Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Petárdastop! Így óvd a kutyusod újévkor!

2015. december 31.

Petárdastop! Így óvd a kutyusod újévkor!

A szilveszter éjszaka sok kutyagazdinak vált már rémálommá. A tűzijátékok és petárdák hangja a legtöbb kutyust menekülésre ösztönzi, melynek rengeteg kóbor, esetleg elütött eb lesz a következménye. Hiába tilos petárdázni, sajnos kivédhetetlen, hogy a közelünkben is eldobjanak párat. Kedvenceink füle sokkal érzékenyebb ezekre a zajokra, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minél nyugodtabban teljen el az este.

Amennyiben kinti kutyánk van, a legjobb megoldás az, ha biztonságos, zárt helyen tudjuk tartani kedvencünket azon a bizonyos éjszakán. Ha becsukjuk addig a pincébe vagy a garázsba, esetleg beengedjük lakásunkba, akkor meg tudjuk előzni a nagyobb bajt. Figyeljünk arra, hogy ne legyen nyitva egyetlen ablak sem az adott helyiségben, nehogy valaki be tudjon dobni rajta egy petárdát. A lánc és a különböző pórázok életveszélyesek lehetnek, mikor a kutya ösztönösen menekülne, így ezeket mindenképpen mellőzzük.

Segítség lehet az is, hogy mielőtt még besötétedne, egy nagyot sétálunk kedvencünkkel, nem sokkal később pedig megetetjük. A séta során ne engedjük szabadon az állatot, ha nagyon fél a petárdáktól, mert sok helyen már délután is használják őket. Az elfáradt és jóllakott eb nyugodtabb lesz, és valószínűleg kevésbé foglalkozik majd az esti zajokkal. Ha tudjuk, hogy háziállatunk retteg a petárdáktól, és már megtapasztaltuk, hogy szinte megnyugtathatatlan, amikor elkezdődnek a durrogások, forduljunk állatorvoshoz, aki indokolt esetben nyugtatót adhat a kutyusnak a kritikus órák könnyebb átvészelésére. Sokféle készítmény létezik, az enyhe nyugtatóktól az olyan gyógyszerekig, amelyek az olyan állatokon is segítenek, amelyek komoly pánikba esnek.

Nagyon fontos, hogy legyen chip a kutyánkban, és a regisztrált adatok frissek legyenek, illetve megfeleljenek a valóságnak, hogy, ha minden óvintézkedésünk ellenére nyoma veszne kedvencünknek, könnyebb legyen megtalálni és beazonosítani. További segítség lehet egy biléta a nyakörvön, ami tartalmazza nevünket, címünket és telefonszámunkat.

Benti kutyák esetében egy kicsit könnyebb dolgunk van. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy kedvencünk nem okoz kárt magában félelmében, meg kell hoznunk azt az áldozatot, hogy otthon maradunk négylábúnkkal. Lehetőség szerint sötétítsünk be, húzzuk le a redőnyöket, hogy a tűzijáték és a petárdák hangjához ne társulhassanak villogó fények is. Mindenképpen legyen egy olyan hely a lakásban, ahova a kutyus nyugodtan elvonulhat. Megoldás lehet az is, ha bekapcsoljuk a TV-t vagy elindítunk valamilyen zenét. Ezekhez a hangokhoz a lakásban tartott eb már hozzá van szokva, így nem lesznek zavaróak számára, a tűzijáték robaját pedig valamennyire elnyomják.

Próbáljuk meg pozitív élménnyel társítani a petárdák és a tűzijáték hangját. Amikor elkezdődik odakint a durrogás, akkor legyünk ott kutyusunkkal, árasszunk nyugalmat (semmiképp ne kiabáljunk vele, ha esetleg félelmében kaparná az ajtót, vagy felugrálna a bútorokra), és próbáljuk játékkal elterelni a figyelmét. Ha nyugodt marad az eb egy-egy eldurrant petárda vagy tűzijáték után, akkor dicsérjük meg, és akár jutalomfalattal is kedveskedhetünk neki.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-wilderness-szaritott-snack-kutyaknak-szarvasvaddiszno-50g/

Ha mindenképpen el akarunk menni otthonról, és autóval tesszük azt, akkor fokozottan figyeljünk az úton, mert szilveszterkor és újévkor nagyobb eséllyel fut ki elénk egy-egy rémült kutya az útra, mint más napokon. Azt is tudnunk kell, hogy a petárdázás nem csak kedvenceinket rémíti meg, hanem a körülöttünk élő számos vadon élő állatnak is halálos félelmet okoz. Jó lenne, ha sokakat sikerülne meggyőzni arról, hogy rakéták és zaj nélkül is lehet ünnepelni….

Forrás: kb.rspca.org.au

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem