Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség a cicám bepisil – okok és tippek a szorongó cicáknak

2018. február 16.

Segítség a cicám bepisil – okok és tippek a szorongó cicáknak

A már szobatiszta bársonytalpúaknál is előfordulhat, hogy egyszer csak elkezdenek rendszeresen bepisilni. Ez igen bosszantó tud lenni a gazdik számára, de tudnunk kell, hogy valószínűleg nem az idegesítés a szándéka ezzel macskánknak. Valójában több oka is lehet, és szerencsére a legtöbb esetben a probléma orvosolható.

Ha cicánk több alkalommal is a macskaalmon kívül végzi el a dolgát, akkor sajnos előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi gond áll a háttérben. A bepisilés lehet például húgyúti fertőzés, húgykövesség, vesebetegség, cukorbetegség és egyéb szervi probléma következménye is. Ha minitigrisünk már idős, akkor arra is gondolnunk kell, hogy ízületi fájdalmai lehetnek, ami miatt már nem tud átlépni a cica wc peremén. Ajánlott tehát először állatorvoshoz fordulni, mert a mielőbbi gyógyszeres kezelés sokat segíthet.

Ha nem tisztítjuk kellő gyakorisággal a macska toalettet, akkor cicánk bizony képes más hely után nézni, ha pisilnie kell, hiszen a telített wc és a szagok számára is kellemetlenek. Naponta legalább egyszer távolítsuk el a szennyezett macskaalmot az alomtálcából, és hetente érdemes teljesen átmosni a dobozt. Ne felejtsük el, hogy szobatigrisünknek jobb a szaglása, mint nekünk, így hamarabb telítettnek érezheti az illemhelyét.

Indok lehet továbbá, ha a cica wc háziállatunk számára nehezen megközelíthető helyen van. A már korosodó macskáknál gondot okozhat, ha például lépcső vezet hozzá, esetleg félhomályban kell közlekednie odáig. És bár valószínűleg kevesen szeretnék a nappalijukban tartani a macskaalmot, mégis javasolt olyan helyet választani, ahol viszonylag gyakran tartózkodik a minitigris, és könnyen megtalálja. Nem szerencsés a fürdőszobában a mosógép mellé sem tenni, mert a zaj miatt is kerülheti kedvencünk az vécéjét.

Ha több bársonytalpúnk is van, nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy valamelyik cica hanyagolni kezdi az almot. Ez lehet például azért is, mert az egyik macska nem hagyja a másikat, hogy ugyanott végezze a dolgát, ahol ő. Érdemes ilyenkor több cica wc-t beszereznünk és különböző helyekre tennünk őket. Amennyiben valamelyik minitigrisünk kifejezetten félénk, akkor mindenképp legyen elérhető egy nyitott alomtálca is, mert a zárt vécé valószínűleg ijesztően hat a számára.

A szorongó cicák csak olyan helyen szeretnek pisilni, ahol csak a saját szaguk van jelen, ami szintén oka lehet annak, hogy a szobatigris kerüli a közös almot vagy nem hajlandó kimenni az udvarra, ahol más macskák is megfordulnak. Ilyenkor a permetezés is gyakoribb lehet a terület megjelölése miatt.

Sajnos egyik pillanatról a másikra valószínűleg nem oldódik meg a bepisilős probléma háziállatunknál, de induljunk ki mindig az alapokból. Amennyiben a macska wc könnyen megtalálható, egyszerűen megközelíthető helyen van, továbbá nyitott és alacsony a pereme, illetve rendszeresen tisztán tartjuk, valamint minden cica saját macskaalommal rendelkezik, akkor valószínűleg valamilyen betegség áll a háttérben. Sajnos az is előfordul, hogy a stressz az oka az ürítési szokások megváltozásának. Ha bármilyen változás történik kedvencünk megszokott életében (költözés, kisbaba születése, új háziállat érkezése, építkezés…) előfordulhat, hogy a cica így reagál. Az állatorvos sokat segíthet a diagnosztizálásban és a kezelésben egyaránt, keressük fel mihamarabb. Szükség esetén változtassunk a bársonytalpú étrendjén is, és olyan eledeleket válasszunk, amelyek például kifejezetten vesekímélők, cukorbeteg vagy húgyköves esetleg stresszes cicáknak készültek. Ha kiderül, hogy nincsen betegség a háttérben, akkor meg kell próbálnunk a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítani kedvencünknek. Segíthetnek ilyenkor a nyugtató hatású feromonokat tartalmazó készítmények is.

 

Forrás: petmd.com