Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyílméregbéka, a színes famászó  

2015. március 30.

Nyílméregbéka, a színes famászó  

A nyílméregbékák minden terráriumba igazi színkavalkádot varázsolnak. Ezek az állatok ugyanis sokféle ragyogó színben pompáznak, és ijesztő nevük ellenére a fogságban nevelt példányok egyáltalán nem veszélyesek.

A nyílméregbékafélék a kétéltűek osztályába tartoznak, őshazájuk Dél-Amerika és Közép-Amerika. Élénk színeik figyelmeztetésre szolgálnak, a nyílméregbékák azonnal észrevehetők az esőerdő sűrű zöld aljnövényzetében, mérgük, amelyről nevüket is kapták, minden ragadozót távol tart tőlük. A terráriumban tartott példányok teljesen veszélytelenek, ezért, csakis fogságban tenyésztett és tartott békákat vásároljunk, ha mi is szívesen hazavinnénk egy színes kis állatot. Ne kockáztassuk meg vadbefogott példány tartását, hiszen az egyfelől veszélyes lehet, másfelől etikátlan is, hiszen a nyílméregbéka már a védett fajok közé tartozik. Az esőerdők egyre nagyobb területeinek pusztulása miatt jelentősen megfogyatkozott számuk természetes élőhelyeiken.

Esőerdő a nappaliban – szaporodás és növények

A dús növényzet nemcsak a békák örömét szolgálja. A sok-sok zöld színű növénnyel tarkított terrárium igazán szemet gyönyörködtető látvány az embereknek is, és ehhez nincs is szükségünk túl nagy tartályra. A terrárium kialakítása előtt tájékozódjunk a tartani kívánt faj igényeiről, mert az egyes fajoknak mások a szokásaik, preferenciáik (laposabb-hosszabb vagy magasabb).  Egy pár, néhány centiméter hosszú békának egy 40×40 centiméter alapterületű terrárium is megfelelő, persze nem baj, ha nagyobb. Territoriális viselkedésük miatt ezek az állatok nem igénylik, hogy csoportosan tartsuk őket. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat, ki kell alakítanunk számukra a terráriumon belül a nedves, trópusi éghajlatot, és ezért különösen ajánlott, hogy üvegtartályt válasszunk, mert ennek anyagát biztosan nem károsítja a magas páratartalom és megtartja a meleget. A mini esőerdő kialakítását kezdjük egy vastag aljzatréteggel. Ehhez megfelelő a föld, tőzeg vagy kakaórost, egy kevés homokkal elkeverve. Az így kialakított talaj alsó rétegeibe agyaggolyókat is tehetünk, mert ezek segítenek fenntartani magas páratartalmat. Az aljzatot borítsuk mohával, ez is segít megkötni a nedvességet. A terráriumba sokféle növényt telepíthetünk, de a broméliafélék közül mindenképp válasszunk legalább egyet, egyrészt, mert nagyon szépek, másrészt, mert szükségesek egyes békafajok szaporodásához. A broméliák tölcsérformájú leveleiben és virágában ugyanis összegyűlik a víz, ebbe rakja petéit a nőstény béka (egyes fajok esetében) és itt élnek kikelésük után az ebihalak is. A szülők ezután őrzik és van amikor etetik is az ebihalakat. Figyeljünk arra, hogy az apró medencékben mindig legyen megfelelő mennyiségű és minőségű víz.

A növények emellett azért is fontosak, mert a nyílméregbékák szeretnek közöttük elrejtőzni, és szívesen fel is másznak rájuk. A száraz vagy sivatagi terráriummal ellentétben az esőerdei tartály megvilágításának nem kell túl intenzívnek lennie, mert az apró kétéltűeknek nincs szükségük túl sok fényre, ezért kis és közepes teljesítményű izzók elegendőek ahhoz, hogy egy kevéske fény szűrődjön a sűrű aljnövényzet közé.

A friss levegőt viszont mindenképp biztosítanunk kell a békáknak, ehhez javasoljuk ventillátor használatát. A megfelelő páratartalmat a naponta történő vizes permetezéssel vagy akár párásító készülékkel is biztosíthatjuk, és hasznos lehet egy kisebb tó vagy itató kialakítása is.

Táplálkozás és lakótársak

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a nem kívánt lakók, mint például az ugróvillások beköltözését, a békák ürülékét minden nap (ha lehet többször is) el kell távolítanunk. Ebben a szárazföldi ászkarákok és a kisebb férgek is segítségünkre lehetnek, mert jótékony hatással vannak a terrárium aljzatára. Nem utolsó szempont, hogy az apró rovarok igazi csemegék a békák számára, hiszen a kétéltűek szívesen vadásznak mindenre, amit csak el tudnak kapni. Mindenesetre vigyázzunk, nehogy túletessük színes kedvenceinket. Fontos, hogy sose tegyünk olyan élőlényt a terráriumba, amely kárt tehet annak lakóiban vagy élővilágában. Ha a békák brekegése mellett más hangokat nem szeretnénk hallani, akkor csak olyan rovart adjunk kedvenceinknek, ami, ha elbújik, nem ad egész estés „ciripkoncerteket”. Az élő táplálékokat érdemes beszórnunk vitaminkészítménnyel, így segíthetünk megőrizni kisállataink egészségét. Az egyik legjobb táplálékállat a muslica.

Több mint 200 nyílméregbéka faj létezik, amelyek igényei eltérőek lehetnek, ezért vásárlás előtt gyűjtsünk össze minél több információt a kiszemelt állatról. Ne csak szín alapján válasszunk. Miután hazavittük új kedvencünket, helyezzük a kész terráriumba. Vásárlás előtt érdeklődjünk, hogy történt-e parazitaellenes kezelés. Az első napokban fordítsunk különös figyelmet az új jövevény bélsarára, hogy látunk-e bármi rendelleneset benne, ha igen, akkor sürgősen forduljunk állatorvoshoz.  Ha vigyázunk apró, színes barátainkra, biztos, hogy sok-sok örömteli pillanatot okoznak majd nekünk.