Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Öt népszerű kutyafajta

2018. március 02.

Öt népszerű kutyafajta

A sok-sok kutyafajta között van néhány, amelyekről a világon mindenki hallott, vagy akár látták is őket, továbbá rengetegen együtt is élnek velük. Ha egy idegent megkérnénk, hogy soroljon fel néhány kutyafajtát, akkor valószínűleg őket mind megemlítené. Ezek a kutyusok nem véletlenül ilyen népszerűek, ha fajtatiszta kutyust szeretnénk, érdemes lehet közülük is választani.

  1. Labrador retriever

A labrador retriever az Egyesült Államok legkedveltebb kutyafajtája, melyet valószínűleg itthon is mindenki ismer. A labradorokról általánosságban elmondható, hogy hihetetlenül barátságosak, hűségesek, nagyszerű családtagok és kiváló kísérő kutyák. Olyan filmek is hozzájárultak a népszerűségükhöz, mint az Old Yeller vagy a Marley & Me. Első sorban munkakutyáknak tenyésztették őket. Hamar észrevehető, hogy nagyon szeretik a vizet. Ez azért van, mert Kanadából származnak, horgászok mellett, hajókon dolgoztak.

Ma a labradorok intelligenciájuknak és nyugodt természetüknek köszönhetően inkább segítő kutyaként tevékenykednek. Remek társak fogyatékkal élők mellé, néhányuk terápiás kutyaként dolgozik. Emellett kutató és mentő-, valamint vadászkutyaként is megállják a helyüket.

  1. Angol bulldog

A bulldog az egyik legegyedibb megjelenésű eb. Nagyon könnyű felismerni, és talán pont a külsejének köszönhető, hogy nagyon sokan kedvelik. A bulldogok barátságos természetűek, játékosak, gyerekszeretők. Vannak köztük kissé lusták is és vannak olyanok, amelyek úgy pattognak, mint egy gumilabda. Angliában munkakutyának tenyésztették őket, egy véres sportban kellett részt venniük, ahol a bikák orrát kellett elcsípniük és megrázniuk, de szerencsére később ezt a sportot törvénytelennek titulálták.

A mai bulldogok nem hasonlítanak elődjeikre. Egyedi kinézetük miatt sok egészségügyi problémájuk lehet. A túlságosan rövid az orruk, szűkek az orrnyílások, szűk lehet a légcsövük, a gégéjük anatómiája is eltérhet az átlagostól és a lágy szájpadlásuk is hosszabb lehet, mint a többi fajtánál (bracycephal szindróma). Ezek az anatómiai sajátosságok összességében légzési nehézségeket okozhatnak, főleg terhelés hatására, vagy melegben. Előfordul, hogy ezek az elváltozások olyan súlyosak, hogy csak műtéti úton lehet a légzési nehézségeket orvosolni. A természetes szülés nagyon ritka ennél a fajtánál és az ízületi problémák is elég gyakoriak.  Mindezek ellenére a legkedveltebb négylábúak közé tartoznak.

  1. Német juhász

A német juhász nagyrészt a Hollywood-ot megmentő Rin Tin Tin nevű filmsztár kutyusnak köszönheti ismertségét. Mivel rendkívül jól tanítható ez a fajta, világszerte népszerűvé vált az ember hűséges társaként és munkakutyaként is. Sok német juhász állja meg a helyét fogyatékkal élők mellett, rendőrkutyaként, katonai ebként, kutató- és mentő kutyaként, terápiás kutyaként, és remekül kiszimatolják a csempészárukat is. Kiválóan teljesítenek akkor is, ha házőrzésről van szó. A német juhász kutyusok intelligensek, aktívak, és hűségesek, ezért nagyszerű társnak bizonyulnak szinte minden téren. Mindenképpen olyan gazda kezébe valók, ahol lehetősége van a sok mozgásra és ahol képzik, tanítják. Mivel a fajta hajlamos a diszpláziára, ezért fontos, hogy olyan helyről vásároljunk kölyköt, ahol a szülők bizonyítottan mentesek ezektől a betegségektől (váll, könyök, csípő).

  1. Uszkár

Az uszkárok közel 20 éve tartoznak a legnépszerűbb kutyák közé. Különlegesre nyírt bundájukkal a kutyás műsorok, illetve cirkuszok kedvelt szereplői voltak, sőt, sok helyen még ma is szórakoztatják a közönséget. Nem is gondolnánk, hogy eredetileg vadászkutyák. . Legnagyobb értékük az intelligencia. Nagyon gyorsan tanulnak meg különféle trükköket. Mindemellett pedig hűségesek és kifejezetten barátságosak, ezért igazi családi kutyák. Bundájuk rendben tartása sok időt igényel, ezért ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell venni a választásnál. Négyféle méretben tenyésztik a fajtát, van óriás, közép, törpe és toy uszkár.

  1. Beagle

A beagle szintén híres filmes szerepléseiről, és sokan ismerik a fajtát ábrázoló, népszerű Snoopy képregény figurát is. A beagle kutyusokat imádnivaló megjelenésük, kölyökkutya tekintetük, puha arcvonásuk teszi igazán kedvelhetővé. Kinézetükhöz hűen nagyon barátságos négylábúak, emberekkel és más kutyákkal is könnyen kijönnek. Remek szaglásuknak köszönhetően a csempészek lebuktatásában is kiválóak. Népszerűek azért is, mert nem túl nagyok, lakásban és kertben is tarthatók és bundájuk is könnyen ápolható.

 

Forrás: dogtime.com