Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyugodt és biztonságos haltelepítés

Készüljünk fel a halak beköltöztetésére

2015. június 26.

Nyugodt és biztonságos haltelepítés

Végre sikerült kiválasztani azokat a halfajokat, amelyeknek megfelelő körülményeket tud biztosítani és együtt is tarthatóak. Most már nincs más hátra, mint hogy szeretné mihamarabb hazavinni őket, hogy benépesíthesse velük új akváriumát. Az alábbi tippek abban segítenek, hogyan kerülheti el a leggyakoribb hibákat, amelyek a szállítás és az akváriumba telepítés során felmerülhetnek.

Az akvárium elkészült, hamarosan beköltöznek az első lakók. Azért ne siessük el a dolgot! Hiába került a helyére az akvárium, hiába töltöttük fel már vízzel és telepítettük bele növényeket, beletelik néhány hétbe, míg a víz minősége megfelelő lesz a halak fogadására és a növények is gyökeret eresztenek. Már az akvárium berendezésekor és növényfajok kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen halak számára készítjük az élőhelyet. Alaposan tájékozódnunk kell a halak igényeiről, mielőtt hozzáfogunk a munkához.

Vásárlás előtt tájékozódjunk

Az első dolog, amit a halak megvétele előtt ki kell derítenünk, hogy mely fajok jönnek ki jól egymással. A guppik, plattik és fogaspontyok például egy klasszikus akváriumi társítás, de nem mindegyik halfaj fér meg olyan jól egymás mellett, mint ezek. Még ha valamennyi kiszemelt halfaj békés természetű is, fontos, hogy az igényeik is hasonlóak legyenek, például a víz minőségét és hőmérsékletét tekintve. A halak kiválasztásánál fontos szempont az akvárium mérete is. Bizonyos halfajok csak nagyméretű akváriumban élnek meg, másokat pedig csak nagy csoportokban lehet tartani, ha azt akarjuk, hogy állataink jól érezzék magukat. Fontos tudni, hogy a különböző halfajok az akvárium különböző zónáit kedvelik, ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor a halfajokról és az egyes csoportok létszámáról döntünk. A legtöbb hal, így a népszerű tetrák is, legszívesebben az akvárium közepén úszkálnak. Ezek mellé olyan halfajokat telepíthetünk, amelyek leginkább a víztömeg felső harmadában érzik jól magukat – ilyen például a törpe gurámi is. A harcsafélék és a párduccsíkok viszont inkább az akvárium fenekén élik az életüket. Ha jól választjuk ki a lakókat, elkerülhetjük a zsúfoltságot, és valamennyi díszhalunk békében és nyugalomban élhet. A vásárlás előtt kérjük ki a szakértők részletes tanácsát. Örömmel fognak segíteni! Ügyeljünk arra, a táplálékok vásárlásánál, hogy az akvárium minden zónájának lakói számára legyen megfelelő eledel.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_1000ml/

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_feneklako_halak_reszere_100ml/

Ne töltsük színültig a halszállító tartályt

Ha kiszemeltük a kedvenceket, az eladó óvatosan kihalássza egy kis hálóval a példányokat, és átteszi egy halszállító tartályba, amibe egy kis vizet töltenek abból az akváriumból, amiből a halakat kiemelték. Legfeljebb a zacskó harmadáig kerüljön bele víz, máskülönben az állatoknak nem jut elég oxigén az utazás alatt.

Ha több halfajt választunk, minden bizonnyal különböző zacskókba kerülnek majd. A helyhiány nagyon frusztráló a halak számára, ezt igyekezzünk kerülni a szállítás során is. A stressz alatt lévő halak anyagcseréje felgyorsul, ezáltal romlik a vízminőség, ami viszont további stresszfaktort jelent számukra. Győződjünk meg róla, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legtágasabb helyet biztosítsuk az uszonyosok számára az utazás során.

Ha távol lakunk az állatkereskedéstől, illetve ha forró nyári, vagy hideg téli napon történik a vásárlás, érdemes megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, hogy a szállítóban lévő víz ne forrósodjon fel, vagy ne hűljön ki túlságosan. A víz hőmérséklete eleinte pontosan olyan lesz, mint a kereskedésben lévő akvárium vizének, de azután gyorsan felveszi a megváltozott hőmérsékletet. A legjobb, ha hőszigetelő polisztirol dobozba tesszük a halakat a szállítás során, ami az autóban még a túlzott rázkódástól is megvédi őket.

Fokozatosan szoktassuk a halakat új otthonukhoz

Hazaérkezés után nem ajánlott egyből az akváriumba helyezni a halakat. Előbb hozzá kell szokniuk az új környezethez, különösen az új vízhez. Ezt elősegíthetjük, ha egy vödörbe öntjük a szállítóban hazavitt vizet a halakkal együtt, majd néhány percenként egy kevés vizet hozzátöltünk az otthoni akvárium tartalmából. Ily módon a halak apránként szokhatják meg új életkörülményeiket. Fél óra elteltével, egy kis merítőhálóval áttehetjük az uszonyosokat végleges lakóhelyükre. Ez idő alatt kapcsoljuk le az akvárium világítását. A halaknak ezután még jó néhány órára szükségük lesz, mire belakják új otthonukat, de legkésőbb másnapra ezen is túlesnek, és készen állnak az első etetésre.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem