Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyári étvágytalanság – segítsünk kedvencünkön

2018. június 15.

Nyári étvágytalanság – segítsünk kedvencünkön

Akik már régebb óta tartanak otthon kutyust, valószínűleg az évek során megtapasztalták azt, hogy nyáron rendszerint lecsökken az állat étvágya. Még az eddig imádott húsfalatkák is ott maradhatnak a tálban a kánikula idején. Ha étvágytalanságot vélünk felfedezni bundás barátunknál, persze rögtön betegséget sejtünk a háttérben, de a nyári napokon ez normális is lehet, és elegendő egy kicsit motiválnunk kedvencünket, illetve jobban odafigyelnünk arra, hogy mivel kínáljuk.

Vannak olyan ételek, amelyeket jobb elkerülni nyáron, mert nagy eséllyel növelhetik a meleg érzetet. Ilyenek például a népszerű húsok, mint a bárány és a lazac, de ide sorolható néhány gyümölcs, zöldség, gyógynövény és fűszernövény is. Érdemes elkerülni még az édesburgonyát, a bazsalikomot, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a zsályát, a fahéjat, a kurkumát és a gyömbért is.

Mi baj lehet a lazaccal? A lazac egy nagyon zsíros hal, még akkor is magas a zsírtartalma, ha csak filéről van szó. Azok a szánhúzó kutyák, akik állandóan a szabadban tartózkodnak és rendszeresen komoly edzéseken vesznek részt, csak a leghidegebb napokon kapnak az említett halból. Ez nem véletlen. Így már sejthetjük 30 °C felett miért nincs kedve négylábúnknak a zsíros falatokhoz. De belegondolhatunk abba is, hogy a kánikula idején mit szólnánk, ha minden nap, kétszer elénk tennének egy nagyadag, forró sertéspörköltet burgonyával. Valószínűleg hamar nemet mondanánk rá.

Az emberekkel ellentétben a kutyák étkezésekor sokat számít az aktuális energiaigény is. Tehát, a meleg nyári napokon, amikor az eb szinte egész nap csak hűsöl, és alig mozog, nem csoda, ha úgy érzi, nincs szüksége plusz energiára, nincs szüksége ennivalóra, vagy csak nem akkora adagra, amit korábban gond nélkül elfogyasztott. Sokan erre nem figyelnek, és naponta kétszer ugyanazzal a mennyiséggel kínálják kedvencüket, mint télen, pedig teljesen érthető, hogy ilyenkor a kevesebb is bőven elegendő.

A kevesebb viszont nem egyenlő a nullával, tehát próbáljunk elérni egy optimális szintet bundás barátunknál. Az alábbi tippek segíthetnek az igazán forró napokon:

– Figyeljük a kutya étvágyszintjét, és annak megfelelő mennyiségű étellel kínáljuk, amíg nem lesz alacsonyabb a hőmérséklet.
– Ha szükséges, a napi két etetést lecsökkenthetjük egyre is néhány napra, időszakosan, vagyis amikor kifejezetten meleg van.
– Hetente egyszer bevezethetünk egy „fél-böjtöt” is, vagyis az aznapi adag csak egy egészen kis mennyiségű étel legyen.

– A legjobb, ha a kínált étel szobahőmérsékletű, mert a túl hideg ennivaló nem tesz jót az eb gyomrának.
– Hűvös, árnyékos helyen adjunk enni háziállatunknak.  A legideálisabbak a kora reggeli vagy az esti órák.
– Kerüljük a már említett zsíros, fűszeres ételeket, melyek fokozzák bundás pajtásunk meleg érzetét, de ilyesmit máskor sem célszerű adni.

-Nagyon fontos, hogy kedvencünk mindig elegendő mennyiségű folyadékot igyon a meleg napokon.

Időnként hűsítő, fagyasztott finomságokkal is kínálhatjuk kutyusunkat, csak figyeljünk a mértékletességre. Ilyesmiből csak egy-egy apró darabot adjunk, és csak akkor, ha kedvencünk szépen nyalogatja és nem kapja be és nyeli le egészben.

Érdemes megjegyezni, hogy az elővigyázatosság sosem árt, szóval, ha úgy gondoljuk, hogy kutyusunk megbetegedett, és azért nem szeretne enni, mindenképp forduljunk állatorvoshoz. Ha viszont az orvos megerősít minket abban, hogy nincs komolyabb baj, akkor valószínűleg az étrend megváltoztatásával tudunk majd segíteni a problémán.

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com