Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség, árva kiskutyákat találtam!

2015. október 09.

Segítség, árva kiskutyákat találtam!

Sajnos ősszel is előfordulhat, hogy kölyökkutyák kerülnek az utcára. Nyáron a forróság lehet veszélyes, ősszel pedig a hideg és a sok csapadék. Ha kiskutyákat találunk, akkor a mi felelősségünk biztosítani számukra akár csak ideiglenesen is a megfelelő körülményeket. Ha kellően odafigyelünk rájuk és helyesen cselekszünk, akkor azzal akár életet is menthetünk, és az is lehet, hogy egy hálás és hű társra találunk.

Ha dobozban vagy szatyorban találunk újszülött vagy nagyon fiatal kutyusokra, akkor biztosan lehetünk benne, hogy magára hagyott, kidobott kölykökről van szó. Azonban ha már nagyobbacska kutyust találunk, akkor az legyen az első dolgunk, hogy megpróbáljuk beazonosítani őt. Ha van rajta nyakörv, akkor mindenképpen ellenőrizzük, hátha van rajta címtartó, melynek segítségével megtalálhatjuk az elkóborolt kisállat gazdáját.

Ha a talált eben nincs nyakörv, akkor érdemes állatorvossal megnézetni, hogy van-e benne chip, amelyből kiolvashatóak a gazdi adatai. Ma már kötelező a kutyák microchippel történő ellátása, számos elkóborolt és ellopott állat hazakerülhetett már a segítő szándékú embereknek köszönhetően. Ha újszülött vagy pár hetes kiskutyát találunk, első utunk ebben az esetben is az állatorvoshoz vezessen, aki megvizsgálja, hogy egészséges-e a kiskutya, és ha befogadjuk őt, ellát minket hasznos tanácsokkal. Amennyiben életkörülményeink vagy anyagi helyzetünk nem engedi, úgy állatmenhelyre is vihetjük a talált kiskutyát, de az intézmények túlterheltsége miatt ezt a megoldást csak a legszükségesebb esetben válasszuk.

Úgy is dönthetünk, hogy csak ideiglenes befogadók leszünk, hiszen a közösségi oldalak előnyeit kihasználva hamar találhatunk megfelelő gazdit egy aranyos kölyökkutyának. Ha mi magunk próbálunk felnevelni egy árva kiskutyát, akkor az állatorvos tanácsait mindenképpen fogadjuk meg, mert egy kidobott kölyökkutya szervezete nagyon legyengült lehet, és speciális ellátást is igényelhet. Készüljünk fel arra is, hogy ha csak pár órás vagy napos, vagy régen magára hagyott négylábúról van szó, akkor nem biztos, hogy sikerül őt megmentenünk, különösen akkor, ha már nagyon legyengült és kihűlt.

Egy kiskutya esetében a legkritikusabb tényezők a kihűlés (hypothermia), a kiszáradás, és az alacsony vércukorszint. Ezek a problémák sajnos akár egyszerre is jelentkezhetnek egy vagy akár több kölykön.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a kis jövevény testhőmérsékletét fokozatosan növeljük. Ha sokáig volt az anyja nélkül, akkor minden bizonnyal kihűlt, de a hirtelen meleg is árthat neki. Puha takaróval és melegvizes üveggel, esetleg lámpával segíthetjük az eb megfelelő hőmérsékleten való tartását.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyatakaro-csillagos-piros/

Ha a kiskutya nem jut folyadékhoz, az kiszáradáshoz vezet, ez ilyen kicsi kölyköknél elég hamar bekövetkezik. Ez a szervezet egészét érintő probléma. A kiszáradás legfőbb jelei közé tartozik a bőr rugalmasságának elvesztése, illetve a száraz íny (nem nyálkás tapintatú, hanem szinte ragad). Ha a kiskutya bőrét óvatosan meghúzzuk egy kicsit és az csak nagyon lassan húzódik vissza a helyére, akkor bizony folyadékhiány áll fent.

Alacsony vércukorszintre utal, ha a kiskutya úgy tűnik depressziós, levert, folyton álmos és inaktív, súlyosabb esetben pedig, ha izomrángásai és görcsei vannak. Az előbbi tünetek esetén mielőbb glükóz-oldatot kell beadni neki, siessünk vele állatorvoshoz.

Négy hetes korukig a kiskutyákat kutyatejpótlóval kell táplálni, amíg nagyon picik kb. 3 óránként (éjszaka is), később elég ritkábban is, a pontos adagolási tanácsokat megtaláljuk a tápszer dobozán.

http://www.fressnapf.hu/pet_balance_anyatej_potlo_por_kutyaknak_800_g/

A tejpótlónak mindig testhőmérsékletűnek kell lennie. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük fel túlságosan, a megfelelő hőmérsékletet ellenőrizzük le úgy, hogy alkarunkra csöpögtetünk belőle. Először lassan, óvatosan adagoljunk egy-egy csepp tejpótlót a kutyus szájába, mert reflexeik ilyenkor még nem működnek megfelelően, és ha a folyadék a tüdejükbe kerül, könnyen megfulladhatnak. Mindig figyeljünk, hogy a kölyök megfelelően nyel-e. Etethetünk fecskendővel vagy cumisüveggel. Nagyon fontos, hogy az eszközöket az etetések után meleg vízzel alaposan mossuk ki és legalább naponta egyszer főzzük ki. Az egészséges, normális testhőmérsékletű kölykök aktívan esznek, majd nyugodtan alszanak. Fontos tudni, hogy az egészen kicsi kölykök még nem tudnak önállóan üríteni, ezért ebben is segítségre szorulnak. Minden etetés után langyos vizes vattával kell a végbélnyílás és has tájékát törölgetni, hasonlóan ahhoz, ahogy az anyakutya nyalogatná őket.

Négy hetes koruk után már próbálkozhatunk megnedvesített, szilárd táplálékkal is. Válasszunk „junior” vagy „puppy” felirattal ellátott eledelt.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-junior-kutyakonzerv-baranylazacburgonya-200g/

Kifejezetten ilyen fiatal kölyköknek fejlesztették ki a starter tápokat. Ahogy egyre több szilárd táplálékot eszik a kölyök, úgy csökkentsük fokozatosan a tejpótló mennyiségét.

Ha árva kutyust fogadunk be, akkor az átlagosnál többször célszerű meglátogatnunk az állatorvost, aki ellenőrzi az egészségi állapotát, a súlygyarapodását, és a fejlődését. Hat hetes kora körül pedig a kutyus megkapja az első oltását. A féreghajtást már 2 hetes korban el kell kezdeni és meg kell ismételni 4, 6, 8 és 12 hetes korban. A későbbiekben 3 havonta javasolt a féreghajtás. Innentől valószínűleg elmondhatjuk, hogy túl vagyunk a kritikus időszakon, és valóban kiélvezhetjük az általunk megmentett ebbel töltött minden pillanatot.

Forrás: petrescue.com, vcahospitals.com