Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Öt gyakori macskabetegség

2018. január 12.

Öt gyakori macskabetegség

Ideális esetben, ha befogadunk egy cicát, akkor ő teljesen egészséges és nincs szüksége orvosi kezelésekre. De ez sajnos nem mindig van így. A menhelyekre gyakran kerülnek elhanyagolt kisállatok, és ha rajtuk szeretnénk segíteni, akkor bizony előfordulhat, hogy a gyógyulás még hátra van. Ám fel kell készülnünk arra is, hogy látszólag minden rendben van a kiválasztott bársonytalpúval, később mégis megbetegszik.

Sokat segít, ha idejében felismerjük a bajt, és tudjuk, mi az, ami segít megelőzni vagy legyőzni azt.

  1. Felső légúti fertőzések

A felső légúti fertőzéseket nagyon gyakran diagnosztizálnak kölyökmacskáknál, melyek hátterében különböző kórokozók állhatnak és ezek különböző súlyosságú betegségeket okozhatnak. Tüneteik lehetnek: tüsszögés, köhögés, nehezített légzés, kötőhártya gyulladás, orrfolyás, láz, nyelvfekély, étvágytalanság, letargia. Olyan fertőzésekről van szó, amelyek közül sok nagyon könnyen terjed egyik minitigrisről a másikra. A felnőtt példányok is elkaphatják az ilyen jellegű betegségeket, ha nagyon szoros a kapcsolatuk a kicsikkel vagy stresszesek, vagy immunrendszerük legyengült, de a tünetek általában a piciknél a legsúlyosabbak.

Folyamatos törődés és állatorvosi segítség mellett a kiscicák általában 1-2 hét alatt felépülnek. Otthon biztosítanunk kell számukra a nyugodt pihenést, bátorítanunk kell őket az evésre és az ivásra, valamint meleg, nedves ruhával rendszeresen tisztogatnunk kell a szemeket és az orrot.

  1. Fülatkák

A fülatkák is rendkívül gyakoriak a kölykök esetében, de sajnos az idősebbeknél is előfordulhatnak. Az atkák és egyéb paraziták (kivéve a kullancsok) fertőzőek a többi macskára, és esetenként a kutyákra nézve is. Leglátványosabb jelei a fülekben lévő kávézacra emlékeztető barnás-feketés törmelékes váladék, és a viszketés. Ha az állat gyakran vakaródzik, akkor a füleken, a fejen és a nyak környékén is kialakulhatnak gyulladt területek.

A probléma kezeléséhez mindenképp kérjük állatorvos segítségét, és minden cicánkat vizsgáltassuk meg és kezeljük atkák ellen hatékony szerekkel, mert csak így szabadulhatunk meg ezektől a parazitáktól.

  1. Bélférgek

A bélférgek is gyakran keserítik meg a bársonytalpúak mindennapjait. Sajnos elmondható, hogy már az anyatejjel is fertőződhet a kismacska. Ezért nagyon fontos a rendszeres és korán elkezdett féregtelenítés. Az első féreghajtást már két hetes korban el lehet végezni, és folytatni kell 2 hetente egészen 12 hetes korig. Ezután negyedévente kell kezelni az állatot.

  1. Bolhák

A bolhák jelenléte is egy parazitás fertőzés. Ezek a vérszívók a kicsikben és a felnőttekben egyaránt jelen lehetnek. Sok bolha esetén az aprócska háziállatok vérszegénnyé is válhatnak, ráadásul ezek a hívatlan vendégek betegségeket is terjeszthetnek, ezért ajánlott komolyan venni a problémát.

A bolhák kiirtásához kérjük állatorvos tanácsát, mert ami a nagyobb macskánál bevált, nem biztos, hogy alkalmazható a kicsinél is. Tudnunk kell azt is, hogy nem elég kedvenceinket kezelnünk, otthonunkban is szükség lesz egy nagytakarításra porszívózással, fertőtlenítéssel, mert az állatok a környezetből mindig újra fertőződhetnek.

  1. Hasmenéses betegségek

A hasmenésnek számos oka lehet, az egyik például a stressz, ami lehet például a jelentős változásoktól. Ilyen az elválasztás, amikor új családhoz, új környezetbe kerül a háziállat, de okozhat bélproblémákat az új étrend is. Általában ilyenkor a hasmenés rövid ideig tart, és jól reagál a tüneti kezelésre: stresszmentes napok, a megszokott ételek fogyasztása, probiotikumok.

Ha a hasmenés tovább tart 1-2 napnál, akkor mindenképp keressük fel a háziorvost, mert súlyos betegségek is állhatnak a háttérben. Hogy bélférgek, bakteriális vagy vírusfertőzések, paraziták vagy esetleg az immunrendszer gyengesége okozzák-e a problémát, azt szakembernek kell megállapítania, és csak utána lehet megtalálni a megfelelő gyógymódot. Ha a cica bágyadt, nem eszik, nem iszik, vagy hányás is jelentkezik, akkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

Forrás: petmd.com