Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Rendhagyó vacsora szárnyasoknak: díszítsük eleséggel a fenyőtobozt!

2016. augusztus 30.

Rendhagyó vacsora szárnyasoknak: díszítsük eleséggel a fenyőtobozt!

Készítsünk mennyei lakomát a szabadon élő madár barátainknak! A magevő madarak, képesek arra, hogy a fenyőtobozt csőrükkel szétbontsák, és hozzáférjenek az ízletes és tápláló fenyőmagokhoz. Ők és más csőrű társaik nagyon fognak örülni, ha a család ízletes tobozokkal lepi meg őket! A madarak jelentős része lakóterületén marad ősszel és tél idején is, vándor rokonaikkal ellentétben ők kiegészítő eledelre szorulnak. A segélyakciót nem pusztán közeli tollas barátaink fogják értékelni, hanem távolabbi, más fajtájú madarak is odaszokhatnak az etetőhöz.

A tobozokat ízletessé sokféleképpen varázsolhatjuk. Először is gyűjtsünk nagyobb méretű tobozokat az erdőből. Ezen kívül szükségünk lesz mogyoróvajra, amely tápanyagban rendkívül gazdag, egy kenőeszközre, késre vagy pálcikára, valamint egy madzagra, amelynek segítségével felerősítjük majd a tobozt.

A tobozt néhány percre a sütőbe helyezhetjük, hogy a pikkelyek a hő hatására kitáguljanak. Ezt követően kenjük rá a mogyoróvajat. Ha ezzel elkészültünk, máris meghempergethetjük a magvakban.

Nincs is más dolgunk, mint rákötni a zsinórt a toboz egyik végére, kiakasztani a faágra, és gyönyörködni az odagyűlő aprónépségben! Fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szabadon élő madaraknak nem kizárólag télen van szükségük kiegészítő táplálékra. A környezetben található, számukra elérhető erőforrások sajnos nyáron sem elegendők teljes mértékben. Így a meleg hónapokban is értékelik, ha egy kis plusz madáreleséghez, magvakhoz, almához, dióhoz és mogyoróhoz juthatnak. Különösen a fiókákat nevelő madárszülők igénylik a törődést, mivel a nevelés és a fészekrakás rengeteg energiával jár.

Ősszel és télen természetesen kiemelt figyelmet érdemelnek a madárkák, a hideg hónapokban több kalóriára és energiára van szükségük, amit nem tudnak friss ennivalóból beszerezni. Mi az viszont, amivel lehetőleg ne etessük szárnyas barátainkat? A sós és füstölt ételt ha lehet, kerüljük el, ilyen például a szalonna és a kolbász, mivel ezt követően pótolniuk kell a folyadékot, ez pedig meglehetősen körülményes lehet tél idején. A margarin bélgyulladást okozhat a madaraknál, a nedves kenyérdarabokban pedig a baktériumok könnyen beköltözhetnek.

A fenyőtobozból készült finomság azonban csak az úgynevezett hab a tortán. Ajánlott egy állandó madáretetőt is kihelyezni. Anyagául választhatunk műanyag kettészelt flakont, de a természetes, fából készült etetők is mutatósak és védelmet biztosítanak. Ha nincs mód barkácsolni, akkor a flakonból így készíthetünk etetőt: fúrjunk két oldalára lyukat, és függesszük fel egy áthúzott drót segítségével. Egy középső, nagyobb lyukon keresztül a madarak hozzá tudnak férni a kihelyezett eleséghez.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy kertünkben műanyag flakonok lógjanak az ágakról, érdemes kipróbálni az előre elkészített magvakat tartalmazó faggyúgolyókat, amelyet csak fel kell akasztani egy alkalmas ágra és máris terített asztalka a madárkáknak. Cseréljük őket folyamatosan.

PREMIERE mini faggyúgolyó 40 db/900 g

 

Forrás: marthastewart.com, dadaszolgalat.blog.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem