Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség, ideiglenes cicagazdi leszek!

2015. június 05.

Segítség, ideiglenes cicagazdi leszek!

A nyári időszak a legtöbb családban egyet jelent a jól megérdemelt üdüléssel. A többség ilyenkor tud hosszabb időre elutazni, hogy végre kipihenhesse az év fáradalmait. De mi legyen ilyenkor kedvenceinkkel? Míg egy kisebb termetű kutyát könnyedén magunkkal vihetünk, akár autóval, akár repülővel, a cicák helyzete sajnos nem ilyen sima. Hogy miért? A válasz egyszerű!

Köztudomású, hogy a macskák különösen ragaszkodnak a megszokott területükhöz, ott érzik magukat biztonságban. A gazdi közelsége ugyan számukra is fontos, a szakemberek mégis azt javasolják, csak nagyon indokolt esetben szakítsuk ki őket otthonuk nyugalmából. Ilyenkor nincs más teendő, mint ideiglenes gondozót keresnünk kedvencünk számára.

Azok a gazdik vannak a legjobb helyzetben, akik csak egy hétvégére utaznak el. Ennyi időre a legtöbb esetben ugyanis nyugodtan egyedül hagyhatjuk cicánkat, természetesen gondoskodva a megfelelő mennyiségű vízről és élelemről. Ha viszont mégis fenntartásaink vannak ezzel a megoldással kapcsolatban, legjobb, ha ideiglenes gazdi után nézünk, aki gondját viseli négylábú barátunknak. Ugyanez a teendő, ha hosszabb időre utazunk el. A legoptimálisabb megoldás, ha olyan személyt választunk, akit a macska már ismer – így megkíméljük az idegen személy okozta stressztől.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy ideiglenes cicagazdinak?

Az első és legfontosabb teendő az előzetes összeszoktatás: az átmeneti gondozó a macska gazdáinak utazása előtt látogasson el otthonunkba, hogy a cica még nyugodt körülmények között találkozhasson vele, szokja meg hangját, szagát, jelenlétét. Apró, de hasznos trükk: az ideiglenes gazdi első ottléte után hagyjon ott egy ruhadarabot (például egy kendőt), így a következő alkalommal szaga már nem lesz ismeretlen a cica számára. Szintén elősegítheti a barátkozást, ha időszakos gondozója minden érkezésekor jutalomfalattal kedveskedik négylábúnknak.

http://www.fressnapf.hu/multifit-crispmix-cicasnack-lazacpisztrangrak-60g/

Mielőtt a tulajdonosok elutaznának, mindkét fél bizonyosodjon meg róla, hogy a pótgazdi pontosan tisztában van feladataival. Ismételjük át a napi rutint, és azt is beszéljük meg, mi a teendő baj esetén. A gazdák és az állatorvos elérhetőségei legyenek több helyen feltüntetve (kiragasztott cetlin, mobiltelefonban elmentve).

Tovább nehezítheti a helyzetet, ha a cica nem lakásban tartott jószág. A kertben élő állatokat nem lehet egyik pillanatról a másikra bezárni, ez többet árt, mint használ a bársonytalpúnak. Ilyekor az állandó és az ideiglenes gazdi közös feladata, hogy érjék el a macskánál, hogy minden nap azonos időben térjen haza. Erre jutalomfalatkákkal szoktathatjuk rá kedvencünket: esti visszatérésekor adjunk neki néhány falatot kedvenc csemegéjéből, ezzel bátorítva a rendszeres látogatásra. Kinti cicáknál hatványozottan fontos a microchip: utazás előtt az állatorvos ellenőrizze, hogy minden adat megfelelően szerepel-e a nyilvántartásban. Tehetünk a cicára biztonságos nyakörvet (ami fennakadás esetén kinyílik) címtartóval.

http://www.fressnapf.hu/cats-cicanyakorv-fashion-design/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicanyakorvre-cimtarto/

Az otthonhagyott macskák viselkedése eltérhet a megszokottól, hiszen új élethelyzetben kell helytállniuk. Gyakran előfordul, hogy eleinte nem hajlandóak enni, idegesek és félénkebbek. Az első órákban ez nem probléma, de ideiglenes gondozójának figyelni kell arra, hogy meddig tart ez az állapot. Ha viszont az állat több mint egy napig nem eszik, állatorvoshoz szükséges fordulni.

Átmeneti cicatulajdonosnak lenni nem egyszerű feladat, de a macska igényeinek és szokásainak ismeretével, türelemmel, kedvességgel és némi jutalomfalattal jelentősen megkönnyíthetjük a saját és védencünk helyzetét. Ne csodálkozzunk, ha a tulajdonosok hazatérése után enyhe hiányérzettel indulunk vissza otthonunkba – néhány nap bőven elég, hogy a bársonytalpúak életünk részévé váljanak.

Források: sureflap.com / bluecross.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem