Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Őszi idénygyümölcsök, mi adható a kisemlősöknek?

2015. szeptember 15.

Őszi idénygyümölcsök, mi adható a kisemlősöknek?

A forró nyár után sincs vége a gyümölcsszezonnak, hiszen néhány gyümölcsünk kifejezetten ősszel érik. Ilyenkor is fontos, hogy odafigyeljünk kisemlőseink megfelelő és változatos étrendjére. A friss széna, magvak, füvek és zöldségek mellett, ha beköszönt az ősz, bizonyos fajokat kínálhatunk almával, szilvával vagy szőlővel is.

A legtöbb rágcsáló minden bizonnyal jóízűen majszolja majd a kapott gyümölcsöket, ám oda kell figyelnünk az arányokra, ugyanis, ha túl sok édes gyümölccsel kínáljuk őket, akkor az betegséget is okozhat.

Hörcsögök esetében

A hörcsögök fő eledele a magkeverék, ami tartalmazhat különböző magvakat, gabonákat, összetört kukoricát és pelletet.

http://www.fressnapf.hu/multifit_horcsog_eledel_800g/

A magkeverék mellé kaphatnak friss zöldségeket, például sárgarépát, uborkát, sütőtököt, céklát, borsót és gyümölcsöket, például almát, epret körtét, barackot, meggyet. Hetente 2-3 alkalommal adjunk a hörcsögnek állati eredetű táplálékot is, például lisztkukacot, gyászbogár lárvát, túrót, főtt tojást, trappista sajtot. Hizlaló dolgokat, például olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket csak heti egy-két alkalommal adjunk, és akkor is csak nagyon kis mennyiségben. A hörcsögök is kaphatnak szénát kiegészítésként. Ügyeljünk arra, hogy az el nem fogyasztott eleséget távolítsuk el a ketrecből, terráriumból, mielőtt az megromolhatna. A hörcsögök szeretik elrejteni élelmüket, így ellenőrizzük a forgács alatti területeket, és a sarkokat is.

Tengerimalacok esetében

A tengerimalacoknál alapvetően fontos, hogy folyamatosan legyen előttük jó minőségű széna, amely a normál bélműködés és az egészséges fogak alapfeltétele.

http://www.fressnapf.hu/realnature-natur-reti-szena-1kg/

Ez olyan fontos, hogy ha a malacok akár csak egy-két napig nem kapnak szénát, már az is hasmenést okozhat. A széna mellé adjunk jó minőségű pelletált tengerimalactápot.

http://www.fressnapf.hu/20-versele-laga-kisemloseledel-3-fele/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-tengerimalac-eleseg-500g/

A malacok kaphatnak fűféléket is, például gyermekláncfüvet, tyúkhúrt, pásztortáskát, lóherét és bizonyos gyógynövényeket is. A tengerimalacok a magvakat nem emésztik jól, ezért a magkeverékeket jobb teljesen kiiktatni az étrendjükből. A tengerimalacoknak zöldségeket, gyümölcsöket csak nagyon kis mennyiségben, desszertként adjunk.

Adhatunk nekik zöldségek közül például uborkát, céklát, spenótot, mángoldot, sárgarépát, brokkolit, sütőtököt és a gyümölcsök közül például egy-egy szem cseresznyét, kis szelet almát vagy körtét, 1-2 szem szőlőt.  Mivel a tengerimalac szervezete nem tudja előállítani a C-vitamint, fontos, hogy mindig biztosítsunk számukra magas C-vitamin tartalmú friss zöldséget és gyümölcsöt is. A tengerimalacok ivóvizébe hetente egy alkalommal C-vitamin készítményt kell tenni, ez különösen fontos télen. Léteznek kifejezetten tengerimalacok számára gyártott C- vitamin készítmények is.

Nyulak esetében

A nyuszik alapvető tápláléka a jó minőségű széna, aminek mindig korlátlan mennyiségben rendelkezésükre kell állnia, mert ez alapvetően szükséges a normális bélműködéshez és a fogak megfelelő koptatásához.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-lucerna/

A széna mellé pedig jó minőségű pelletált tápot kínáljunk.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-junior-torpenyul-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-torpenyul-eleseg-500g/

Emellett kaphatnak szabadban szedett növényeket (pl.: tyúkhúr, gyermekláncfű, pásztortáska, lóhere stb.) A nyulaknak harmadik összetevőként főként a leveles zöldségek az ideálisak, mint a ruccola, sárgarépa zöldje, reteklevél. A nyulak alapvetően nem esznek gyümölcsöket, így a magas cukortartalmú, alacsony rosttartalmú gyümölcsféléket mindenképpen kerüljük. Alkalmanként, jutalomfalatként megörvendeztethetjük a nyuszikat egy-egy almaszelettel vagy sárgarépa darabbal.

Bár a zöldségek és gyümölcsök viszonylag magas nedvességtartalommal rendelkeznek, ne felejtsük el, hogy kisemlőseink előtt mindig kell lennie friss és tiszta ivóvíznek is.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-itato-100-ml-2/

Forrás: aspca.org