Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Páncélos pajtások – mit kell tudni örökbefogadás előtt?

2017. szeptember 29.

Páncélos pajtások – mit kell tudni örökbefogadás előtt?

A teknősök számtalan kultúrában jelentik a kitartás, a jó egészség és a béke szimbólumát. Ha valaki egy teknőst választ házi kedvencének, hosszú évekre elkötelezi magát állatkája mellett. A teknősök híresek arról, hogy megismerik gazdáikat és szinte mindig képesek ennivalóért kuncsorogni. Többek között ettől is annyira bájosak. Magyarországon egyre elterjedtebb az otthoni teknőstartás, de mielőtt kiválasztjuk teknősünket, alaposan gondoljuk át, hogy készen állunk-e a feladatra!

Mennyire komolyak a szándékaink?

A teknősök hosszú életű állatok, megfelelő tartás mellett élhetnek akár 20-30 évet, de egyes fajok még tovább is. A teknősök is folyamatos gondoskodást és anyagi ráfordítást igényelnek. Ha nem vagyunk biztosak az elköteleződésünkben, inkább gondoljuk át még egyszer a dolgot.

Milyen fajt válasszunk?

Attól függően, hogy szárazföldi, vagy vízi teknőssel osztozunk otthonunkon, különböző igényeik vannak a kis páncélosoknak, nagyon fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, mielőtt hazavisszük az állatot. Hobbiállatként például az ékszerteknősféléket javasoljuk. Az aligátorteknős tartása körülményesebb és viselkedése alkalmanként agresszív, így leginkább a tapasztaltabb hüllőtartók között népszerű. A lágyhéjú teknősök igényesebb állatok, ezért közkedveltebbek az egyszerűbben tartható teknőcök.

Vörös és sárgafülű ékszerteknősök a vízben

Újonnan hazahozott kis teknősünk gondozásánál a következőkre kell figyelnünk. Indulásnál elég egy 30-40 literes akvárium, de ahogy teknősünk nő, úgy kell növelni a terráriumot is és a víz mélységét is. A lényeg, hogy mindig tudjon kényelmesen úszni és kijönni a szárazra is! A vizet kedvelő teknősök tartásánál az egyik legfontosabb dolog a víz tisztasága. A terráriumot akkor kell takarítani, ha beszennyeződött. Belső szűrő alkalmazásával hosszabb ideig fenntartható a megfelelő vízminőség. Minden vízben élő teknős igényli a szárazföldi pihenőhelyet is. Ha terráriumban tartjuk, legyen minimum annyi víz az akváriumban, hogy akadály nélkül tudjon úszni. Növényválasztásnál tartsuk észben, hogy előszeretettel eszegetik a vízi leveleket, ezért inkább hínárféléket érdemes a vízbe tenni, amelyeket nem szükséges elültetni. A víz hőmérséklete is fontos szempont, a legelterjedtebb a szabályozható akváriumi fűtő eszközök használata, az ideális hőmérséklet fiatal teknősök esetében 26 és 28 fok között van, míg a felnőtt példányok tarthatók 22-25 fokos vízben. Minden teknősnek fontos a napozás lehetősége, ezért a kis szikla, vagy üveglap, amelyre kimásznak, kapjon megvilágítást, hogy azon megszáradhassanak. Erre elég egy olvasólámpát a sziklára, vagy fadarabra irányítani, gondosan elhelyezve, hogy ne égessük meg kedvencünket az erős fénnyel. Azok a gazdik, akik kertes házban élnek, jó, ha tudják, hogy nyáron a kis kerti tavakban is remekül érzik magukat ékszerteknőseink, de ez gondos előkészítést igényel!

Etetés

Semmiképp sem ajánlatos az emberi fogyasztásra alkalmas felvágottakat és egyéb eledeleket adni a teknősöknek, mivel ezekben rendkívül sok lehet a teknősre ártalmas zsír és tartósítószer. Fontos tudni, hogy a fiatal ékszerteknősök teljesen ragadozó életmódúak, a felnőtt állatok azonban növényi táplálékot is fogyasztanak. A fiatal ékszerteknősök számára legalkalmasabb táplálékok az állatkereskedésekben fagyasztott állapotban kapható apró egész halak, szúnyoglárvák, kagylók, ikrák. A felnőtt állatok már a nagyobb méretű egészben fagyasztott csalihalakat is meg tudják enni, ez legyen a fő táplálékuk, ezt lehet kiegészíteni különböző hínárfélékkel.