Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Őszi kiscicák egészséges felnevelése

2015. szeptember 14.

Őszi kiscicák egészséges felnevelése

Szerencsésebbek azok a cicakölykök, amelyek az enyhe tavaszi időben, vagy nyáron születnek, mint azok, amelyek ősszel jönnek világra. Mivel ősszel még viszonylag jó idő van, de hamar beköszönthet a hideg, az ekkor születő kiscicáknak kevesebb idejük van arra, hogy felkészüljenek erre, mint a korábban született társaiknak, így nagyon fontos, hogy mindent megkapjanak ahhoz, hogy optimálisan fejlődhessenek.

Az első hetekben a kiscicákat az anyatejben lévő ellenanyagok védik a fertőző betegségekkel szemben, főleg akkor, ha az anya megfelelően oltott. Ez a védelem azonban csak pár hétig tart, így a továbbiakban a gazdik felelőssége, hogy a szükséges oltásokat beadassák az apró jövevényeknek.

A kistigrisek általában nyolc hetes korukban kapják az első oltást, ami egy kombinált vakcina, majd ezt 2-3 hét múlva meg kell ismételni. A későbbiekben elegendő évente egy alkalommal megismételni a kombinált oltást. Macskáknál nem kötelező a veszettség elleni védőoltás, csak akkor, ha külföldre utazik, de minden kijáró macskának nagyon ajánlott beadni. Vannak más védőoltások is, amelyek szükségesek lehetnek (leukózis, fertőző hashártyagyulladás, gomba), ezekről a kezelő állatorvos véleményét kell kikérni, aki az állat életmódját és egészségi állapotát figyelembe véve dönt ezek szükségességéről. Az oltások mellett, nagy hangsúlyt kell fektetni a féreghajtásra is, amit 2 hetes korban már el lehet kezdeni és 4, 6, 8, 10 hetes korban kell megismételni. Az anyaállatot a kölykökkel egy időben kell kezelni. A későbbiekben 3 havonta ajánlott féreghajtó készítményt adni az állatnak. Amennyiben a féreghajtó hatására ürül féreg, akkor két hetente kell ismételni a kezelést mindaddig, amíg a kezelés után ürül parazita. Nagyon fontos tudni, hogy a férgesség nem jár mindig féregürítéssel, vagyis akkor is kell kezelni az állatot, ha nem látunk parazitát a bélsárban.

Gazdiként elsősorban megfelelő táplálással és itatással járulhatunk hozzá bársonytalpúnk megfelelő fejlődéséhez, így a jól működő immunrendszer kialakulásához is. Kölyökkorban még ne a felnőtt cicánk eledelével etessük a kicsiket, hanem vásároljunk számukra „junior” jelzéssel ellátott nedves- és szárazeledeleket, melyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre egy fiatal cicának szüksége van. A kölykök számára készült eledelek összetétele maximálisan figyelembe veszi a fejlődő állatok igényeit, és összetétele eltér a felnőtt macskáknak való tápokétól.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-3kg/

Normál esetben kiegyensúlyozott táplálás esetén a kölyköknek nincs szükségük táplálék kiegészítőkre. Ha azonban a kölyök nem fejlődik megfelelően, vagy egy betegség legyengítette a szervezetét, akkor az őszi cicáknál különösen fontos, hogy a lehető leghamarabb talpra álljanak. Ilyenkor állatorvosunkkal egyeztetve válasszunk olyan készítményt, ami segíti az immunrendszer működését a lábadozás időszakában.

A mi felelősségünk az is, hogy kedvencünk rendszeresen fogyasszon elegendő mennyiségű friss vizet. Itatótálját minden nap mossuk ki, és tiszta, nem túl hideg folyadékkal kínáljunk a bársonytalpút.

http://www.fressnapf.hu/anione-kavics-alaku-onetetoonitato-cicaknak/

Ha cicánknál mégis az alábbiakat tapasztaljuk, akkor mindenképp állatorvosra van szükség:

 • Emelkedett vagy csökkent vízfogyasztás
 • Étvágytalanság
 • Megváltozott széklet vagy vizeletürítési szokások
 • Hasmenés, hányás
 • Szokatlan falánkság
 • Véres vizelet
 • Bágyadtság, kedvtelenség
 • Mozgásszervi tünetek (sántaság)
 • Idegrendszeri tünetek (görcsök, furcsa, rendezetlen mozgásformák, ferde fejtartás)
 • Ápolatlanság, csapzott szőrzet
 • Nehezen gyógyuló sebek
 • Légúti tünetek (orrfolyás, köhögés, tüsszögés, nehezített légzés)
 • Bármi rendellenesség, amit az állat szemén tapasztal (hunyorgás, homály, váladék stb.)
 • Minden olyan viselkedés, vagy tünet, ami a megszokottól eltérő
 • Balesetek, sérülések
 • Állandó, kínzó vakarózás

Forrás: mypetonline.co.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem