Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség a kis felfedezőknek

2018. május 29.

Segítség a kis felfedezőknek

Az új, apró családtagok érkezése mindig élénk színfoltot hoz a mindennapjainkba, legyen szó kiscicáról vagy kiskutyáról. Ám ahhoz, hogy a csöppségekből életerős, kalandvágyó kedvencek váljanak, fontos szem előtt tartanunk a táplálkozásukat egészen kicsi koruktól kezdve.

Az újszülött macska- és kutyakölykök számára nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, ami az első hetekben ideális esetben az anyatej. Amennyiben az apróságok nem tudnak, vagy nincs lehetőségük szopni, akkor nagyon gyorsan megoldást kell keresnünk a mesterséges táplálásra. Ehhez mindenekelőtt szükségünk lesz egy tartós, jól mosható, fertőtleníthető cumisüvegre és jó minőségű anytejpótló tápszerre. A cumin akkora lyukat vágjunk, hogy lefelé fordítva kis nyomás hatására meginduljon a tej. A tápszerek általában por alakban kerülnek forgalomba, és a csomagolásban kiskutyák számára készült gumi cumi és a mennyiség kimérését megkönnyítő adagolókanál is található. Ezeknek a tápszereknek az összetétele nagyon hasonlít a valódi anyatejéhez. A tehéntej és az emberi csecsemőtápszerek alkalmatlanok kutya és macskakölykök felnevelésére. Ha semmiképpen nem tudunk kiskutyáknak vagy kiscicáknak való tápszert beszerezni, akkor kecsketejjel lehet még próbálkozni, mert annak összetétele sokkal inkább megfelel a növekvő cica és kutyakölykök igényeinek. Fontos, hogy az első néhány hét alatt folyamatos megfigyelés alatt tartsuk az apróságokat, egy erre a célra kialakított, tiszta és meleg helyen. Figyeljünk arra, hogy az újszülött kiscicákat és kiskutyákat az első két hétben gyakran, 2-3 óránként etessük.  Ezt követően csökkentsük az etetések számát, elegendő már csak 3-4 óránként cumiztatni, végül 4-5 hetes korukra már napi 5 etetés is elegendő. Nagyon fontos, hogy a jó minőségű tejpótló tápszert mindig langyosan és frissen kínáljuk. A kölyköt hason fekvő pozícióban etessük, úgy, hogy nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy félrenyeljen, mert az nagyon súlyos problémákat okozhat. Ha túl nagy a lyuk a cumin, akkor túl sok tej kerül egyszerre a kölyök szájába, így nő a félrenyelés veszélye. Ha a kölyök nyugodtan szopizik, és láthatóan elégedetten nyeli a tejet, akkor minden rendben van. Nagyon fontos, hogy az első hetekben minden etetés után nedves langyos vattával törölgessük a kölykök pocakját és a végbélnyílás környékét, úgy, mintha az anyaállat nyalogatná. Erre azért van szükség, mert az egészen apró kölykök még nem képesek önállóan üríteni, ehhez szükségük van egy kis segítségre.

Majd elkezdhetjük a szőrmókok szilárd táplálékra való szoktatását, ami az első időszakban csak kóstolgatás. A kutyák esetében 2-3 hónapos korban napi négy etetés javasolt, 4-6 hónaposan három, fél éves kortól pedig már napi két etetés megfelelően táplálja a kis négylábúakat. Első tápláléknak nagyon jók az úgynevezett starter tápok, amelyek apró szeműek, és a minőségi kölyökkonzervek.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-3kg/

SELECT GOLD junior kutyakonzerv bárány+lazac+burgonya 200g

Nagyon fontos, hogy az állatkölyköket koruknak és leendő felnőttkori méretüknek megfelelő táppal etessük.

SELECT GOLD Maxi Junior Bárány, Lazac & Burgonya száraz kutyaeledel 4 kg