Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség, találtam egy kismacskát! Mit tegyek?

2015. május 06.

Segítség, találtam egy kismacskát! Mit tegyek?

Sajnos bármennyire is hangsúlyozzák az állatvédő szervezetek az ivartalanítás fontosságát, évről évre rengeteg kiscica születik, és csak a töredékük lel gazdára. A kóbor macskák száma folyamatosan nő, és bárkivel előfordulhat, hogy egyszer elárvult kölykökbe botlik. Hogy mi a teendő ilyenkor, azt azonban kevesen tudják, pedig a tájékozottság életeket menthet.

A macskák esetében a legveszélyeztetettebb időszak a kölykök születésétől négy hetes korukig terjed. Ekkor teljesen az anyjukra vannak utalva, és ha magukra maradnak, az könnyen az életükbe kerülhet. Szerencsére a kicsiket „pótanyuka” is életben tarthatja, és ha megfelelően gondozzák őket, ugyanolyan erőssé és egészségessé cseperednek, mint az anya mellett felnövő társaik.

Az alig néhány hetes cicákról tudni kell, hogy immunrendszerük nagyon gyenge, nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket és nem képesek maguktól üríteni. A felsoroltakból is látszik, hogy igen nagy odafigyelést igénylő feladat az elárvult állatkák gondozása, ráadásul időigényes is. Ha előreláthatóan nem tudunk egész nap a közelükben lenni, kérjünk segítséget családunktól, barátainktól.

Ha kiscicákat találunk, akkor az első és legfontosabb feladat, hogy testhőmérsékletüket stabilizáljuk. Miután hazaértünk, tegyük őket puha takarókkal kibélelt dobozba és melegítsük őket valamilyen módon. Nagyon jó megoldás a meleg vizes palack, amit folyamatosan cserélgetni kell. A palackot puha rongyba kell csavarni, nehogy megégesse a kölyköket. Használhatunk infralámpát vagy elektromos melegítőpárnát, esetleg hősugárzót is. Nagyon fontos, hogy a kölyköket ne melegítsük túl. Az újszülötteknek 25-30 fokos hőmérsékletre van szükségük, 5 hetes koruk körül már kialakul a megfelelő hőszabályozásuk. Jó ötlet lehet valamilyen puha plüss figurát helyezni a kicsik közé, amihez hozzábújhatnak, ahogyan az anyjukkal tennék, ez egyszerre biztonságérzetet és meleget jelent nekik.

A következő sarkalatos pont a táplálás. A kölyökmacskák számára nem alkalmas a tehéntej, helyette speciális tejpótlóval kínáljuk őket. A tejpótlót mindig testhőmérsékletűre kell melegíteni, mielőtt etetünk és a fecskendőt, cumisüveget mindig alaposan el kell mosni etetések után és naponta egyszer ki is kell főzni őket. A négyhetesnél fiatalabb egyedek nem tudják megemészteni a szilárd táplálékot. A kölykök táplálását fecskendővel vagy kicsi cumisüveggel végezzük. Tegyük a kölyköt a tenyerünkbe és fogjuk gyengéden úgy, hogy a mellkasán fekszik, miközben a fejét kicsit fölfelé tartjuk. A kicsi először idegenkedni fog mind a fecskendőtől, mind a cumisüvegtől, hiszen ismeretlen számára a tapintása. Ne erőszakoskodjunk, ne tömjük a kölyköt, mert félrenyelhet. Próbáljunk finoman egy csepp tejet a kicsi szájába juttatni. Ha egy egészséges apróság ezt megérzi, akkor rövid időn belül rájön, hogy etetni akarjuk és együtt fog működni. Mindig figyeljük, hogy a kölyök szabályosan nyel és csak utána adjuk a következő apró kortyot. Az első hetekben két óránként kell etetni a kicsiket, éjszaka is, majd fokozatosan át lehet térni a 3-4 óránként történő táplálásra. Vigyázzunk, hogy ne etessük túl a kölyköket, csak lakjanak jól. A dobszerűen kifeszülő has nem kívánatos. Az első időkben ne adjunk egyszerre 2-3 ml tejpótlónál többet, majd fokozatosan emeljük az adagot. Ha a cica orrából tejbuborék jön, akkor azonnal hagyjuk abba az etetést.

A kölyköknek minden étkezés után szükséges vizelniük, és a székletürítésnek is meg kell történnie legalább naponta egyszer. Amíg nem képesek maguktól elvégezni a dolgukat, az anya stimulálja a genitáliák környékét. Pótszülőkként fektessük a kicsiket a hátukra, és egy nedves meleg zsebkendővel vagy vattapamaccsal óvatosan dörzsöljük a nyílások környékét, hogy elősegítsük az ürítést.

Figyeljünk a sírásra: ha a cica 1-2 percnél hosszabban sír, akkor valami baja van. A legtöbb esetben ilyenkor fázik, így először próbáljuk megmelengetni. A nem megfelelő táplálás miatti gyomorfájdalmak vagy éhségérzet is megnyilvánulhat ilyen formában.

Mivel immunrendszerük nagyon gyenge, ügyeljünk az alom és környéke tisztaságára. Mielőtt a cicákhoz érnénk, mossunk alaposan kezet.

A fenti tanácsok megszívlelésén túl mindenképp érdemes felkeresni egy állatorvost és megmutatni neki a kicsiket. A szakavatott szem sok olyan problémát észrevehet, aminek egy kevésbé hozzáértő személy lehet, hogy nem is tulajdonítana jelentőséget. Fontos, hogy az első féreghajtást cicáknál már két hetes korban el kell végezni megfelelő készítménnyel. Ha sikeresen túljutottunk a kritikus időszakon és a kiscicák elérték a körülbelül-5 hetes életkort, akkor elkezdhetjük kínálgatni őket jó minőségű kölyöktáppal. Semmit nem kell erőltetni, a kölykök maguktól enni fognak, amint eljön az ideje.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-400g/

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-csirke-200g/

Forrás: kittenrescue.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem