Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Speciális étrendek minden életszakaszra

2017. szeptember 08.

Speciális étrendek minden életszakaszra

Az egészség megőrzésének érdekében fontos a megfelelő étrend kialakítása minden életszakaszban. Az élet három szakaszát kell megemlítenünk: a kiskutyáknak, a felnőtt kutyáknak és az idősödő ebeknek más összetételű táplálékra van szükségük. Ajánlott olyan étrendet választani, amely pontosan megfelel az adott életszakasz igényeinek.

Fontos megjegyezni, hogy nem létezik tökéletes diéta, amely minden kutyusnak megfelel, hiszen a kor mellett több más tényezőt is figyelembe kell venni. A beteg állatok pedig állatorvos által előírt speciális étrendet igényelnek.

Kölyökkutyák

A különböző méretű kutyák növekedési ideje és üteme is eltérő, ezért szükségleteik sem egyformák. Nagyon fontos, hogy ezt figyelembe véve válasszunk táplálékot kis kedvencünknek. Ma már sokféle prémium táp elérhető, ami figyelemebe veszi a kölyök várható felnőttkori testtömegét, ez egy nagyon fontos szempont a táp kiválasztásakor.

Select Gold Sensitive junior medium bárány 12kg

Minél nagyobb lesz a kutya felnőttként, annál hosszabb ideig tart a növekedése. A kistestű kutyák (1-10 kg) már 10-11 hónapos korukban elérik a felnőtt méreteiket, míg az óriástestű fajtáknál (45 kg felett) mindez csak 24 hónapos korukban következik be. A közepes testű kutyák (11-25 kg) 12-13 hónapos korukban számítanak felnőttnek, a nagytestűek (25-44 kg) pedig 18 hónapos korukra fejlődnek ki teljesen. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges növekedés és fejlődés érdekében a kicsiknek több fehérjére és kalóriára van szükségük, mint felnőtt társaiknak. Külön figyelmet kell fordítanunk a kálcium és a foszfor mennyiségére is, de a prémium kölyök tápok ezeket megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, így kiegészítésre ezek mellett nincs szükség. Soha ne adjunk a kiskutyának táplálékkiegészítőt anélkül, hogy állatorvos tanácsát kértük volna, mert a legnagyobb jóindulattal is árthatunk. Ne etessük felnőtt táppal a növendék kutyákat, egy „adult” felirattal ellátott eledel nem abban az arányban tartalmazza a tápanyagokat, vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyre egy „juniornak” szüksége van.

A kiskutyák táplálékának megfelelő arányban kell tartalmaznia omega-3 (pl: DHA), omega-6 zsírsavakat is, amelyek közül egyesek rendkívül fontosak az agy és a látás egészséges fejlődéséhez.

 

Felnőtt ebek

A mini és kistestű kutyák hosszabb ideig élnek, az ő fiatal felnőtt koruk 8 évig tart. A közepes méretű kutyusok egy és hét éves koruk között tartoznak a felnőtt kategóriába. A 25 kg-nál nehezebb négylábúak rövidebb ideig élnek, így náluk az öt év jelenti a határt. A fiatal felnőtt kort az érett felnőtt kor követi, ami kistestű kutyák esetében 8-12 éves koruk közé esik, közepes kutyáknál 7-10 évig terjed, nagytestűeknél 5-8 éves korukig tart. Vannak prémium tápok, amelyeknek összetétele ezt a szempontot is figyelembe veszi.

A felnőtt háziállataink kevesebb kalóriát, fehérjét és kálciumot igényelnek, mint a picik, hiszen ők már nem növekednek. Fontos, hogy ha kedvencünk már kinőtt a kölyök és a tinédzser korból, akkor váltsunk felnőtt tápra, különben túlsúly alakulhat ki, ami számos betegségre hajlamosít.

PREMIERE kutya száraz eledel mini csirke 1kg

A túlsúlyt sokkal könnyebb megfelelő táplálással megelőzni, mint megszabadulni tőle. Igyekezzünk teljes és kiegyensúlyozott diétát kialakítani, figyelembe véve bundás barátunk sajátos szükségleteit is. Eltérő mennyiségű kalóriára van szüksége például egy azonos korú, de szinte mindig pihenő szobakutyának és egy udvaron szaladgáló, aktív ebnek.

Idősödő négylábúaknak

Amellett, hogy az időskutyáknak kevesebb energiára van szükségük, mint a kölyköknek és a felnőtteknek, kiemelkedő szempont, hogy ők már hajlamosabbak a megbetegedésekre is. Táplálékukban szabályozott mennyiségben kell jelen lennie a kalóriának, a foszfornak és a sónak, de fontos, hogy az eledel táplálóanyagban gazdagabb, könnyen emészthető és vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen.

SELECT GOLD Complete Maxi senior kutyaeledel csirke pulykával 12kg

Ez nagyon fontos egészségük megőrzésének érdekében. Pozitív hatást érhetünk el a magas antioxidáns tartalmú finomságokkal, hiszen azok lelassíthatják az öregedési folyamatokat és hozzájárulhatnak az immunrendszer megerősítéséhez is.

Egyedül nehéz lehet megállapítanunk kedvencünk speciális igényeit, de ez nem is elvárás. Ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk biztosítani kutyusunkat, forduljunk állatorvoshoz, és kérjünk segítséget tőle a megfelelő eledelek kiválasztásához.

Forrás: dogslife.com.au