Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyúlgondok – minden, amit a fogtúlnövésről tudni kell

2018. április 27.

Nyúlgondok – minden, amit a fogtúlnövésről tudni kell

Szerencsére nem minden egzotikus háziállatra jellemzőek a fogproblémák, de a nyusziknál sajnos előfordulhat például a fogak túlnövekedése. A nyulak fogai folyamatosan nőnek, és bizony szükség lehet orvosi beavatkozásra, ha a természetes fogkoptatás valamiért nem valósul meg. Emellett más betegségek is előfordulhatnak a tapsifülesek szájában, ezért ajánlott a rendszeres átvizsgálás.

Az olyan növényevő állatok, mint a nyuszik és a tengerimalacok, állandóan növő fogakkal rendelkeznek, és előfordulhat, hogy időnként fogászati kezelésre lesz szükségük. A folyamatosan növésben lévő fogak bőven az ínyen túl nőnek, és normális esetben is arányosan hosszabbak az átlagosnak tekintett kutya-, macska-, vagy emberi fogakhoz képest.

A nyuszik számára megfelelő magas rosttartalmú táplálék elfogyasztásakor a fogak természetes reszelő-őrlő mozgást végeznek, ennek köszönhetően általában a fogak ideális nagyságúak maradnak. Tehát a fogak megfelelő kopásának záloga a helyes táplálás, vagyis a nyuszi táplálékának nagy többségét jó minőségű réti széna és fűfélék, valamint jó minőségű pelletált táp kell hogy képezze.  Sajnos sok háziállatnak akadnak problémák a fogaikkal, amelynek hátterében nem csak etetési hiba lehet, hanem öröklődő probléma is okozhatja. A tapsifüleseknek 28 állandó foguk van, amelyek a nyuszik egész életén át nőnek. A legláthatóbbak a metszőfogak, de akár az őrlőfogaknál is kialakulhatnak fogászati gondok.

Ha időnként belenézünk kedvencünk szájába, akkor könnyedén felfedezhetjük az elváltozást, ha metszőfogak érintettek. A túlnövő fogak elgörbülhetnek, furcsa irányba nőhetnek. Rosszabb esetben már el is akadhatnak például a ketrec rágcsálásakor vagy felsérthetik a száj nyálkahártyáját, ami rendkívül fájdalmas. Otthon nehezebb megfigyelnünk az őrlőfogakat, ezért azokat javasolt állatorvosra bízni. Fontos tudni, hogy az őrlőfogak túlnövése szinte mindig megelőzi a metszőfogakét, de ez a gazdi számára nem látható, csak az arra utaló jeleket észlelheti.

Még, ha nem is látható a száj belső részében lévő fognövekedés, bizonyos jelekből észrevehetjük, hogy valami nincs rendben. Ilyen a túlzott nyelés, a nehéz rágás, a nyáladzás vagy a táplálkozási problémák, étvágytalanság megjelenése. Bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy kis barátunk minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon.

A fogak lecsiszolása altatásban történik, ehhez azonban igazán profi hozzáértésre és eszközre van szükség. Mindenképp olyan tapasztalt állatorvost válasszunk, aki kifejezetten az egzotikus állatokra specializálódott. Ellenkező esetben a kezelés nagyon kellemetlen lehet a nyúl számára, és újabb problémák is kialakulhatnak: eltörhet vagy megrepedhet a fog, megsérülhet az íny, stb. A fogak rövidítésére soha nem szabad csípőfogót, karomvágót, ollót használni, mert ezek az eszközök a foggyökér sérülését okozhatják, ami tályogok kialakulásához is vezethet.

Ha komolynak tűnik a baj, ajánlott fogászati röntgenfelvételt is készíttetni. Bizonyos esetekben akár a foghúzás is elkerülhetetlenné válhat.

Nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk nyuszink fogaira, mert a hosszú időn keresztül túlnőtt fogak súlyos traumát, étvágytalanságot, és mivel az állat nem tud rágni és nyelni, akár halált is okozhatnak.

A problémát segíthet megelőzni, ha a tapsifüles mindig talál friss, pormentes szénát a ketrecében, valamint biztosítanunk kell számára rágható faágakat, játékszereket.

Real Nature Natur réti széna 1kg

Real Nature törpenyúl eleség 500g

Az utóbbiak esetében ügyeljünk arra, hogy olyan ágakat és játékokat válasszunk, amelyeket biztosan nem kezeltek semmilyen vegyszerrel. A különböző kémiai anyagok, sőt, egyes gyümölcsfák ágai is komoly mérgezést okozhatnak, ezért mindig legyünk nagyon körültekintőek.

 

Forrás: thespruce.com