Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyári fajtatippek cicagazdiknak

2017. június 19.

Nyári fajtatippek cicagazdiknak

A forró nyári napok kedvenceink számára is megterhelőek, ráadásul az emberekkel szemben nekik korlátozottabbak a lehetőségeik a hőleadásra. A rövid orrú cicák – mint a perzsa macskák – pedig még nehezebben viselik a forróságot, és sokkal könnyebben kapnak hőgutát, mint a házimacskák. Legyünk mindig nagyon figyelmesek, és próbáljuk meg elviselhetőbbé tenni számukra a nyári hónapokat.

Három fő problémával találkozhatunk nyáron: leégés, hőguta, kiszáradás. A pofa formája mellett a szőr színe is befolyásolhatja azt, hogy cicánk mennyire van nehéz helyzetben, amikor a hőmérséklet jelentősen megemelkedik.

A fekete és az egyéb sötét színű macskák valószínűleg jobban megérzik, amikor tűz a nap, és könnyebben felmelegednek, de pont a sötét bőr és szőrzet miatt ellenállóbbak is a napsugarakkal szemben. Hosszú szőrű házikedvenc esetén érdemes lehet megfontolni a bunda megnyírását, de erről mindenképpen egyeztessünk az állatorvossal vagy egy kisállat kozmetikussal.

A fehér, illetve világos szőrű cicák bár kicsit lassabban melegszenek fel, sokkal nagyobb eséllyel égnek le, főleg, ha rózsaszín az orruk, a fülük, és a mancsaik, valamint különösen érzékeny a bőrük. Számukra mindenképpen biztosítani kell árnyékos, napfénytől védett területet. Ha a cica szabadon mozoghat a kertben, akkor az ilyen helyeket fogja magától is előnyben részesíteni. Fontos, hogy kijáró hosszúszőrű cicák szőrét ne nyírassuk nagyon rövidre, mert akkor nagyobb a napégés kockázata.

Fontos, hogy a háziállatok előtt mindig legyen friss, hideg ivóvíz, és ez hatványozottan vonatkozik a nyári napokra. Ügyeljünk arra, hogy az itatótál árnyékos helyen legyen, és ha kell, naponta többször is engedjünk bele tiszta vizet. Jó ötlet lehet időnként néhány szem jégkockát is beletenni az ivóvízbe, hogy szívesebben kortyoljon belőle a cica. Kánikulában helyezzünk el több itatót a kert különböző részeibe, hogy biztosan maradjon olyan, amiből kedvencünk inni tud.

AniOne műanyag tál fehér 210ml

Vannak olyan minitigrisek, akik az év során egyéb forrásokból, például folyó vizekből, pocsolyákból, vagy a növényeken lévő harmatcseppeket lenyalogatva jutnak folyadékhoz, de mivel nyáron ezekre egyáltalán nem vagy korlátozottan van lehetőségük, így ilyenkor az ő vízigényeik is megemelkedhet.

Ha bársonytalpúnk rossz ivó, és a legmelegebb napokon sem hajlandó elegendő folyadékot magához venni, időnként nyissuk meg a csapot és hagyjuk gyenge sugárban folyni, esetleg csepegni, vagy vásároljunk macska szökőkutat. A folyamatosan mozgásban lévő víz valószínűleg felkelti majd a cica figyelmét és érdeklődését, így ösztönözni fogja az ivásra is. A szökőkút további előnye az itatótállal szemben, hogy az állandó mozgásnak és a benne lévő szűrőnek köszönhetően mindig egy sokkal tisztább, szagmentes vízhez juthat hozzá a háziállat.

Az ennivalóval is figyelmesebbnek kell lennünk, és nedves eledelt például csak olyankor kínáljunk, ha van időnk kivárni, amíg a cica megeszi, tehát célszerű kora reggelre vagy késő estére ütemezni az etetést. Magas hőmérsékleten hamarabb megromlik az eledel, és azt már nem fogja elfogyasztani a cica, ráadásul a szag vonzza majd a legyeket, elszaporodnak a baktériumok. Emiatt a tálkát is érdemes gyakrabban tisztítani, mint a hűvösebb hónapokban.

Azok a teraszok, járdák és utak, amelyeket folyamatosan ér a nap, hamar felforrósodhatnak annyira, hogy a cica mancsain égési sérülést okozzanak. Ezért is nagyon fontos az árnyékos rész kialakítása, és ha a minitigris nagyon szeret ezeken a helyeket tartózkodni, akkor ajánlott bizonyos részeket letakarni, hogy fájdalom nélkül sétálhasson vagy feküdhessen rajtuk a macska.

Ha azt látjuk, hogy a bársonytalpú sokáig sütteti magát a napon, akkor lépjünk közbe, és vigyük őt hűvösebb és árnyékosabb helyre. Amikor a cica már zavarodott, furcsán viselkedik, nehezen vesz levegőt, zihál, gyenge, nyáladzik, vagy égési sérüléseket veszünk észre rajta, akkor miután hidegebb helyre vittük és megitattuk, keressük fel az állatorvost, hogy mihamarabb segíteni tudjon kedvencünkön. Ha az állat nem tud inni, akkor is haladéktalanul kezdjük el a hűtését vízzel és mirelite termékek tarkótájékra és lábak közé helyezésével és azonnal menjünk állatorvoshoz (útközben is hűtsük). Ne késlekedjünk, mert a hőgutás állatok nem minden esetben menthetőek. A hirtelen túlhűtés is káros, eszünkbe se jusson jeges vízbe, esetleg hűtőbe tenni az állatot.

Forrás: mypet.com, pets4homes.co.uk, cat-world.com.au