Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyuszik szobatisztaságra szoktatása

2018. május 14.

Nyuszik szobatisztaságra szoktatása

Egyesek úgy gondolják, hogy a nyulak piszkos állatok, de ez egyáltalán nem igaz. Ahogy a cicák, úgy a nyuszik is képesek megtanulni az alom használatát. Bátran biztosíthatunk a lakáson belül is helyet egy-két tapsifülesnek, hiszen egy kis gyakorlással akár rövid idő alatt is szobatisztaságra nevelhetők.

A sarok wc-k általában nem elég nagyok egy felnőtt nyuszi számára, így akár a macskáknak készült alomtálcák közül is válogathatunk. Fontos, hogy legyen pereme, de ne túl magas, és ne legyen teteje. A zárt macska toaletteket a tapsifülesek nem kedvelik.

AniOne alomtál AristoCat kitten babakék 37x6x28cm

Alomnak fapelletet ajánlott választani, a macskaalmok és a különböző faforgácsok a nyuszik számára nem megfelelőek. A minőségi fapellet jó nedvszívó- és szagmegkötő képességű, így a lehető legjobb választás a nyúlvécébe.

MultiFit kisemlős alom fa pellet 8l

Nem kell túl sokat beleszórnunk, éppen csak lepje el az edény alját, hiszen a nyuszik nem ássák el az ürüléküket úgy, mint a bársonytalpúak. Inkább a gyakori cserére figyeljünk, és ne a pellet mennyiségét növeljük. Fontos megjegyezni, hogy a ketrec alját nem ajánlatos megtölteni vele, mert keménysége miatt talpfekélyt okozhat.

A törpenyuszik a dolguk elvégzése közben szeretnek friss, pormentes szénát rágcsálni, ezért érdemes a szénatartót úgy elhelyezni a ketrecben, hogy az könnyen elérhető legyen a wc-ből.

A legegyszerűbben úgy szoktathatjuk háziállatunkat a wc használatára, ha először csak kis teret biztosítunk a számára. A kezdetekben kerítsünk le egy részt a ketrece előtt, és amikor már nem hagy el bogyókat a nyúl a ketrecen kívül, utána engedjük csak, hogy felfedezze a lakás többi pontját. Ha a tér növelésével a nyuszi időnként elfelejti használni a vécét, akkor vegyük újra kisebbre a területét, és amikor ismét jól viselkedik, akkor engedjük csak megint szabadon ugrabugrálni a házban.

A kinti pisilős-bogyózós esetekre még alkalmazhatunk néhány trükköt:

  1. Mutassuk meg hol a helye

Ha baleset történik, akkor papírtörlővel javasolt feltakarítani, majd a szennyezett papírt tegyük be a nyuszi wc-jébe. Ezzel jelöljük neki, hogy annak bizony ott a helye, nem a ketrecen kívül. A megjelölt területet ajánlott ecetes vízzel is feltörölni a szagtalanítás érdekében. Nem szabad elfelejteni, hogy a nyulak nem mindig 100%-osak az alomhasználatban, ha a lakás más pontjára is helyezünk wc-t, akkor, hogy egyszerűbb legyen a takarítás, érdemes alá rakni egy nagyobb műanyag alátétet.

  1. Legyünk türelmesek és kitartóak

A szobatisztaságra való nevelés több időt is igénybe vehet, főleg, ha a nyuszinak már korábban kialakultak a rossz szokásai. Ha észrevesszük, hogy kedvencünk épp a ketrecen kívül szeretné elvégezni a dolgát, akkor fogjuk meg, és tegyük gyorsan a nyuszi wc-be. Ez persze nem olyan egyszerű, de ha sikerül megvalósítani, sokat segíthet.

  1. Fogadjuk el a nyuszi akaratát

Ha kis barátunk megmakacsolja magát és állandóan a szoba egy adott sarkát használja, próbáljunk meg eleget tenni az igényének, és helyezzünk oda is egy alomtálcát.

  1. Ivartalanítsunk

Ha tapsifülesünk továbbra is bogyózik és lespricceli bútorokat, akkor az azért van, mert így jelöli meg a területét. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak az ivartalanítás fog megoldást nyújtani. A műtéthez – amely segít a betegségek és a nem kívánt szaporulat megelőzésében is –mindenképp olyan állatorvost válasszunk, aki kifejezetten az egzotikus kisállatokra specializálódott.

 

Forrás: myhouserabbit.com