Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyúlgondozási gyorstalpaló

2015. április 06.

Nyúlgondozási gyorstalpaló

A húsvéti időszakban megnő az ajándékba kapott, adott nyuszik száma. Ha nem számítottunk a tapsifüles ajándékra, akkor bizony gyorsan intézkednünk kell. Aggodalomra azonban semmi ok, a következő rövid listával segítünk minden újdonsült nyuszi gazdinak felkészülni. Mi soha ne ajándékozzunk állatot olyan embernek, akiről nem tudjuk biztosan, hogy vágyik rá, mert az felelőtlen dolog.

Ketrec, kifutó, alom, táplálék, játékok – olyan sok kérdés merül fel hirtelen egy új kisállat érkezésekor, főként akkor, ha korábban nem tartottunk nyuszit.

Ketrec, almozás

Habár a nyuszik legszívesebben a ketrec falain kívül töltik idejüket, néha bizony szükség van rá, hogy mégis a rácsok biztonságos falai közé zárjuk őket, például, ha nem vagyunk otthon. A szakemberek azt javasolják, hogy a ketrec legyen legalább akkora, hogy az állat hátsó lábaira ülve is kényelmesen fel tudjon egyenesedni benne. Egy törpenyúlnak minimum 60-90 cm hosszú, és 50 cm magas ketrecre van szüksége, persze egy ketrec soha nem lehet túl nagy, minél nagyobb, annál jobb. A nyúlketrecek alja műanyag, lecsatolható, ez takarításnál fontos szempont.

http://www.fressnapf.hu/30-ferplast-100-as-nyulketrec/

Almozáshoz többféle termék közül is választhatunk, de általánosságban egy ujjnyi faforgács és rá egy friss szalma vagy széna réteg tökéletes választás.

http://www.fressnapf.hu/multifit_vagott_szalma/

http://www.fressnapf.hu/multifit_natur_faforgacsalom_500l/

Fontos, hogy a használt részeket mindig szedjük ki egy kisebb lapáttal, az eltávolított mennyiséget pótoljuk ki friss forgáccsal, valamint legalább hetente teljesen takarítsuk ki a ketrecet. A nyuszik általában kiválasztják a ketrec egyik sarkát és oda ürítenek, ezt a sarkot naponta kell takarítani. Ha az állat elfogadja, akkor alomtálcát is betehetünk.

http://www.fressnapf.hu/ragcsalo_wc_sarok_szines_l/

Táplálék

A nyulaknak nyílt gyökerű fogaik vannak, ami azt jelenti, hogy azok folyamatos növekedésben vannak, vagyis folyamatos koptatásra van szükség, hogy fogazatuk egészséges maradjon, és jól funkcionáljon, ami egyben az egészséges emésztőrendszer záloga is. Ennek ismeretében kell felépítenünk étrendjüket. A nyulak alapvető tápláléka a jó minőségű széna, amit mindig korlátlan mennyiségben rendelkezésükre kell bocsátanunk.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

A széna szükséges a fogak megfelelő koptatásához is és az emésztőrendszer egészségének is alapfeltétele. A kis tapsifüleseknek a széna mellé adjunk jó minőségű, az állat korosztályának megfelelő pelletált tápot is. Mindig tartsuk be a tápok adagolási útmutatóit. Míg a szénát korlátlanul fogyaszthatják, ez a tápokra már nem igaz.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-junior-torpenyul-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-torpenyul-eleseg-500g/

Emellett kiegészítésként kis mennyiségben (kb. a napi ételek 10%-a) kaphatnak a nyuszik zöldségeket, gyümölcsöket, például: sárgarépát, fehérrépát, petrezselymet, salátaféléket, zellert, paprikát, cukkinit, sütőtököt, almát, körtét, epret, barackot. A fűfélék közül ehetnek például: pitypangot, pásztortáskát, lóherét. A fűféléket mindig nagyon alaposan meg kell mosni és utána meg kell szárítani. Mindenképp kerüljük viszont a babot, borsót, burgonyát, hagymát, rebarbarát, és minden hústerméket. A zöldségeket, gyümölcsöket mindig nyersen adjuk az állatnak, és csak olyan minőségűt válasszunk, amelyet mi is szívesen elfogyasztanánk. A ketrecbe tegyünk rágcsálásra alkalmas faágakat, például egy permetmentes gyümölcsfaágat hajtásokkal, levelekkel. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy friss ivóvízre mindig szüksége van az állatnak, amelyet legjobb, ha golyós önitatóból kínálunk.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_itato_buborekos_250_ml/

Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak néhány játékot, búvó- és alvóhelyet kell beszereznünk, bár utóbbit a nyuszik szívesen kialakítják maguknak is egy nagyobb halom puha szalmából. Új családtagunknak pedig innentől már csak sok-sok figyelemre és együtt töltött időre van szüksége, és persze rendszeres állatorvosi ellenőrzésre. Nagyon fontos, hogy nyuszik számára is van védőoltás, amely myxomatosis és vérzéses betegség ellen véd, amelyet mindenképpen hasznos beadni az új kedvencünknek.

Források: petfinder.com / saveafluff.co.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem