Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Optimális szőrápolás a vedlés időszakában

2013. szeptember 22.

Optimális szőrápolás a vedlés időszakában

Az elkövetkező néhány hétben a macskák és a kutyák szőrét valamivel többet kell gondoznunk, hogy bőrük egészséges, szőrük szép fényes maradjon.
 
A macskák és a kutyák most vetik le nyári szőrzetüket, hogy a téli bunda kinőhessen alóla. A gazdik jól tudják, megint itt az évnek az a szakasza, amikor a lakásban hirtelen elhullajtott szőrcsomók tűnnek fel, és kedvenceik a szokásosnál is többet vakaróznak. Ekkor különösen oda kell figyelnünk cicánk, illetve kutyánk szőrének és bőrének ápolására.

Egy kis segítség a cicának Aki úgy gondolja, hogy a macskák maguk is rendben tudják tartani a bundájukat, annak alapjában véve igaza van, azonban a vedlés időszakában nekik is jól jöhet egy kis plusz segítség. Különösen igaz ez a hosszú szőrű fajták esetében. Bundájukat naponta át kell kefélni – ebben az évszakban még gondosabban, mint máskor –, hogy eltávolítsuk az elhalt szálakat, különben fennáll a veszélye annak, hogy a szőr összeáll, összegubancolódik, és alatta befülled a bőr. Ez pedig kiváló táptalaj a baktériumok és a gombák szaporodásához, sőt ekcémát is előidézhet. Ezt kerülhetjük el azzal, ha fogunk egy széles fogú fémfésűt, és naponta kibontjuk vele az összeállt szőrt. Végül, a művelet lezárásaképpen egy sűrű fogú fésűvel is fésüljük át a bundát. A szőrápolás valójában nem csak a hosszú szőrű fajták számára hasznos – vedléskor a rövidszőrű macskáknak is szükségük van a napi fésülésre. Esetükben szőrápoló kesztyű segítségével, óvatosan távolítsuk el az elhalt szőrszálakat.

Táplálékkiegészítőkkel is segíthetünk cicánknak túljutni a vedlés időszakán. A minőségi zsírsavaknak a biotinnal és más vitaminokkal együtt különösen fontos szerepük van az állat etetésében. A réz és a cink szintén elmaradhatatlan. A kedvencünk igényeinek megfelelő táplálékkiegészítőket szakkereskedésekben szerezhetjük be. Hányást okozhat, ha cicánk túl sok szőrt nyel. Ennek elkerülése érdekében feltétlenül adjuk neki azt a speciális pasztát, amelyik megakadályozza, hogy a szőr labdacsokká álljon össze a gyomrában. A kutya szőrének ápolása Minden kutyatartó pontosan tudja, a bunda rendszeres kikefélésével megelőzhető, hogy szőrcsomók árasszák el az otthonát, és így a porszívót sem kell olyan gyakran elővenni a helyéről. Kedvencünk bőrének és szőrének egészsége érdekében vedléskor még alaposabban ki kell kefélnünk a bundáját. Bár a rövid szőrű fajták szőrét általában elegendő hetente egyszer átkefélni, a vedlés időszakában gyakrabban, hetente kétszer végezzük el ezt a műveletet. Óvatosan bánjunk a fémfogú kefével, mert felsértheti a rövidszőrű kutya bőrét. Jobb, ha puha anyagból, például fából készült fésűt használunk, de érdemes kipróbálni a szőrápoló kesztyűt is. Ezzel szemben a hosszú szőrű kutyák ilyenkor napi rendszeres fésülést igényelnek. A gubancok kibontására legjobb a puha kefe, utána pedig jöhet a fémfésű, amivel megelőzhetjük a szőr nemezesedését. A kutya bundájának kifésülése előtt kézzel óvatosan bontsuk aki a csomókat, ami a szőr ápolását még élvezetesebbé teszi a kutya számára.

A vedlés időszakában a megfelelő tápanyagok biztosításával is kutyánk segítségére lehetünk. Kedvencünknek ilyenkor különösen nagy szüksége van B-vitaminokra, cinkre, biotinra és többszörösen telítetlen zsírsavakra. Időnként tehetünk az ételébe egy-egy kanál olajat – pl. lazacolajat – is, ami nemcsak kiváló minőségű és finom táplálék, hanem segít megőrizni kutyánk bőrének egészségét, és csillogóan fényes lesz tőle a szőre. … A cicák és a kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. Akár több hétig is eltarthat, amíg kedvencünk leveti régi bundáját, és helyette kinő az új szőr. A szőrváltás teljes folyamata általában 6-7 hetet vesz igénybe.