Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyári veszélyek, felismerés és megelőzés

2015. augusztus 23.

Nyári veszélyek, felismerés és megelőzés

Aki fajának megfelelően szeretné tartani hörcsögét vagy tengerimalacát, az ideális esetben napi több órában biztosítja kedvencének a szabadban való futkározás lehetőségét. Azonban a hőségben ezek a kimenők könnyedén veszélyessé válhatnak a kisállatok számára – ennek elkerüléséhez nyújt hasznos segítséget cikkünk.

Mennyire érzékenyek kisemlőseink a hőségre?

A magas hőmérséklet és a közvetlen napsugárzás már rövid időn belül is komoly egészségügyi gondokat okozhat a hörcsögöknél és tengerimalacoknál. Mindkét fajnak vastag a bundája, alig izzadnak és nem is lihegnek, és a felesleges hőt testükön keresztül is csak korlátozottan tudják leadni. Ez télen nagyszerű védelmet jelent a hidegtől, nyáron azonban halálos veszélyt is jelenthet az állatoknak.

Sok tengerimalac-tulajdonos úgy gondolja, hogy kedvence nem bánja a közvetlen napsugárzást, hiszen végeredményben a napos Dél-Amerikából származik. Ez ugyan valóban így van, azonban önszántukból ott sem tennék ki magukat az állatok a hőségnek pár percnél hosszabb ideig. A szabadon élő tengerimalacok (és hörcsögök) okos stratégiát fejlesztettek ki, hogy elkerüljék a túlmelegedést: mindkét állatfaj inkább a szürkületben aktív, tehát elsősorban hajnalban és esténként indulnak élelemszerző körútra. A nap nagy részét lyukakba bújva töltik, amelyek megvédik őket a közvetlen napsugaraktól és hűtést is biztosítanak. Amennyiben napközben innen kimerészkednek, csak néhány percig maradnak a napon.

Milyen hőmérséklet veszélyes az állatok számára?

A hörcsögök és tengerimalacok a kifutóban leginkább az enyhébb, tavaszias időt kedvelik, kb. 20°C-ig. Amennyiben a hőmérő higanyszála efölé emelkedik, az állatoknak mindenképpen szükségük van egy árnyékos zugra és hűsölési lehetőségre. Amennyiben mindkettő adott, továbbra is maradhatnak a kifutóban.  Ha 30°C fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor már kritikus lehet a helyzet, ha már az árnyékban is túl meleg van. Kétség esetén inkább vigyük kedvencünket a kifutóból a hűvösebb házba, különben fennáll a hőguta veszélye. A közvetlen napsugárzás 45°C-50°C-ban halálos a legtöbb kisállat számára.

Hogyan ismerhetjük fel a keringési zavarokat és a hőgutát?

Ha egy kisállat leverten ül vagy fekszik a kifutóban, az mindenképp intő jel. A keringési zavarokkal küzdő állatok többnyire rendkívül apatikusak, egykedvűek. A szapora és felszínes légzés is figyelmeztető jel, az orrnyílásokban hab jelenhet meg. A görcsök már komoly problémát jeleznek.

Mit tegyünk, ha kedvencünk hőgutát kapott?

Amennyiben egy hörcsög vagy tengerimalac a hőguta tüneteit mutatja, a legfontosabb a gyors beavatkozás. Az állatot azonnal állatorvoshoz kell vinni, valószínűleg infúzióra és keringés-stabilizáló gyógyszerekre lesz szüksége. Ha ezeket nem kapja meg elég gyorsan, az halálos is lehet, ezért egyetlen percet sem veszíthetünk. Azonban a szállítás egy ugyancsak túlmelegedett autóban tovább terhelheti a keringést. Ezért először stabilizáljuk túlhevült kedvencünket: csavarjuk egy hűvös, nedves (nem túl vizes) törölközőbe. Az anyag csak könnyedén ölelje körbe kedvencét, ügyeljünk rá, hogy ne szorítsa testét. Ventillátort is irányíthatunk az állatra, így a hűtés még hatékonyabb. Nagyon fontos, hogy kerüljük a hirtelen erőteljes hűtést, soha ne tegyük az állatot hűtőszekrénybe vagy jeges vízbe. A hirtelen túlhűtés szintén veszélyezteti az állat életét. Próbáljunk némi vizet diktálni az állatkába, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget, amennyiben az állat tudata ép. A legtöbb hőgutás négylábú nem mutat ilyenkor hajlandóságot az ivásra, ezért próbáljunk (tű nélküli) fecskendőből csepegtetni a szájába valamennyit.

Ne jussunk el idáig: hogyan védhetjük meg kedvenceinket a túlmelegedéstől?

Az ideális az lenne, ha a természetes életritmusukhoz alkalmazkodva csak a reggeli és az esti órákban engednénk kifutóba hörcsögünket vagy tengerimalacunkat.

http://www.fressnapf.hu/anione-woody-palace-garden-xl-162x160x60-cm/

A legtöbb esetben ez azonban kevésbé praktikus, így az állatok napközben is a kifutóban vannak. Ebben az esetben mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a kifutó szökésbiztos-e, és arra is, hogy több ponton biztosítson árnyékot és hűsölési lehetőséget kedvencünknek. Amennyiben nem áll rendelkezésre természetes árnyékadó, állítsunk fel egy kerti napernyőt, amely mindig védi a kifutó egy részét a tűző napfénytől. Egy járólap, a kövezet, vagy egy nedves földdel megtöltött kis „homokozó” szolgálhat extra hűtésként. A kis házikók csak akkor alkalmasak árnyékadónak, amennyiben több kijáratuk van, és így megfelelően szellőznek, mert az egyajtós építményekben hamar megreked a hőség. Természetesen nagyon fontos, hogy kedvencünk folyamatosan és megfelelő mennyiségben jusson friss vízhez.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisallat-itato-szivecskes-1000-ml/

Ezzel szemben az eledellel nyugodtan spórolhatunk napközben, a túletetés csak még jobban megterhelné a keringést. A jó minőségű és elégséges mennyiségű széna megfelelő táplálékot biztosít a legmelegebb órákban.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-lucerna/

A melegebb napokon a legbiztosabb megoldás, ha legalább a legforróbb órákban bevisszük a házba kedvencünket. Az idős és túlsúlyos állatok különös odafigyelést igényelnek, az ő keringésük még érzékenyebben reagálhat a nagy melegre. Őket kánikulában tényleg csak reggel és este tegyük ki a kerti kifutóba.