EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Segítség, trófeát hozott a cicám!

2015. július 21.

Segítség, trófeát hozott a cicám!

„Miért kapott el megint egy madarat a cicám, amikor finomabbnál finomabb tápokat kap?” – Tesszük fel magunkban sokadszorra a kérdést, amikor kedvencünk nagy boldogan lerakja elénk a frissen szerzett trófeáját. A válasz egyszerű: Ők mindig is vadásztak, csak mi háziasítottuk őket.

A gazdik számára sokszor érthetetlen és kellemetlen szokás hátterében két dolog áll. Egyrészt az az evolúciós tény, miszerint a macskák mindig is vadásztak – bár mára háziasítottuk őket, az ősi ösztön megmaradt. Másrészt, bizonyos teóriák szerint kedvencünk viselkedésének oka, hogy jelezni szeretné, ő is hozzájárul a családi éléskamra feltöltéséhez – ezért is teszi le büszkén a lakás vagy a terasz jól látható részére zsákmányát. Ilyenkor úgy viselkedik, mintha kölykei lennének, hiszen a macskák nekik szoktak táplálékot vinni, hogy fokozatosan tanítsák meg őket a vadászat fortélyaira.

A macskák alapvetően ragadozó állatok, ami egyebek mellett látszik a vadászatra tökéletesített fogsorukon és éles karmukon is. Ha trófeát hozott haza kedvencünk, akkor célszerű megajándékozni olyan játékszerekkel, amiket mozgathat, esetleg kergethet, hogy inkább azok kössék le a figyelmét, és ne a valódi vadászat. Ha úgy játszunk a cicával, hogy azt imitáljuk, hogy egy kisegeret kerget, amit persze idővel hagyunk elkapni is, akkor ez ideiglenesen kielégítheti a vadászösztöneit.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-pamuteger/

Érdemes ezért rendszeresen új játékokkal meglepni, mert idővel megunja a régebbieket, és azokkal nem igazán foglalkozik tovább. Jó megoldás, ha a régebbi játékokat eltesszük egy időre, majd újra elővesszük őket, így ismét újdonságként hatnak majd. A macskák nagy kedvencei a horgászbot-stílusú játékok, amiket a gazdi távolról mozgathat, élethűen imitálva egy kisállatot.

http://www.fressnapf.hu/anione-botos-cicajatek-filc-szines-tollal/

Ha úgy ítéljük meg, hogy túl sokat vadászik bársonytalpúnk, akkor célszerű lecserélni eddigi nyakörvét egy kis csengettyűvel ellátott változatra, ami figyelmezteti a kiszemelt „célpontot” a közeledő veszélyre.

http://www.fressnapf.hu/anione_cicanyakorv_mubor_strasszokkal_feher/

Amennyiben hajnalban és alkonyatkor gondoskodunk a macska bezárásáról, akkor a minimumra csökkenthetjük a trófeaszerzés esélyét, mivel a leendő zsákmányai ekkor a legaktívabbak.

Éjszaka pocokféléket és egeret, nappal pedig inkább madarakat szemelnek ki maguknak. Ha látjuk, hogy valamelyik fán, vagy bokron madárfészek van, akkor próbáljuk azt a cica számára elérhetetlenné tenni (pl.: tüskés ágakat kötözhetünk a fa törzsére). Igyekezzünk tehát rendszeresen foglalkozni a cicával, és ügyelni a rendszeres etetés mellett a folyamatos játékellátásra, hogy minimálisra csökkentsük az áldozatok számát.

El kell tudnunk fogadni, hogy a macskák a több millió éves vadász múltjuk miatt, akkor is vadásznak időnként ösztönösen, ha folyton kényeztetjük őket a legfinomabb tápokkal, ezért igyekezzünk gondoskodni a madarak biztonságáról, az etetők – macskák által – nehezen megközelíthető helyre történő mozgatásával. A madarak védelmében az is nagyon fontos, hogy az etetőházban mindig legyenek magvak, mert akkor nem kell nekik a földön is eleséget keresgélni, ahol a macskák elkaphatják őket. Nagyon fontos, hogy kedvenceinket ivartalaníttassuk, ez felelős állattartóként alapvető kötelességünk, nem csak azért, hogy ne szülessenek rossz sorsra ítélt macskakölykök, hanem azért is, hogy cicáink ne végezzenek túl nagy pusztítást az élővilágban.

Forrás: yourcat.co.uk/icatcare.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem