Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyugtató meleget télen is – gondoskodjunk a legapróbbakról!

2017. október 30.

Nyugtató meleget télen is – gondoskodjunk a legapróbbakról!

Ahogy közeledik a hideg idő, ideje a nyuszi-gazdiknak elkezdeni a téli készülődést, hogy biztosítsák az ideális körülményeket kedvenceiknek. A nyulak jobban viselik a hideget, mint a tengerimalacok, de egészségük és jókedvük megőrzéséhez szükség van egy kis előkészületre. A továbbiakban néhány hasznos ötletet szeretnénk kiemelni, a kedves kis állatok téli gondozásával kapcsolatban.

Kertben tartott nyuszik

A kint tartott tapsifülesek helyét téliesíteni kell. Ha a nyári melegben a nyulaink kis fedetlen karámban szaladgáltak, most ideje megépíteni téli vackukat. A lényeg, hogy ha garázsban, fészerben alakítunk ki nekik helyet, tartsuk szem előtt, hogy kedvencünk helye száraz, fényes és szélvédett legyen. A sötét és nedves helyektől nyulaink rövid időn belül levertek és betegek lehetnek.

Elegendő folyadék bevitel

A téli mínuszokban a kint tartott állatok vize gyorsan be tud fagyni, így teljesen folyadék nélkül maradhatnak. Naponta legalább kétszer ellenőrizni kell kedvenceink vizének állapotát. A kiszáradás nagyon gyorsan végezhet a nyulakkal, ezért erre különösen ügyelni kell. Sokan melegvizet tesznek a nyulak elé, ami nem teljesen oldja meg a problémát, arról nem is beszélve, hogy a túl meleg víz megégethetik a szájukat. Vagy ellenőrizzük naponta többször az itató állapotát, vagy használjunk melegítőt a befagyás ellen: melegítő párnát vagy fűtőtt edényalátétet tehetünk a vizes tál alá. Vigyázzunk, hogy ezek a melegítő alkalmatosságok teljesen biztonságosak legyenek, ne okozzanak égési sérüléseket.

Szállítás

Ha például állatorvoshoz kell mennünk kedvencünkkel, vagy más miatt kelünk vele útra, helyezzünk el a szállítóboxban melegítő párnát, amely megóvja kedvencünket a kihűléstől. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyesmi, egy régi pulóvert tegyünk be nyulunk alá, amelybe belebújhat, ha fázik. Ha a doboz nagyon nyitott, terítsünk a tetejére egy pokrócot, ügyelve arra, hogy kedvencünk akadály nélkül lélegezhet.

Etetés

Télen a nyulaknak is több energiára van szükségük, hogy megtarthassák testük hőmérsékletét. Ezért a fagypont közeli időben nagyobb adag ennivalóval kell készülnünk kedvenceink számára, étrendjük összetételén továbbra se változtassunk. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy ne etessük túl kedvencünket: amellett, hogy veszélyes lehet a nyuszik étrendjének felborítása, sokszor a télen felszedett súlyfelesleg megakadályozza a tavaszi vemhesség kialakulását.