EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szabadtéri kifutó nyulaknak és tengerimalacoknak

2015. május 24.

Szabadtéri kifutó nyulaknak és tengerimalacoknak

Most már elég meleg van odakint ahhoz, hogy ne kelljen jó ideig a talaj menti fagyok miatt aggódnunk. Végre elfoglalhatják kerti kifutóikat a nyulak és a tengerimalacok!

Májusban eljön az ideje, hogy a nyulak és a tengerimalacok, akik a meleg lakásban vészelték át a telet, kiköltözzenek kinti ketrecükbe. A melegebb márciusi és áprilisi napok ugyan arra csábíthatnak, hogy már akkor kivigyük az állatokat, ám az éjszakai fagy igencsak lehűti a talajt, és az megfázáshoz és gyulladások kialakulásához vezethet. Emiatt májustól kezdve nem kell már aggódni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tegyünk meg néhány előkészületi lépést a költözés előtt.

Természetesen a tengerimalacok és a nyulak is különösen finom csemegének találják a friss, ropogós fűszálakat és leveleket. Ám ha nincsenek hozzászokva a friss zöldhöz, az súlyos gondokat okozhat. Hirtelen túl nagy mennyiség elfogyasztása emésztési problémákhoz, és akár életveszélyes kólikához is vezethet. Éppen ezért érdemes hozzászoktatni a háziállatokat a friss zöldhöz még azelőtt, hogy engedné egész nap füvet rágcsálni őket. Keverjen néhány zöld szárat az ételükbe minden nap, fokozatosan növelve a mennyiséget. Az első napokban a biztonság kedvéért fonnyassza is meg egy kicsit a füvet, mielőtt az állatoknak adná. Az emésztésüknek kell egy kis idő, míg hozzászoknak az étrendváltozáshoz, ezért már néhány héttel a kiköltözés előtt el kell kezdeni a szoktatást. Természetesen a kinti kifutóban is biztosítson számukra korlátlan mennyiségű jó minőségű szénát is, hiszen ez továbbra is alapvető táplálékuk.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

A biztonságos kerti kifutó

Ne feledje el, hogy friss vizet is biztosítania kell a kedvenceknek. A legjobb megoldás, ha a vizet önitatóból kínáljuk, mert úgy kevésbé szennyeződik.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisallat-itato-szivecskes-1000-ml/

A friss zöld tartalmaz ugyan nedvességet, de ez nem elég a napi vízszükségletük fedezéséhez.

Mielőtt kiköltöztetheti a nyulakat és a tengerimalacokat a kerti ketrecbe, elő kell az készíteni azt a számukra. A legfontosabb a biztonság, ezért fontos, hogy az állatok ne tudjanak kiszabadulni a ketrecből, és hogy védve legyenek a hívatlan vendégektől, mint például a nyestektől.

Hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a ketrec a be- és a kitörések ellen egyformán véd, ellenőrizze, hogy a kerítés sűrű szövésű és stabil, a drótszálak pedig legalább 1 milliméter vastagok.  A drótháló ellenőrzésekor tartsuk szem előtt, hogy a menyéthez hasonló ragadozók már egy tojás méretű lyukon keresztül is be tudnak préselődni a ketrecbe. A legjobb választás szakboltokban megvásárolni a kifutót és a kerítést, a kisállatboltokban kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközök kaphatók.

http://www.fressnapf.hu/anione-woody-palace-garden-xl-162x160x60-cm/

A kifutó megépítése

A nyulak számára nem elegendő a föld fölé húzott kerítés. Ezek az állatok a szökés nagymesterei, és hamar kiássák magukat a túloldalra. Ezt megelőzheti azzal, hogy ás egy árkot, és olyan mélyre ágyazza be a ketrec kerítését, amilyen mélyre csak tudja, vagy egyszerűen fél méter mélyen körbekeríti a talaj alatt a kifutó oldalait. Nagyobbfajta köveket is letehet a kerítés oldalához. Ezáltal a nyulak nem fognak tudni ott ásni, viszont a melegebb napokon hűsölhetnek egy jót a kövekre feküdve.

Kérjük, ne feledje biztosítani a ketrec tetejét is, hiszen a ragadozó madarak is veszélyt jelenthetnek a háziállatokra. A madárházaknál használt drót különösen alkalmas a célra, mert könnyű, de erős.

Az állatoknak szükségük lesz egy levegős menedékre is, amelynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az összes állat kényelmesen elférjen alatta, és több bejárata is legyen. Ha sok állatot tartunk együtt, akkor a konfliktusok elkerülése végett tegyünk sok menedékhelyet a kifutóba, ami legyen különösen tágas (3 négyzetméter állatonként). Fontos, hogy a menedék olyan legyen, ami esőtől és széltől is megóvja állatainkat.

Hogy a menedék szép és kényelmes legyen, ne hagyja a padlóját csupaszon. „Ágyazzon meg” nekik, terítsen le szalmát és egy kis szénát.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szalma-kisemlos-alom-30-l/

A szabadtéri kifutó egy része mindig legyen árnyékban – a napellenző és a napernyő pont jó erre a célra. Azt azért ne feledje, hogy a nap folyamán sokat vándorol az árnyék, ezért időről-időre át kell helyezni a napernyőt a megfelelő helyre. A legjobb, ha eleve olyan helyre építjük a kifutót, ahol az árnyékos rész kertünk növényei által egész nap biztosított. Eső esetén a legjobb bevinni a kedvenceket a lakásba – vagy jó előre építsünk a kifutó egy része fölé tetőt, amely megvéd a széltől és az esőtől.

Gondoskodjon kiköltöztetett állatai számára a változatosságról, hogy ne unják el magukat. Imádják felfedezni a rámpákat, alagutakat vagy akár a menedékük tetejét, amennyiben az lapos.

http://www.fressnapf.hu/anione-vesszohid-kisallatoknak-xl/

Gyümölcsfák friss szárainak rágcsálásával is remekül le lehet foglalni őket. Természetesen szénával és egy kevés szárított eledellel is megkínálhatja őket a kinti kifutóban.

Látogatás az állatorvosnál

Javasoljuk, hogy vigye el az állatokat egy vizsgálatra az állatorvoshoz, mielőtt először kiengedi őket a szabadtéri szállásukra. Különösen a nyúltartóknak fontos, hogy rendszeresen beoltassák kedvenceiket a veszélyes betegségek ellen. Alapvetően fontos, hogy csak olyan nyulat engedjünk a szabadtéri kifutóba, a melyik védett mind myxomatosis, mind pedig vérzéses betegség ellen.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem