Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyílik a kapu, szökik a kutya?

2016. május 26.

Nyílik a kapu, szökik a kutya?

Főképp kertes házban élőket érint a probléma, miszerint nem tudnak kiállni a kocsival a kertből anélkül, hogy utána kedvencüket az utcáról kellene behalászni. Azzal, hogy kutyusunk átsétál az utca túloldalára szaglászni még nem is lenne nagy probléma, azonban amíg mi kiállunk a kocsival, nem látjuk, hogy jön-e másik autó, akinek az útjában lehet négylábú barátunk, ráadásul, ha figyelmetlenek vagyunk, mi is okozhatunk számára sérülést.

A probléma felszámolásához elengedhetetlen a helyben maradás ismerete, melynek tanítását egy korábbi cikkben részletesen leírtuk. Amennyiben ezen a feladaton már túl vagyunk, belekezdhetünk a tréningbe.

Ültessük le kedvencünket egy olyan helyre, ahol nincs az útban, amíg kiállunk a kocsival és bármikor rá tudunk pillantani. Sétáljunk az autóhoz, nyissuk ki az ajtaját, de még ne üljünk be. Várjunk egy picit, majd csukjuk be az ajtót, menjünk vissza kedvencünkhöz, dicsérjük meg, majd egy felengedő vezényszóval, pl. Mehetsz!, engedjük felállni. Természetesen, ha már az ajtó nyitására felállt, vigyük vissza a helyére és ismételjük meg a feladatot. A legfontosabb, hogy csak a felengedő vezényszóra engedjük őt elsétálni.

Ez a feladat alapja, most építsük rá a többi részét. Ismételjük meg a feladatot úgy, hogy beszállunk a kocsiba, de még nem indítjuk be az autót. Amennyiben ügyesen dolgozik kedvencünk, beindíthatjuk a kocsit, de még ne induljunk el vele. Bármelyik ponton hibázik kedvencünk, vigyük vissza a helyére és addig ismételjük a feladatot, amíg nem sikerült ott maradnia. Ezután elindulhatunk az autóval és megpróbálhatunk kiállni a kapu elé. Ez az utolsó fázis, ahol még visszasétálunk kedvencünkhöz jutalmazni és mellette mondjuk a felengedő vezényszót. Amennyiben eddig sikeresen eljutottunk, becsukhatjuk a kaput is és innentől már a kapuból szólhatunk neki, hogy elhagyhatja a helyét. Ezen a ponton már ne használjunk jutalomfalatot plusz dicséretnek, a feladatból való felállítás önmagában jutalom lesz a számára. Mivel ezen a ponton már nem tudunk visszasétálni kedvencünkhöz, hogy a kijelölt helyen dicsérjük meg, ha elhívjuk, és a kapunál kapja az erősebb dicséretet, arra motiváljuk, hogy hagyja el a helyét. Elegendő dicséret lesz számára, ha megkapja a felengedő vezényszót.

Érdemes ezt a feladatsort bizonyos időközönként átismételni kedvencünkkel, akkor is, ha már ismeri a feladatot, a további jutalomfalatokkal még stabilabbá tehetjük a helyben maradását.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem