EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyuszi, hopp! Így sétáltasd tapsifülesedet

2016. április 20.

Nyuszi, hopp! Így sétáltasd tapsifülesedet

A nyuszik számára nagyon fontos a mozgás, ezért kell egy olyan „nyúlbiztos” helyiséget fenntartanunk a számukra, ahol akár órákon át is szabadon ugrálhatnak és játszhatnak. Ezt a fajta szabadságot sokkal jobban élvezi egy tapsifüles, mint a kötöttebb sétákat, de persze a sétáltatás is kivitelezhető. Ha panelházban lakunk, és nincs lehetőségünk mindennap a kertünkben elengedni kedvencünket, akkor mindenképp érdemes hámot és pórázt is beszereznünk.

Akár kertben szeretnénk nagyobb teret biztosítani nyuszinknak, akár sétálni indulnánk egy parkba, tudnunk kell, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek háziállatunkra a szabad ég alatt. Figyeljünk arra, hogy ne találkozzon a tapsifüles kutyákkal vagy cicákkal, és a ragadozó madarak se csaphassanak le rá. Ha szófogadó kutyusunk van, akiről biztosan tudjuk, hogy nem bántaná a nyulat, akkor se hagyjuk kint őket együtt, mert a nyuszit stresszben tarthatja. Néhány növény mérgező a törpenyulak számára, győződjünk meg róla, hogy nem férhet hozzájuk kisemlősünk.

A nyuszisétáltatás nem hasonlít a kutyasétáltatásra. Nyuszit sétáltatni annyit jelent, mint követni azt, amerre a tapsifüles ugrálni kíván. Szükségünk lesz hozzá egy hámra és egy pórázra. A törpenyulak nagyon törékenyek, ezért semmiképp sem elegendő csak egy nyakörvet vennünk, mert hamar sérülést okozhatunk az állatnak.

A megfelelő nyúlhám úgy néz ki fentről, mint egy H betű, mindenképp ezt a formát válasszuk. Vigyázzunk, nehogy 8-as kinézetűt vásároljunk, mert az megsértheti a nyuszi nyakát. Ha nem tudunk dönteni, kérjük eladó segítségét az üzletben. A hámok mérete általában állítható. Amikor ráadjuk a nyúlra, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl laza, mert abból könnyen kibújik az állat, és ne legyen túl szoros sem, mert abban nem szívesen mozog a nyuszi, ráadásul akár sérülés is lehet a vége.

Előfordulhat, hogy a tapsifüles eleinte egy cseppet sem örül a hámnak. Ilyenkor próbáljuk meg fokozatosan megismertetni vele, mutassuk meg neki, és csak rövid ideig legyen rajta. Néhány jutalomfalattal elterelhetjük a figyelmét a hámról. Ez a hozzászoktatás akár több napig is eltarthat, de naponta csak 1-2-szer szánjunk rá 5-10 percet. Amikor már nem zavarja nyulunkat a hám, akkor rákerülhet a póráz is.

A sétáltatáskor hagyjuk, hogy a nyuszi irányítson, soha ne rángassuk. Kedvesen beszélhetünk hozzá vagy rászólhatunk, ha valamiért esetleg veszélyes helyet közelít, de olyankor inkább emeljük fel, és mi rakjuk őt arrébb. Eleinte érdemes rövidebb sétákat megtenni, és csak később növelni az időt, hogy biztosan örömét lelje benne kedvencünk.

A séta után azonnal vegyük le a nyusziról a pórázt és a hámot, mert ha megrágcsálja, azzal tönkreteheti, és akár el is akadhat vele valahol, ami nagy ijedtséget és fájdalmat is okozhat.

Hazaérve érdemes átnézni a kisállat bundáját, hogy biztosan nem szerzett-e sérülést vagy esetleg kullancsot, ami miatt állatorvoshoz kellene vinnünk. Ha a tapsifüles viselkedése megváltozik, szomorú és étvágytalan lesz, esetleg hasmenést tapasztalunk, akkor szintén forduljunk állatorvoshoz, mert lehet, hogy mérgező növényt evett a nyuszi, és azonnali segítségre van szükség.

Forrás: petfinder.com / animalbehavior.net

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem