Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Széna: természetes eledel kisállatok számára

2015. szeptember 22.

Széna: természetes eledel kisállatok számára

A széna alapvető elesége mindazon kisállatoknak, amelyeknek természetes élőhelyükön is a rostban gazdag fűfélék képezik a táplálékuk jelentős részét (nyulak, tengerimalacok, deguk, csincsillák). Ez a létfontosságú táplálék szükséges ahhoz, hogy ezeknek az állatoknak fogazata egészséges maradjon, és emésztőrendszerük megfelelően működjön. Már néhány napos szénahiány is hasmenést okozhat, hosszabb idő alatt pedig súlyos betegségek kialakulásához vezet. A gazdáknak azonban figyelniük kell arra is, hogy megfelelő minőségű és összetételű szénát vásároljanak.

A nyulaknak, tengerimalacoknak, csincsilláknak és deguknak a metsző és őrlőfogaik is egész életükben nőnek. Ha a normális fogkopás nem következik be, akkor a fogak túlnőnek, élessé válnak. Az éles fogak sérüléseket okoznak a szájüregben, ami rendkívül fájdalmas.  Legrosszabb esetben az állat már az ételt is képtelen elfogyasztani, ami végzetes mértékű fogyáshoz is vezethet. Ezen a ponton már csak az állatorvos segíthet a fogak lerövidítésével, csiszolásával. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a legjobb fogkoptató a természetes táplálék, vagyis a jó minőségű széna!

A megfelelő mennyiségű és minőségű rágnivalóval megelőzhetjük a problémákat. A vadonban a rágcsálók és a nyulak elsősorban friss és száraz füveket, valamint gyógynövényeket esznek. A rostok rágása súrlódást okoz a fogak között, ami általában elég ahhoz, hogy azok kellő mértékben lekopjanak, különösen azért, mert ezek az állatok a legtöbb idejüket szárak rágásával töltik. Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy ez az étrend – még akkor is, ha nekünk szegényesnek tűnik – az ő emésztésüknek tökéletes. Hiába szeretnénk mi változatosan táplálni kedvenceinket, az olyan táplálékot, amit a természetben nem fogyasztanak, nem tudják jól megemészteni és ez problémákat okozhat. Hiába szertik a nyuszik a magvakat, azok összetétele nem felel meg az ő igényeiknek, ezért ilyesmit inkább ne is kínáljunk nekik.

Széna, mint alternatív friss étel

Ősszel és télen a friss fű és a gyógynövények nem érhetőek el olyan könnyen, így csak korlátozott mennyiségűt tudunk adni állatkáinknak. A megoldás ilyen esetekre is a széna. Ez általában egy keverék, amely különböző típusú füveket, fűszernövényeket és nem toxikus vad növényeket tartalmaz, melyeket kiszárítanak. A szárítási folyamat hagyományosan a mezőn zajlik. Ehhez a terményt szétterítik a földön, olyan lazán amennyire csak lehetséges, és a szárítási folyamat alatt többször átforgatják. Az egyetlen probléma az, hogy kint, a földön szárítani a füvet nem egyszerű. Az eső elmoshatja az értékes összetevőket, és ha a túl erős a napsütés, a füvek alaposan megéghetnek. Egy másik lehetőség, hogy tetőfedél alatt vagy szénapajtában szárítják őket, ahol a füvek védve vannak a zord időjárási körülményektől. Egy újabb lehetőség a szellőztetéses szárítás, amely során a betakarított füveket meleg levegővel szellőztetik, amíg a nedvességtartalmuk jelentősen csökken. Ezután a széna „izzad” még egy pár hétig, és még több nedvességet veszít. Ez a technika megőrzi a tápanyagokat. Takarmányként csak akkor adható az állatoknak, ha ez a folyamat már a végéhez ért.

Fontos a minőség

Ha a szénát megfelelően szárították, akkor még mindig nagy százalékban tartalmaz tápanyagot, és csak minimális mennyiségű ásványi anyagot és vitamint veszített el. A jó minőségű szénának jellegzetes, fűszeres illata van, ami azt jelenti, hogy nem veszítette el az ízét, nem porladt el, a füvek és gyógynövények zöldje jól látható. Ha a szénának penészes szaga van, akkor nem alkalmas takarmánynak. Ha dohos szagot érez: ez azt jelenti, hogy a széna valószínűleg nem volt megfelelően szárítva, és penészgombát tartalmaz, amely könnyen okozhat egészségügyi problémát a háziállatának. Az erősen elszíneződött, barna vagy feketés széna vásárlását is kerülni kell. Ugyanakkor a nagyon sápadt szárak sem ideálisak, mert azok az eredetileg bennük lévő tápanyagok nagy részét már nem tartalmazzák. Vásárlás előtt vessünk egy pillantást az kínált széna összetételére. Csak fűszárakat lát, vagy néhány gyógynövényt, vadvirágot is? Ideális esetben a széna nem pusztán füvet jelent, egy kicsit hasonlítania kell a réteken szedett, szárított virágokhoz. Minél élénkebb színű a keverék, annál jobb íze lesz a háziállatok számára.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

http://www.fressnapf.hu/realnature-natur-reti-szena-1kg/

Ezen túlmenően a széna mellett mindig adhat háziállatának egyéb rágcsálnivalókat, mint például nem mérgező, nem permetezett gallyakat, akár a kertben termő gyümölcsfákról is. Ezek amellett, hogy jól koptatják a fogakat, rágcsálásuk leköti és szórakoztatja apró barátainkat.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem