Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyáresti izgalmak, vigyázzunk a vadászó bársonytalpúakra!

2016. június 20.

Nyáresti izgalmak, vigyázzunk a vadászó bársonytalpúakra!

Egy macska bent a kanapén vagy kint a teraszon lustálkodva végtelenül szelíd és ártatlan állatnak tűnik, és bár régóta háziasított faj, bizony minden cicában ott lapul a vadászösztön. Amíg kártékony rágcsálókat kap el a minitigris, addig talán még örülünk is ennek a tulajdonságának, viszont sok madár is áldozatul eshet, ráadásul a cica is megsérülhet.

A macskák gyorsaságuknak, mozgékonyságuknak és ravaszságuknak köszönhetően nagyon jó vadászok. A becslések szerint egy cicának évente körülbelül 40 állat esik áldozatául. Ez a szokás és a magas szám főleg azoknál a bársonytalpúaknál lehet zavaró, akik zsákmányukat a teraszon hagyják vagy beviszik a lakásba, hogy a gazdi is lássa. Legtöbbször madarakat, kisebb rágcsálókat és denevéreket kapnak el. Mivel a zsákmányállatok között lehetnek fertőzött példányok is, így nagy rá az esély, hogy kedvencünk is megbetegszik egy-egy elfogyasztott kisállat után.

Fontos, hogy megértsük, egy macska sok esetben nem azért vadászik, mert éhes, őt csak az ösztön hatja, és azért, mert unatkozik. Ezért valószínűleg nem jelent megoldást az, ha megemeljük a cica táplálékadagját. Ez akár elhízáshoz is vezethet, így inkább más módszereket válasszunk.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megállítsuk a minitigrist a vadászatban az az, ha bezárjuk őt éjszakára, mert ilyenkor a legerősebb a vadászösztönük. Ha nem akarjuk bevinni a lakásba, akkor erre a rövid időre megfelelő lehet egy nagyobb pince vagy a garázs is. Fontos, hogy az esti helyiség biztonságos legyen a cica számára, ne férhessen hozzá mérgező növényekhez, folyadékokhoz és egyéb anyagokhoz, valamint legyen bent vele friss víz és álomtálca. Amellett, hogy az estére bent tartott cicák nem tudnak éjszaka vadászni, a párzási lehetőségek számát is csökkentjük, amivel hozzájárulunk ahhoz, hogy kisebb legyen a szaporulat, és kevesebb kismacska kerüljön utcára vagy esetleg menhelyre.

Az ivartalanítás szintén megoldás lehet mindkét problémára. Ma már egy négylábú ivartalanítása rutinműtétnek számít, így nem kell aggódnunk, hamar felépül majd kedvencünk. Ráadásul nem csak a vadászösztön csökkenhet általa és a nem kívánt szaporulatot kerülhetjük el, hanem egyes betegségek kialakulását is megakadályozhatjuk, így meghosszabbíthatjuk a cica életét.

Jó megoldás lehet az is, ha csengőt teszünk a macska nyakörvére. Ez által már idejében észreveszi őt a kiválasztott kisállat, és jelentősen csökken a sikeres támadás esélye. Ezzel nem csak a zsákmányjelölt életét mentjük meg, de a cicánkat is megóvjuk néhány esetleges sérüléstől. Hiszen, ha nem egy kisegérről van szó, hanem egy nagyobb rágcsálóról, akkor bizony egy kisebb harc is kialakulhat köztük, és bár nagy eséllyel a minitigris kerül ki győztesen, sebet azért szerezhet. A sebet pedig kezelni kell, mert begyulladhat, elfertőződhet. Ha már megtörtént a baj, akkor mindenképp érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulnunk.

AniOne csengettyű

 

Segíthet a vadászatok számának csökkentésében az is, ha sokat játsszunk négylábú barátunkkal. Csalogassuk mi magunk elő a macska vadászösztönét, így éjszakára már lehet, hogy nem lesz kedve élő állatot is elkapni. Vásárolhatunk plüss kisegeret, amit megszerezhet tőlünk a cica, de a botos játékok is kiválóan alkalmasak erre a célra. Ha azt tapasztaljuk, hogy minitigrisünk általában nem csak megöli, hanem el is fogyasztja áldozatát, akkor a jutalomfalattal tölthető játékszerek közül érdemes beszereznünk egyet, mert akkor nem csak vadászhat a bársonytalpú, de finom falatokhoz is hozzájuthat egy kis ügyeskedés után.

AniOne cicajáték narancssárga toll 40cm

 

 

Forrás: felineonline.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem