Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Okos és barátkozós: a patkány mint háziállat

2015. április 25.

Okos és barátkozós: a patkány mint háziállat

Mindenkinek, aki szereti a rágcsálókat és olyan háziállatot szeretne, amelyik közeli kapcsolatot létesít az emberekkel, érdemes elgondolkodnia pár háziasított patkány beszerzésén. Intelligens, kíváncsi és nagyon barátságos állatok, amelyek szoros köteléket alakítanak ki gazdájukkal.

Hosszú-hosszú ideig ritkaságszámba ment a háziállatként tartott patkány, de az elmúlt három évtizedben ez megváltozni látszik. Manapság a háziasított patkányok már a legnépszerűbb rágcsálók közé sorolhatók. Ennek egyik fő oka, hogy egész életükben kíváncsiak és játékosak maradnak, és erős kapocs fűzi őket nem csak fajtársaikhoz, de az emberekhez is. Ennek eredményeképpen tökéletes választások azoknak az állatbarátoknak, akik szeretik az állatok természetes viselkedését szemlélni, de ugyanakkor minél több interakcióra vágynak velük. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a patkányok megfelelő gondozása nem mindig könnyű feladat, ezért mindenképpen érdemes előre tájékozódni a szükségleteikről.

A patkányok társas lények, ezért soha ne tartsuk őket egyedül. Ha nem akarunk szaporulatot, akkor tartsunk azonos nemű állatokat. Hímek között előfordulhat agresszió, de ha kicsi koruktól együtt vannak, akkor ez nem valószínű. Ha különböző nemű állatokat tartunk, akkor ivartalaníttassuk a hím egyedeket. A csoportok világos hierarchia szerint tagozódnak, amelybe általában nagyon gyorsan beillesztik az esetleges új állatokat is. A szakmai szervezetek, ajánlásai szerint három patkány számára a ketrecnek minimum 100 x 50 x 100 centiméteresnek kell lennie (hosszúság x szélesség x magasság). A felületet növeljük harmadával minden egyes újabb állat érkezése esetén.

Alapfelszerelésként szükség lesz egy itatóvályúra vagy önitatóra egy súlyos etetőtálra, és mindegyik állat számára egy alvórészre.

http://www.fressnapf.hu/kisallat-itato-100ml/

Hogy ne unatkozzanak, azt javasoljuk, helyezzen a ketrecükbe ágakat, létrácskákat, köteleket, függőágyat, emelvényeket, valamint fából és kartonból készült csöveket, melyekben el tudnak bújni.

http://www.fressnapf.hu/anione-vesszohid-kisallatoknak-l/

http://www.fressnapf.hu/anione-fuggoagy-kisallatoknak-49×21-cm/

Rendszeresen szükségük lesz friss rágcsálnivalóra is. Mindezek mellett tegyünk tiszta és illatmentes papírt a ketrecükbe, például zsebkendőt vagy vécépapírt.

A patkányok jó hasznát fogják venni az alvóhelyük berendezésekor. Minél nagyobb és változatosabb a ketrec, annál jobb.

A mókuskerék általában nem a legjobb ötlet a patkányok számára. A legtöbb efféle termék túl kicsi, azon túl pedig sérülésveszélyesek a házi patkányok testtartása és hosszú farka miatt.

A patkányok ketrecét egy csendes, huzatmentes, nem túlságosan világos helyre kell tenni, nagyjából asztalmagasságba. Ha albínó patkányai vannak, akkor egy sötétebb sarokba tegye a ketrecet, ahová kevés napfény ér el, mert az ő szemeik nagyon érzékenyek a fényre.

Ha a ketrec elkészült, ideje kiválasztani a lakóit. Ez nem is feltétlenül könnyű dolog, mert a háziasított patkányok sokfajta színben, mintában és árnyalatban pompázhatnak.

A patkányok a természetben mindenevők, esznek növényi részeket, magvakat, terméseket, rovarokat. Fogságban hajlamosak a válogatásra, ami nem feltétlenül egészséges számukra, emiatt célszerű alaptakarmányként kifejezetten patkányok számára gyártott pelletált tápot adni. Az ilyen tápok tartalmaznak mindent, amire az állatnak szüksége van.

http://www.fressnapf.hu/multifit_patkany_eledel_2_5kg/

Ezen felül kiegészítésként, jutalomként adhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, kicsi tejfölt, sajtot, kutyatápot.

A patkányok kézhez szoktatása

A patkányok nagyon gyorsan „kezesbárányokká” válnak, amennyiben gazdájuk sok időt tölt velük. Ezért célszerű tehát naponta legalább egy, de inkább két órát játszani velük az elkerített helyükön. Kezdetben kínáljon nekik kézből csemegéket, egészen addig, amíg hezitálás nélkül el nem veszik a falatokat. Nem telik sok időbe, és a kíváncsi kis állatok örömmel veszik majd, ha simogatja és kézbe veszi őket. A patkányok előszeretettel használják mászófalnak a gazdájukat, és örömmel szemlélik a világot a vállukról. A patkányokat mindig a hasuk és mellkasuk alatt megfogva emeljük fel, és soha ne a farkuknál fogva. Ez ugyanis fájdalmas sérülésekhez vezethet, és bizony a kölcsönös bizalmat is megrendítheti.

A patkányok számára a mindennapi testgyakorlás nagyon fontos, máskülönben hamar elunják magukat. Érdemes egy kis akadálypályát vagy labirintust építeni nekik, vagy különféle trükkökre tanítani őket. A patkányok hihetetlenül intelligens állatok, és boldogan vesznek részt az ilyesmiben.

A patkányok tartásának egyetlen hátulütője van csupán: nem élnek túl sokáig. Legtöbbjük kettő, de legfeljebb négy évig él, ezért annál fontosabb, hogy ki tudják használni az együtt töltött időt.

Patkányok: a szürke 50 árnyalata

A házi patkányok színe a fehértől a pezsgő- és krémszínen át a szürkéig, barnáig és feketéig terjed, de a mintázatuk és a színárnyalataik is változatosak lehetnek.

Színük szerint két csoportba oszthatjuk őket: vannak az „agutik” és a „nem agutik”. Az aguti patkányok egyes szőrszálai „sávosak”, azaz többszínűek, emiatt bundájuk foltos hatást kelt. A nem aguti patkányok különböző mintázatban fordulnak elő, de az egyes szőrszálak mindig egyszínűek.

A patkányokat a bundájuk mintázata alapján is csoportosíthatjuk. A leendő gazdák széles skáláról válogathatnak. Valamennyi mintázat közül a „self” a legnépszerűbb, ezek teljesen egyszínűek. A „capped”, azaz csuklyás mintázatú állatoknak a fejük színes (olykor egy fehér folt is van rajtuk), testük viszont fehér, és vannak a tarkák, amelyeknek nem csak a feje színes, hanem a hátukon is foltosak.

A „husky” patkány egy különleges fajta, amelynek a bundája a husky kutyákéra emlékeztet. Sokuk különleges génnel rendelkezik, amely miatt a szőrük idővel kifakul.

Sajnálatos módon felelőtlen tenyésztők még mindig árulnak szelektíven kitenyésztett állatokat. A meztelen, az „elefántfülű” vagy a göndör szempillájú példányok természetes viselkedése behatárolt, és gyakran komoly egészségügyi problémákkal küszködnek. Emiatt azt javasoljuk, ne vásároljanak ilyen állatokat.