nyugtalanságot, legjobb, ha elkülönítjük a készülődés idejére: például megkérünk valakit, hogy sétáltassa meg, amíg mi bepakolunk a bőröndbe. Annál jobb, minél kevesebb a sürgés-forgás a kutya körül.

Utazás az autóban
Aki házi kedvencével együtt kel útra, az jobb, ha tudja: mindenre több időt kell szánnia. Itt már nem arról van szó, hogyan tudunk a lehető leggyorsabban célba érni, hanem arról is, miként tehetjük utazásunkat a lehető legkényelmesebbé. Éppen ezért kétóránként pihenőt kell tartanunk, hogy kutyánk kinyújtóztathassa a lábait. Ha indulás előtt alaposabban megnézzük a térképet, talán ráakadhatunk néhány szép pihenőhelyre. Még egy szusszanásnyi szünet is élvezetessé tehető, ha kihasználjuk a lehetőséget, és egy kicsit megismerjük a környéket. Minden ilyen alkalommal itassuk meg a kutyát, de enni semmiképp ne adjunk neki. Ha ugyanis teli hassal utazik, könnyen émelyeghet vagy hányhat. Épp ezért már indulás előtt se etessük meg komolyabban, útközben pedig csak akkor adjunk enni a kutyának, ha az utazás 12 óránál tovább tart, mivel esetenként a teljesen üres kutyagyomor is okozhat gondokat. A legjobb, ha etetés után hosszabb pihenőt tartunk.

Arra is számítanunk kell, hogy kutyánkat higiéniai okokból nem látják majd szívesen minden autópálya-menti benzinkútnál és étteremben. Ennek ellenére semmilyen körülmények között nem hagyhatjuk egyedül a gépkocsiban. Nyáron az utastérben nagyon gyorsan felszökik a hőmérséklet. Nem kell több negyedóránál, hogy kutyánk életveszélyes állapotba kerüljön. Ha nincs más választás, akkor az autó utasai felváltva menjenek be az étterembe enni.

Fő a biztonság!
Mivel az utazás borzasztóan unalmas egy kutya számára, minden bizonnyal szeretne majd felkéredzkedni az ölünkbe. Ne engedjük meg neki! Kutya csak bizonyos biztonsági rendszabályok betartása mellett szállítható az autóban, például nem tartózkodhat az utasok lábterében. Ha például Flensburgban megszegjük ezt az előírást, akkor a bírságot és büntetőpontokat is kapunk. Ha a kutya az ülésen utazik, akkor speciális biztonsági övvel kell bekötnünk. Kombi autó csomagterében pedig csak akkor utazhat a kutya, ha azt biztonságos rács választja el az utastértől. De gazdinak és kutyának egyaránt az a legbiztonságosabb megoldás, ha a kutya szállítódobozban utazik.

Ha a kutya a vezető melletti, illetve a hátsó ülésen foglal helyet, akkor azon az oldalon legyen felhúzva az ablak. Bár a kutyák imádják utazás közben kidugni a fejüket az ablakon, ez nagyon gyorsan kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.