Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Pótmamaság: árva cicákat találtam

2018. május 04.

Pótmamaság: árva cicákat találtam

Sajnos különösen tavasszal és ősszel előfordulhat, hogy árva kiscicákra bukkanunk. Fontos, hogy körültekintően járjunk el, és megfontoltan döntsünk a sorsukról. Ha meglátunk néhány kölyökcicát egyedül, álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy mély levegőt, és jussanak eszünkbe az alábbi segítségül szolgáló ötletek.

  1. Győződjünk meg arról, hogy a kölykök valóban árvák

Egyes anyamacskák élelem után járnak, így előfordulhat, hogy rövid időre messzebbre merészkednek a kicsinyeiktől. Az is lehet, hogy az anya épp elköltözteti az almot egy biztonságosabb helyre, és csak egyesével tudja szállítani a kölykeit. Ha a kiscicák tiszták, teltek és csendesek, akkor valószínűleg minden rendben van, és hamarosan visszatér hozzájuk a mamájuk. Ez esetben ne háborgassuk a cicacsaládot.

  1. Tartsuk a távolságot

Ha aggódunk amiatt, hogy az anyacica nem jön vissza, akkor távolról figyeljük meg a fészket. Ha a macska vad, akkor megijedhet az emberi szagtól, és félhet visszamenni a kölykeihez. Az apróságoknak eleinte 2-3, majd 4-6 óránként kell enniük, így ha a mama már 6-8 órája távol van, akkor ideje közbelépnünk. Az éhes kölykök nyugtalanok, sírnak.

  1. Melegítsük fel őket

A három hetesnél fiatalabb kiscicák könnyen kihűlhetnek és elpusztulhatnak még akkor is, ha a kültéri hőmérséklet meleg. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk felmelegíteni őket, béleljük ki a fészket törölközővel és helyezzünk alá fűtőpárnát vagy meleg vizes palackot. Ügyeljünk arra, hogy legyen olyan rész is, ahova arrébb mehetnek a kicsik, ha túl melegnek érzik maguk alatt a területet.

  1. Hívjunk segítséget

A kölyköket javasolt megvizsgáltatni állatorvossal, továbbá ajánlott felkeresni a közeli menhelyeket, mert valószínűleg akad nálunk pótmamaságra alkalmas anyamacska, és jó tanácsokkal is elláthatnak minket. Az anyatej nagyon fontos a picik számára a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez, ezért igyekezzünk megoldást találni a szoptatásra.

  1. Ha mi leszünk a „cicamamák”

Ha nem találunk mamacicát, akkor az egy hetes vagy annál fiatalabb állatokat kétóránként, az idősebbeket négyóránként (éjszaka is!) etessük cicatejpótló tápszerrel. Ilyesmit állatorvosi rendelők, állatpatikák, nagyobb állateledel áruházak forgalmaznak. Ha valamiért nem tudunk beszerezni kifejezetten cicáknak való tápszert, akkor kecsketejjel is próbálkozhatunk. A tehéntej és az emberi csecsemőknek való tápszer alkalmatlanok macskakölykök felnevelésére. Fontos, hogy a tápszert mindig langyosan kínáljuk, és ügyeljünk az óvatos adagolásra, hogy a kölykök nehogy félrenyeljenek, mert az akár végzetes is lehet. Miután a cicák jóllaktak, minden etetés után masszírozzuk óvatosan a pocakjukat és végbélnyílásuk környékét egy nedves langyos vattával, mintha a mamacica nyalogatná őket. Ezt minden etetés után meg kell tenni, mert az ilyen apró kölykök még nem képesek az önálló ürítésre.

  1. Fogadjuk el, hogy lehet, nem lesz jó vége

Szomorú, de a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is előfordulhat, hogy a kiscicák nem maradnak életben. A természet nem túl barátságos az elhagyott kölykökkel szemben. Ha a kicsik szervezetébe nem jutottak be a föccstejben lévő antitestek, esetleg kihűltek mire rájuk találtunk, akkor sokkal érzékenyebbé válnak a fertőzésekre és más problémákra is, amelyeknek az aprócska testük még nem tud ellenállni. Nem szabad túl keménynek lennünk magunkkal, ha elveszítjük őket. Lebegjen a szemünk előtt az, hogy mindent megtettünk értük.

 

Forrás: catster.com